Bespaartip: Shoppen in de kringloopwinkel.

Bespaartips: geld overhouden voor leuke dingen #2

Als fervent tweedehands shopper zijn er zoveel manieren om geld te besparen dat dit mijn tweede artikel is met tips om geld te besparen en over te houden voor leukere en belangrijkere dingen. Ken jij deze bespaartips al?

Bespaartips van een tweedehands shopper (deel 2)

Hoe houd je dingen over voor leuke dingen? Een belangrijke vraag dit jaar, want in 2021 heb ik een nieuwe missie! Alles wat ik overhoud door tweedehands te shoppen en te minimaliseren, stop ik in leuke dingen. Het liefst lokaal en zoveel mogelijk in Nederland, want groen blijft ook dit jaar weer mijn levensmotto. Lijkt dit je ook wel wat? Met deze bespaartips houd je geld over voor leuke dingen.

5. Grote bespaartip: ga voor refurbished elektronica

Elektronica is altijd een flinke uitgavenpost. Door gadgets zoals tablets, laptops, televisies, versterkers en benodigdheden voor een studie- of thuiswerkplek tweedehands te kopen kun je veel geld besparen. Helemaal refurbished aanbieders en pandjeswinkels zijn interessant voor kopers die graag wat zekerheid inbouwen, want de spullen worden altijd gecheckt voor ze de verkoop ingaan en soms krijg je zelfs garantie. Mijn man weet hier alles van: hij is bij ons thuis de tweedehands gadget- en elektronicakoning. Al zijn tips deelt hij in deze blogpost: zo vind je de beste gadgets voor de scherpste prijs.

6. De gekste gebruiksvoorwerpen vind je in de kringloopwinkel

Tuinspullen, een appelboor, een fonduepannetje, gebaksvorkjes, een maatbeker. Je kunt het zo gek niet bedenken of we vinden het wel in de kringloopwinkel. Het is soms even goed zoeken (en graaien), maar ik ben bijna nog nooit teleurgesteld vertrokken. Het tweedehands kopen van deze items is geen gigantische besparing, maar als je alle kleine uitgaven bij elkaar optelt, dan loont het zeker wel. Voor Sinterklaasavond kocht ik een fonduepannetje om te kaasfonduen. Deze kostte 2 euro. (Op internet zie ik een soortgelijk pannetje te koop in een webshop voor 35 euro.) Ook een appelboor voor het kersttoetje vond ik voor 1 euro in de kringloop. Nieuw kost deze ook al gauw minimaal vijf euro. Met die vier euro heb ik toch al weer gauw een wijntje verdiend die ik in de lente bij een nieuwe groene hotspot hoop te bestellen ;).

7. Voorkom verleiding: werk met lijstjes

Hoewel ik de opruimmethode van Marie Kondo tot in de puntjes beheers, mijn huis helemaal aan kant is én ik een Spark Joy goed kan herkennen: shoppen in de kringloopwinkel vind ik nog steeds knap lastig. Ik vind het te leuk en met zoveel mooie spullen is er zoveel een verleiding. Regelmatig kom ik dus thuis met teveel spullen, spullen die ik niet per se heel hard nodig heb en dus beter niet had kunnen aanschaffen. Wat mij wel heeft getemperd was de tip om altijd met lijstjes te werken (en proberen om aan deze lijstjes te houden). Als ik op zoek ben naar een broek, dan probeer ik mijzelf te dwingen om alle rekken met truien en vestjes over te slaan. Het lukt mij steeds beter om me aan deze strategie te houden. Gun jezelf dus wat tijd om deze methode aan te leren, na een tijdje zal je merken dat je de kringloopwinkel systematischer aanpakt en minder onnodige dingen koopt. En maak je alsnog een keer een mistap: wees niet te streng voor jezelf, je kunt het altijd weer proberen te verkopen. Dan sta je binnen no-time weer quite ;).

8. Ga opruimen en durf afscheid te nemen van spullen

Om nog maar even bij Kon Mari te blijven: afscheid durven nemen van spullen werkt zo bevrijdend! En als het je lukt om ze een beetje goed te verkopen, dan levert het je ook nog een mooi zakcentje op. In het boek Opgeruimd! geeft de opruimcoach tips en inzichten om het afscheid nemen makkelijker te maken. Zo hebben veel mensen moeite om gekregen spullen weg te doen of om dure spullen weg te doen. Over dat laatste zegt ze bijvoorbeeld: het voorwerp heeft je laten inzien wat je niet (meer) wil, daarmee heeft het je een heel mooi inzicht gegeven. Je kunt het ook hiervoor bedanken en daarna loslaten. Door regelmatig je huis op te ruimen en mooie items te verkopen, kun je een aardig buffertje opbouwen voor leuke dingen. Eerder schreef ik een blogpost met mijn Marie Kondo opruimtips en waarom goed leren opruimen alles te maken heeft met een groener leven.:

9. Koop minder spullen

Aan het begin van mijn niks-nieuws jaar moest ik echt even afkicken. Niet alleen aan het shoppen, maar ook aan niet instant kunnen kopen. Want tweedehands kost doorgaans gewoon meer tijd. Al naar gelang heb ik leren genieten van ‘slow shopping’. Van de zoektocht, de spanning of ik wel zou slagen, van het wachten, van het onverwachts verrast worden en zelfs de enkele keren dat ik onverrichte zaken thuis kwam, voelde ik mij voldaan. Omdat ik rust had gevonden in de bezigheid van zoeken en er binnenkort wel weer een kans zou komen om te slagen of misschien wel verrast te worden. En die minset heeft voor veel rust gezorgd in mijn hoofd en dus in mijn uitgavepatroon!

Meer budgethacks?

Share

Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het lifestyle magazine voor mensen die groener willen leven. Samen met haar gezin onderzoekt ze hoe ze duurzamer kan leven. Haar zoektocht kun je dagelijks volgen op Instagram: @thegreenlist.nl.
Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het lifestyle magazine voor mensen die groener willen leven. Samen met haar gezin onderzoekt ze hoe ze duurzamer kan leven. Haar zoektocht kun je dagelijks volgen op Instagram: @thegreenlist.nl.

gerelateerde artikelen

Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact op!

Stuur gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je thegreenlist.nl volgen of in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als je via mijn link iets koopt, meestal is tussen de 3% en 10% . Een win-win situatie dus: jij als consument krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop thegreenlist.nl. Ik link uiteraard alleen naar producten en sites waar ik fan van ben en naar producten waar ik positieve ervaringen mee heb of op mijn verlanglijstje heb staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: