Groene trends: vakantie in eigen land.

CHALLENGE DAG 356: 8 groene trends voor voor 2021

Welke groene trends gaan ons leven domineren? Met mijn buy nothing new challenge probeer ik al een jaar duurzamer te leven en daarom spot ik een aantal groene trends waarvan ik denk dat we ze gaan terugzien in 2021.

1. Tweedehands shoppen wordt mainstream

Tegenstanders van tweedehands waren zij nooit, maar een beetje veel gedoe vinden ze tweedehands shoppen wel. Ik heb het over de early majority die super hard nodig is om een circulaire economie aan te jagen. En het lijkt erop dat het voor hen ook een stuk makkelijker en toegankelijker wordt gemaakt in 2021. Zalando stapt in tweedehands, H&M doet het al en Vinted verovert ons land! Tweedehands is niet alleen duurzaam, het is big business geworden! En dat kan ik alleen maar aanmoedigen, want hoe meer bedrijven en consumenten meedoen, hoe meer impact we kunnen maken! Nu tweedehands meer mainstream begint te worden, verwacht ik dat de early majority in 2021 ook vaker voor tweedehands zal gaan kiezen.

2. Minder tweedehands parels voor een prikkie volgend jaar?

Het valt mij op dat tweedehands in de loop der jaren steeds duurder is geworden. Ook in de kringloopwinkel. De oorzaak is dat de markt volwassener begint te worden en particuliere verkopers en kringloopwinkels steeds beter in staat zijn om hun spullen op waarde te schatten. Het vinden van echte schatten voor een prikkie wordt dus lastiger volgend jaar. En het kleiner wordende prijsverschil tussen nieuw en tweedehands vraagt extra veel intrinsieke motivatie van mensen om toch voor het duurzame niet-nieuwe exemplaar te gaan.

3.Tweedehands cadeaus worden meer normaal

Maak van tweedehands cadeaus het nieuwe normaal op alle (kinder)verjaardagen en tijdens de feestdagen. Dat is mijn oproep dit jaar en om mij heen zie ik steeds meer handel in tweedehands cadeaus. En zeg eens eerlijk: tweedehands heeft ook echt de wauw-factor. Laatst nog gaf Frank (5) zijn jarige vriend drie beyblade tollen. Drie tollen! Zijn vriendje wist niet wat hij meemaakte. Voor een tientje gescoord op Marktplaats (in de speelgoedwinkel heb je daar nog niet eens één tol voor).

Vintage peper & zout vaatje, een tweedehands verjaardagscadeau van marktplaats.

Ook zie ik het steeds vaker op de uitnodiging staan: ‘cadeauwens tweedehands’. Of jarigen komen zelf met een concreet cadeau-idee, zoals mijn schoonzus die afgelopen jaar een vintage kristallen peper en zoutsetje wilde. Steeds meer mensen zijn zich bewust van de onhoudbaarheid van ons consumptiepatroon. Vooral (jonge) ouders ervaren dat kinderen snel uit hun kleding groeien en speelgoed vaak maar kort leuk is, terwijl er aan de andere kant zoveel aanbod is tweedehands. Mijn verwachting is daarom dat tweedehands met name voor kinderspullen nog populairder gaat worden. Niet voor niets is Recycle Sint in korte tijd een enorme hit geworden!

Tip nodig? Bekijk dan ook ’tweedehands cadeaus met flair geven’.

4. Helpt refurbished electronica ons de coronacrisis door?

Heb je niet per se het nieuwste van het nieuwste model nodig? Dan is refurbished elektronica vaak een geweldig alternatief, je krijgt er zelfs vaak garantie bij! Omdat steeds meer mensen daar goede ervaringen mee hebben (en dat weer doorvertellen) vermoed ik dat het volgend jaar weleens nog harder zou kunnen gaan met tweedehands electronica. Ook de (financiële) onzekerheid van veel mensen zorgt er misschien wel voor dat men vaker voor een goed tweedehands exemplaar kiest in plaats van de allernieuwste. Wel zo voordelig!

Tips nodig? Bekijk dan het interview met David: de (tweedehands) elektronica expert!

Meer elektronica tweedehands kopen is een groene trend.

5. Meer plasticvrij shoppen volgend jaar

Op 1 januari is het dan zover: het Europees verbod op wegwerpplastic gaat dan in. Ik denk dat deze maatregel een zaadje gaat planten bij meer mensen om vaker te kiezen voor plasticvrije alternatieven. En mijn voorspelling is dat dit op dezelfde manier zal gaan als bij mij dit jaar ;). Het begint bij een kleine aankoop: bamboe rietjes of bijvoorbeeld herwasbare wettenschijfjes. Vervolgens kom je tot de conclusie dat het verdomd handig is, veel mooier staat in je huis en ook nog eens voordeliger is. Dan besluit je om meer kleine groene switches te maken en steeds meer gebruiksvoorwerpen duurzamer te vervangen. En daar kunnen (lokale) ondernemers met zero waste (web)shops natuurlijk weer hun voordeel mee doen. Want die poppen ook overal op. Nog een trend!

6. seizoensgebonden groenten van eigen akkers krijgen meer fans

Support your locals! Meer kopen van lokale ondernemers om hen door de coronacrisis te helpen. Dit was een trend dit jaar, maar mijn verwachting is dat deze nieuwe gewoonte ook volgend jaar doorzet. Er is steeds meer bewustwording over de herkomst van onze spullen en de onhoudbaarheid van dit systeem. Met name op het gebied van voeding verwacht ik dat deze trend doorzet. Door de coronacrisis lijken we ons meer verbonden te voelen met onze regio en Nederland waardoor we vergeten groenten zijn gaan herwaarden. En zolang er geen vaccin is, zullen we met beperkingen te maken hebben en hebben lokale ondernemers onze (financiële) hulp keihard nodig.

Groentebox van Ekoplaza via Too Good To Go

7. Vakanties in Nederland niet treurig maar HOT 😉

Leuke woordspeling, maar ik bedoel hiermee natuurlijk niet de hete zomers als gevolg van klimaatverandering ;). Door de coronacrisis zijn vakanties in Nederland hipper dan hip. Naar de camping op Vlieland of in Bakkum, je terugtrekken in de Veluwe of toch een onverwacht leuke citytrip in Groningen, Delft of Nijmegen. Noodgedwongen deden we het dit jaar meer in eigen land door de coronacrisis, maar het is veel mensen ook goed bevallen. De mooie Nederlandse zomer smaakte naar meer waardoor ik denk dat met en zonder maatregelen een vakantie in Nederland hartstikke hot blijft in 2021.

8. De hippe flexitariër blijft zwevende kiezer in 2021

Ik ben er zelf ook één, een flexitariër. Natuurlijk is ook die enkele hamburger niet goed voor het klimaat (en ja ik tik dit nu met schaamte op). Maar ik ben blijkbaar niet de enige, want onlangs bleek nog dat we met z’n allen weer meer vlees zijn gaan eten. Men gokt dat die stijging komt door mensen zoals ik: de flexitariër die het in het (thuis)restaurant wel even breed laat hangen. Om die vergeetachtige/lakse flexitariër binnen boord te houden, is het belangrijk om hen in 2021 te blijven verleiden met alternatieven. En ik denk dat we dat allemaal kunnen doen: overheid, voedselfabrikanten, supermarkten, restaurants en de vegan-boegbeelden. Mijn hoop voor 2021 is dat die boegbeelden een groter podium krijgen om mij en heel veel anderen bij de les te houden over ons dieet.

Bronnen:
Vleesconsumptie stijgt voor tweede jaar op rij.
Bekijk meer over het initiatief Recycle Sint.
Verbod op wegwerpplastic in 2021.
ABN AMRO: economische dip dieper door tweede en derde golf.
Zalando stapt in tweedehands.

Share

Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het lifestyle magazine voor mensen die groener willen leven. Samen met haar gezin onderzoekt ze hoe ze duurzamer kan leven. Haar zoektocht kun je dagelijks volgen op Instagram: @thegreenlist.nl.
Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het lifestyle magazine voor mensen die groener willen leven. Samen met haar gezin onderzoekt ze hoe ze duurzamer kan leven. Haar zoektocht kun je dagelijks volgen op Instagram: @thegreenlist.nl.

gerelateerde artikelen

Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact op!

Stuur gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je thegreenlist.nl volgen of in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als je via mijn link iets koopt, meestal is tussen de 3% en 10% . Een win-win situatie dus: jij als consument krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop thegreenlist.nl. Ik link uiteraard alleen naar producten en sites waar ik fan van ben en naar producten waar ik positieve ervaringen mee heb of op mijn verlanglijstje heb staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: