Lockdown tips met kinderen: ga naar een natuurspeeltuin

36 dingen om te doen met kinderen in lange lockdown

Here we go again: lockdown! Hoewel de meeste ouders de afgelopen twee jaar een pro zijn geworden in het geven van thuisonderwijs en het thuis entertainen van kinderen, blijft het een lastige situatie. Helemaal in de winter. Daarom deel ik de leukste en meest originele tips: 36x kinderen vermaken in een winterse lockdown.

Kinderen vermaken in de lange kerstvakantie

Onderstaande tips heb ik samengesteld met behulp van mijn volgers. Ik begin met een aantal activiteiten die je buiten kunt doen, gevolgd door de binnentips. Een aantal tips deel ik uit eigen ervaring van de vorige lockdown, maar het gros heb ik getipt gekregen. Onderstaande tips zijn dus niet alleen ‘do it yourself’ maar vooral ‘do it together’. Een mooie gedachte in deze lastige tijd.

Lockdown tips: winterse buitenactiviteiten met kinderen

 • Bezoekje aan de bibliotheek: de bibliotheken mogen vooralsnog wel open blijven, waardoor een ochtendje of middagje struinen door de bieb en een stapeltje boeken lenen een perfect uitje is met kinderen. Een volger voegt eraan toe: in sommige steden heb je prachtige bibliotheken waar je uren kunt toeven. Pak de trein naar zo’n boekenwalhalla en je bent een middag zoet.
 • Boodschappen doen op de markt: deze lockdown is een perfect moment om werk te maken van een zero waste lifestyle. In ons dorp wordt vanaf 1 januari diftar ingevoerd waardoor wij vijftig cent moeten betalen per volle vuilniszak. Hierdoor ben ik nog gemotiveerder om de zaterdagmarkt op de Amsterdamse Nieuwmarkt te gaan ontdekken waar je biologisch en verpakkingsvrij boodschappen kunt doen. Als het goed is blijven alle markten in Nederland open in lockdown.
 • Buitensporten: check of sportclubs bij jou in de buurt ook buitenactiviteiten organiseren. Zo ontdekte ik viavia dat een buiten ijsbaan in de buurt openblijft en dat onze voetbalclub een gratis clinic heeft voor kids. Dit soort activiteiten zijn goud in deze tijd.
 • Geocaching: zelf ben ik geen ervaringsdeskundige, maar deze tip kreeg ik meerdere keren. Overal in Nederland zouden caches verstopt zitten en het zou verslavend zijn. Lopend, op de fiets en zelfs in de trein kun je geocaches vinden. Er zijn speciale kindercaches met Disney-figuren en sprookjes en je zou zelfs een geocache treintour kunnen doen. Een volger met grotere kinderen vertelt dat haar kinderen in de ochtend met een lunchpakket vetrekken en rond etenstijd weer thuiskomen. Bekijk meer over geocaching.
 • Vliegeren: investeer in een goede (tweedehands) vlieger en ga op een mooie dag naar het strand om te vliegeren. Check of een strandtent takeaway heeft ingericht en je kunt de hele middag goed toeven op het strand (neem voor de zekerheid een lunchpakketje mee).
 • Stadswandeling maken: in Amsterdam was er in de vorige lockdown een glühwein wandeling uitgestippeld en het lijkt erop dat de organisatie van Glühwalk voorbereidingen aan het treffen is voor een aangepaste route voor deze lockdown. Interessant? Houd de Instagram-pagina van Glühwalk in de gaten. De redactie van Your Little Black Book heeft een aantal streetart-routes uitgestippeld die je op elk moment kunt doen in onze hoofdstad. Misschien is er in een stad bij jou in de buurt ook wel een mooie wandelroute uitgedacht. En anders kom je gezellig naar Amsterdam.
 • Boswandeling maken en materialen verzamelen voor knutselen: een no-brainer die het altijd goed doet op een mooie winterdag. Ben je zelf snel inspiratieloos in het bos? Een natuurbelevingspakketje kan je op weg helpen. Zo heeft Tureluur een kant-en-klaar programma met opdrachten dat je kunt bestellen.
 • Speurtocht uitzetten: je kunt het zelf organiseren met een paar ouders, maar je kunt ook een te gekke speurtocht doen via Verhaalvontuur, deze kun je in meerdere steden doen. Een speurtocht is altijd een hit.
 • Zoete buiten barbecue: samen een fikkie stoken in de tuin om vervolgens marshmallows te roosteren en popcorn te poppen boven het vuur.
 • Buitenspeeltuinen: de meeste buitenspeeltuinen zijn gewoon open en sommige ondernemers geven hier een gouden randje aan door er een foodtruck te parkeren. In de vorige lockdown waren Banjer Bossie door Bird Brewery (Diemen), vliegbasis Soesterberg en speeltuin Kraantje Lek (Overveen) een fijne haven. Natuurspeeltuin Jeugdland in Amsterdam is ook open en organiseert activiteiten.
 • Ga op autospeurtocht: dit was vorig jaar echt een hit bij ons! Een speurtocht koop je op autospeurtocht.nl of via puzzeluitje.nl.
 • Ga afval prikken. In sommige gemeentes kun je prikkers huren. Je kunt een afvalgrijper ook online kopen.

Photo credits kleien & oven: Cottonro (Pexels)

Lockdown tips: winterse binnenactiviteiten met kinderen

 • Digitale workout met Zapp-sport: in Zappsport@Home Workout geven bekende sporters workouts aan de kinderen thuis. Favoriet zijn de sportsessies met Nathan Rutjes en zijn zoontje Lavezzi. Deze aflevering kun je op elk gewenst moment van de dag aanzetten online, bijvoorbeeld via NLZIET en NPO start.
 • Organiseer zelf een sport challenge: al een aantal maanden doet mijn zoontje Frank een opdruk-challenge met zijn vader. Het resultaat is dat mijn zes-jarige al mooie setjes kan opdrukken.
 • Kerstballen versieren: geef de kerstboom een metamorfose en beschilder de ballen of scoor een doos met ballen op Marktplaats en ga in de weer met acrylverf. Eerder schreef ik een blogpost hierover: leuke DIY voor kerst: kerstballen beschilderen.
 • Sinaasappelschillen drogen: met deze knutseltip kun je alle kanten uit. Maak een slinger, vul een pot voor in bad of gebruik het als versiering op de kerstcadeautjes.
 • Zelf bruisballen maken volgens het recept van NEMO: ik heb alle ingrediënten al in huis gehaald voor deze leuke tip.
 • Zelf bijenwaskaarsen maken: het internet staat vol met DIY-blogs. Je kunt ook een kant-en-klaar knutselpakket bestellen.
 • Vogelvoeding maken: een volger heeft haar hele koelkast volstaan met DIY-vetbollen die ze gaat uitdelen in de buurt. Deze kun je zelf heel makkelijk maken met frituurvet. Bekijk hiervoor het recept van Vogelbescherming Nederland. Een slinger van doppinda’s is trouwens ook een leuk en makkelijk idee met kids.
 • Glaswerk beschilderen: houd een collecte in de buurt en ga glazen potjes en drinkbekers beschilderen, ook leuk om ze daarna neer te zetten tijdens de kerstdiners. Ik heb meteen even doorgevraagd. Je hebt hier wel speciale verf voor nodig, zoals pebeo vitrea 160 discovery set waterbased. Heb je geen zin om te verven: je kunt glaswerk ook beklakken met vloeipapier. Het beste resultaat geeft behanglijm.
 • Raamtekening maken met een krijtstift. Op de site van Edding vind je gratis sjablonen voor raamtekeningen. Heb je geen printer en kun je ook niet bij buren printen? In de bibliotheek kun je vaak tegen een kleine vergoeding printen.
 • Grote legpuzzel leggen: koop een (tweedehands) legpuzzel van duizend stukjes (kan ook tweedehands via Facebook of Marktplaats) en ga samen aan de slag. Leg de puzzel in de kamer en werk er elke dag een beetje aan. Ga je voor tweedehands? Check vooraf wel of de tweedehands puzzel compleet is ;).
 • Groot schilderij maken: regel een groot karton en maak samen een schilderij. Als je er ruimte voor hebt is het leuk om dit schilderij een paar dagen te laten staan zodat er steeds aan gewerkt kan worden.
 • Volg een online theaterles: zo organiseerde Buro Bis vorige lockdown een theater workshop speciaal voor kinderen. De lessen kun je nog steeds terugvinden op haar Instagram-kanaal in het hoogtepunt ’theaterlessen’.
 • Muziekinstrument leren spelen: met behulp van YouTube is het volgens een aantal volgers echt goed te doen om een instrument te leren spelen. Begin niet meteen met vioolles, maar een blokfluit en ukelele zijn prima instrumenten voor een beginnende muzikant.
 • Haal tweedehands speelgoed in huis: Marktplaats is de winkel die wel openblijft deze lockdown, dus regel tweedehands een grote hoeveelheid speelgoed om de verveling te doorbreken. Denk aan Kapla, LEGO, Playmobil, Barbie, een spel of My Little Pony (je weet zelf wel waar jouw kroost blij van wordt). Eerder schreef ik een blogpost die hierbij hulp kan bieden: zo vind je de mooiste spullen op Marktplaats.

Photo credits kaart Wilde Bras, taart Dmitry Zvolskiy (Pexels), gedroogde sinaasappel schillen June (Pexels)

 • Was het tv-programma Hands Up ook een hit bij je kinderen? Trek het thema door en doe de gebarenchallenge op Instagram. Ken je dit niet, dan is Hands Up een leuke kijktip (NPO start)!
 • Er is niks mis met een goede kerstfilm of een uurtje achter de tablet Squala spelen.
 • Echt geen schermtijd? Zet dan een luisterboek of kinder podcast op! Mijn zoontje heeft zijn eigen MP3-speler met kinder koptelefoon, ideaal!
 • Bijzondere kleurplaat ‘onderzoeken terwijl je kleurt’: het universiteitsmuseum Utrecht heeft een serie gratis kleurplaten ontwikkeld waar jong en oud wel een paar uur zoet mee zijn. Kun jij alle hortuskatten vinden? Ontdek jij met je geodriehoek waar de bliksemschicht eindigt en kom jij erachter welke skeletten bij welke dieren horen? Print, kleur en onderzoek.
 • Word een LEGO-master: Op Pinterest vind je tal van grappige LEGO creaties die je redelijk makkelijk na kunt bouwen. Zoek bijvoorbeeld eens op ‘DIY LEGO Christmas’.
 • Maak zelf kerstkaarten om deze vervolgens tijdens een wandeling uit te delen aan buren of verzorgingstehuizen in de buurt. Zelf vind ik het voorbeeld van @heywildebras erg leuk (zie hierboven). Deze kerstkaarten kun je gratis downloaden, printen en versieren.
 • Bak een taart, koekjes of een viergangen kerstmaal samen met je kinderen. Ik ontdekte het account van @wuid.flauschig met een hele leuke kidsproof chocolade kerstboom die zelfs een kleuter in elkaar kan draaien ;).
 • Ga aan de slag met broodklei: bestel online een broodklei en ga samen aan de slag. Dit restproduct uit de klei-industrie wordt vanzelf hard, hierdoor is het ideaal voor kinderen.
 • Zelf edelsteenzeepjes maken: deze kidsactiviteit heeft echt een wauw-factor.
 • Volg accounts als @mothercould en @thedadlab voor je dagelijkse dosis inspiratie.

Photo credits ketting pinda’s Annelies Brouw (Pexels), edelsteenzeepjes (Pinterest), vetpotje (@nisteldistel).

Nog méér lockdown tips voor kinderen nodig? Bekijk dan de blogpost met tips die ik vorige lockdown schreef: 9 x leuke ervaringen opdoen in een lockdown.

Zoektocht naar een groener leven; hulp van een betrokken Instagram community

Het mooie van bloggen en vloggen over mijn zoektocht naar een groener leven is dat ik altijd kan rekenen op fantastische tips van mijn betrokken (groene) community op Instagram. Dus toen ik hen vroeg naar tips om kinderen te vermaken in lockdown, kon ik rekenen op tientallen tips. De leukste en meest originele tips heb ik verzameld in deze blogpost. Wil je alle tips terugzien? Check dan de reacties onder de Instagram-post. Ben je van mening dat er een tip mist, stuur me gerust een berichtje!

Share

Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het lifestyle magazine voor mensen die groener willen leven. Samen met haar gezin onderzoekt ze hoe ze duurzamer kan leven. Haar zoektocht kun je dagelijks volgen op Instagram: @thegreenlist.nl.
Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het lifestyle magazine voor mensen die groener willen leven. Samen met haar gezin onderzoekt ze hoe ze duurzamer kan leven. Haar zoektocht kun je dagelijks volgen op Instagram: @thegreenlist.nl.

gerelateerde artikelen

Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact op!

Stuur gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je thegreenlist.nl volgen of in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als je via mijn link iets koopt, meestal is tussen de 3% en 10% . Een win-win situatie dus: jij als consument krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop thegreenlist.nl. Ik link uiteraard alleen naar producten en sites waar ik fan van ben en naar producten waar ik positieve ervaringen mee heb of op mijn verlanglijstje heb staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: