Search
Duurzaam shoppen tijdens citytrip Nijmegen.

Citytrip Nijmegen: zien en doen in onze duurzame hoofdstad!

Wist je dat Nijmegen in 2018 is verkozen tot Green Capital? En dat The Times ‘Nimma’ of ‘Nyma’, zoals de stad ook wel wordt genoemd, heeft verkozen tot één van de twaalf duurzame steden in de wereld die een bezoekje waard zijn? Dat was de aanleiding voor Visit Netherlands om thegreenlist.nl uit te nodigen voor een persreis, zodat we alle leuke (en lekkere) groene activiteiten zelf kunnen ervaren en als tip kunnen delen met jou. Sas ging op pad! Met deze tips onder je arm beleef je de perfecte, duurzame citytrip in Nijmegen!

Tips voor een duurzame citytrip in Nijmegen

In samenwerking met Visit Netherlands & Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen

Nijmegen staat sinds 2018 niet alleen bekend als de oudste stad van Nederland, de stad is ook verkozen tot European Green Capital van 2018. Dat is niet zomaar een prijs, slechts één stad per jaar mag deze titel dragen. En sinds die bekroning hebben de Nijmegenaren niet stil gezeten, want ook The Times is het opgevallen hoe hard de stad aan de weg timmert op groen vlak. The Times: ‘Nijmegen doet er alles aan om het geluk en de gezondheid van bewoners te vergroten.’ En dat heb ik zelf mogen ervaren! In dit artikel deel ik de leukste Nijmegen tips!

Citytrip Nijmegen: foto 1: street art op de Bloemerstraat, foto 2: Kronenburgerpark, foto 3: uitzicht op de Waalburg.

Duurzaam winkelen in Nijmegen: hier moet je zijn!

Wie van (duurzaam) shoppen houdt, is in Nijmegen op het juiste adres. Wat een verademing om eens niet alleen maar de grote bekende ketens te zien. Zodra je de winkelstraat (Lange Hezelstraat en Stikke Hezelstraat) binnenwandelt, gaat je groene hart sneller kloppen. Het is duidelijk: in Nijmegen houden ze van duurzaam shoppen. Een tweedehands kinderwinkel met de naam Kinder-goed, een Dille & Kamille, maar ook een ReShare store van het Leger des Heils vallen mij meteen op. Vergeet tijdens je stadswandeling ook niet om af en toe even zijweg of steegje in te slaan. Je wilt het oudste café van Nederland (volgens de locals dan) In de Blaauwe hand en de Stevenskerk niet missen natuurlijk.

Stadswandeling door Nijmegen

Terwijl je door Nijmegen struint, kun je een aantal stops maken bij toffe duurzame winkels. Welke? Rustig-an, ik neem ze met je door!

  • Het Duurzame Warenhuis: fair, biologisch, lokaal en diervriendelijk. Ik heb zelden zo’n compleet aanbod duurzame producten op één plek gezien. Het Duurzame Warenhuis is een beetje te vergelijken met een HEMA, maar dan enkel met duurzame (huis)merken. Wat extra bijzonder is: elke winkelmedewerker is expert op het gebied van één productgroep, helpt mee met inkoop en voert gesprekken als producten niet (meer) voldoen aan de door hen gestelde duurzaamheidscriteria. Leuk detail: dit warenhuis zit in de NPO-documentaire REACTION als duurzaam voorbeeld (deze docu is een kijktip). Adres: Burchtstraat 126.
  • Make my day: drie prachtige winkels naast elkaar in de Stikke Hezelstraat met stijlvolle, duurzame spullen waar je heel blij van wordt: een winkel voor vrouwen en kinderen, een winkel voor mannen en een atelier met sieraden.
  • 512 Nijmegen: deze winkel mag je ook zeker niet overslaan als je fan bent van duurzame mode. Eigenaresse Jettie Wakker heeft de mooiste duurzame modemerken voor jou gecureerd. Adres: Van Broeckhuysenstraat 20.
  • Maar Nijmegen heeft nog veel meer. Met Google Maps in je hand zal je ook deze duurzame en tweedehands zaakjes gemakkelijk vinden: Ieder z’n vak, Sussies Vintage, Kinder-goed, Reshare store, Natuurdrogist, Appel & Ei, 2ndmas, Habbekrats.

Street art in Nijmegen

Vergeet ook niet om je heen te kijken tijdens deze citytrip. In Nijmegen tref je prachtige streetart aan op gevels en hoeken van gebouwen. En heb je de vrolijke lijntekeningen al gespot op veel winkelruiten? Dit is het resultaat van de jaarlijkse Big Draw die in september wordt gehouden. Lokale kunstenaars en kinderen versieren de ramen van winkels geheel in de stijl van wat de winkel verkoopt. Van Tessa, onze lokale gids, begrijp ik dat veel winkels dit zo leuk vinden dat dit (vrijwel) het hele jaarte zien blijft.

Duurzaam shoppen tijdens je citytrip in Nijmegen kan volop. Foto 1: 512 Nijmegen, foto 2: tweedehands kinderkledingwinkel Kinder-goed, foto 3: Het Duurzame Warenhuis.

Duurzame restauranttips in Nijmegen

Oelala! Wat kun je lekker gezellig vegetarisch eten in Nijmegen. Wij begonnen onze citytrip met een vegan lunch bij By Bhalu. Hier kun je elke dag terecht voor een goede lunch of een yogales. Van donderdag tot zondag is het gezellige huiskamerrestaurant ook geopend voor diner. Toen ik eigenaar Christiaan vroeg naar zijn signature dish: rendang met oesterzwammen. Adres: Bloemerstraat 95.

Voor de tweede spot gingen we speciaal een blokje om, want Tati zou bekend staan om de lekkerste vegan taart en high tea. Dit was de perfecte plek om even op te warmen aan het einde van de dag. Adres: Koolemans Beynenstraat 80.

Buitengewoon lekkere burgers heb ik gegeten bij Restaurant Wally, hun bonenburger met wallysaus is echt een aanrader. Dat ze de broodjes in eigen bakkerij bakken, proef je meteen! Adres: Hertogstraat 47 en 57.

Onze lokale gids tipte nog om de Vegan Viking sandwich te proberen bij lunchbar De Viking en ook om de beroemde kaasgehakt (of vegan kaasgehakt) te proeven bij Café De Plak. Café De Plak is sowieso ook de moeite waard om te bezoeken vanwege de rijke geschiedenis: het is het eerste homocafé van Nijmegen en strijdt nog steeds voor kansengelijkheid. Adres: De Viking = Lange Hezelstraat 104De Plak = Bloemerstraat 90.

Ook mijn volgers op Instagram zijn fan van Nijmegen en hebben tips die je volgens hen niet mag missen: noedelsoepje slurpen bij ToKoro Ramen, vega roti bij Eethuisje MoquiCultureel terras De Kaaij (alleen in zomer), broodje bij Bairo Alto, slapen en (vega) eten bij Hotel Credible, Aziatisch eten bij Bistro Bankoh (niet per se vega of duurzaam).

Een extra shout-out naar het Honig Complex. Dit heb ik zeker acht keer getipt gekregen

Vegetarische sterrenlunch bij De Nieuwe Winkel

Het hoogtepunt van de citytrip is de sterrenlunch bij De Nieuwe Winkel. Dit restaurant heeft niet één Michelinster, maar twee! Ze zijn ook om hun duurzaamheid bekroond met een tweede groene ster. Chef-kok Emile kookt vegetarisch (vegan is mogelijk) en enkel met lokale seizoensproducten die de voedselbossen uit de omgeving hem geven. Hij noemt dit zelf ‘botanical gastronomy’ en voor hem gaat enkel plantaardig dan ook niet ver genoeg. Hij kookt bij voorkeur met meerjarige plantensoorten uit lokale voedselbossen. Wauw, ik heb nog nooit eerder zo bijzonder gegeten. Ik moet een keer terug voor het volledige negengangenmenu.

Wil je deze bijzondere ervaring ook meemaken of heb je iets te vieren en zoek je een speciaal restaurant, dan is er geen betere plek dan dit restaurant. Je moet wel op tijd reserveren (er is een lange wachtlijst). Ben je flexibel, dan kan het helpen om op de dag zelf te bellen om te checken of er afzeggers zijn. Adres: Gebroeders van Limburgplein 7.

Een lunch in het duurzame sterrenrestaurant De Nieuwe Winkel waar wordt gekookt met producten uit voedselbos Ketelbroek niet veel verderop (foto 1).

Leuk & leerzaam tijdens je citytrip Nijmegen: voedselbos Ketelbroek

Het voedselbos van Wouter van Eck mag niet ontbreken aan je duurzaam-in-Nijmegen lijstje. Tijdens een wandeling door zijn voedselbos leert Wouter je alles over wat er mis is met ons voedselsysteem, maar hij laat tegelijk aan je zien dat het ook anders kan. Een voedselbos! Op afspraak leidt hij je rond door het bos. Dit is ook één van de voedselbossen waar chef-kok Emile van De Nieuwe Winkel elke week ingrediënten plukt. Ook wij hebben Wouter geïnterviewd over zijn voedselbos.

Op de fiets door Nijmegen

Op de fiets zie je veel meer van een stad en kun je sneller en verder komen. Trek met een lokale gids Nijmegen in, fietsend en te voet, en leer alles over de oudste stad van Nederland. Wandel door het beroemde Kronenburgerpark en bekijk Romeinse en middeleeuwse gebouwen in Valkhofpark. Huur fietsen om de omgeving te verkennen en sluit af met een bezoekje aan de Bastei, het museum voor natuur en cultuurhistorie, waar je Romeinse opgravingen kunt zien en alles leert over de rijke geschiedenis, de bombardementen in de Tweede Wereldoorlog en de rol van De Waal.

Wandel of fiets over de snelbinder en bekijk de stad van de andere kant, vergeet niet het Gezicht van Nijmegen te bezoeken (en een foto te maken) en sla bij mooi weer het stadsstrand niet over. Daar is regelmatig iets te doen. Into Nijmegen heeft een aantal opties voor fietsverhuur voor je op een rijtje gezet. En als je op zoek bent naar een geschikte tour passend bij jouw smaak: check dan vooral deze tips van Visit Nijmegen.

Nijmegen: Walk of the town

In Nijmegen hebben ze een briljante oplossing bedacht zodat bezoekers niets hoeven te missen. Er loopt een acht kilometer lange groene lijn door Nijmegen. Je hoeft deze alleen maar te volgen en je komt langs alle hotspots. Op plekken vind je ook QR-codes waarmee je een audiotour op je smartphone kunt starten. Bekijk meer over Walk of the town.

Citytrip Nijmegen: Valkhofpark, Walk of the Town en Guesthouse Vertoef.

Citytrip Nijmegen: slapen in een duurzaam design hotel

Ik kan mezelf altijd helemaal verliezen in de online zoektocht naar het leukste hotelletje. Herkenbaar? Stop dan nu met zoeken en boek een kamer bij Guesthouse Vertoef. Een smaakvol ingericht hotel op een perfecte locatie én duurzaam. Het hotel is bijna helemaal zelfvoorzienend: van het gas af, met zonnepanelen op het dak en de inkoop gebeurt zoveel mogelijk bij lokale ondernemers en lokale boeren. De bedden zijn van Auping, de circulaire huurfietsen zijn van Roetz en het ontbijt kopen ze zo lokaal mogelijk in. De ruime betaalbare kamers zijn voorzien van een keuken en in de kelder zijn flexwerkplekken. Ook de ligging is perfect op nog geen vijf minuten van het centraal station en het centrum.

Meer citytrips in eigen land

Photo credits: thegreenlist.nl.

Share

Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.
Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.

gerelateerde artikelen

Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact op!

Stuur gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je thegreenlist.nl volgen of in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: