Boekentips: 14 boeken voor een duurzamer leven

Documentaires, podcasts en (e)boeken over duurzaamheid: ik zou niet zonder ze kunnen. Boeken zorgen ervoor dat ik klimaatverandering beter begrijp en ze zijn een belangrijke inspiratiebron om kleine groene stapjes te blijven maken en niet te verslappen. In deze blogpost deel ik de boeken die mijn leven hebben veranderd. Deze boekentips zijn ook leuke cadeautips voor de feestdagen.

14 boekentips voor een groener leven

De dagen worden weer korter en dus speelt het leven weer vaker binnenshuis op de bank of in bed af. Daarom deel ik in deze blogpost de 14 boeken die mij aan het denken of tot actie hebben (aan)gezet. Omdat boeken ontzettend persoonlijk zijn, heb ik geprobeerd om aan te geven voor welk type persoon dit boek zeer waarschijnlijk een hit zal zijn. Dit is natuurlijk ook superhandige informatie als je nog op zoek bent naar een leuke boekentips als verjaardags-, Sinterklaas- of kerstcadeau. Van sommige boeken zijn ook e-boeken en audioboeken beschikbaar. In het kader van duurzaamheid heb ik dit erbij gezet. Zelf vind ik audioboeken ook heel fijn, deze luister ik tijdens het hardlopen.

De verborgen impact

1. De verborgen impact door Babette Porcelijn

De verborgen impact is een mustread voor iedereen die zijn of haar levensstijl wil verduurzamen. Aan de hand van simpele berekeningen en vergelijkingen laat Babette je zien waar en hoe je grote stappen kunt zetten, zodat je (soms) een beetje achterover kunt leunen bij de kleinere dingen. Het boek koop je voor €23,99 bij bol.com.

2. Hoe gaan we dit uitleggen?’ door Jelmer Mommers

Dit boek is voor iedereen die wil weten hoe het zit met klimaatverandering. Het is een geweldige én toegankelijke samenvatting van de relevante literatuur over klimaatverandering op dit moment. In behapbare brokken legt Jelmer uit wat het klimaat is, hoe klimaatverandering ontstaat en wat de gevolgen zijn als we niets, een beetje of heel veel doen om klimaatverandering te stoppen. Dit boek zou wat mij betreft verplichte studiestof moeten zijn op elke middelbare school. Handig: van dit boek is ook een audioboek beschikbaar, ingesproken door Jelmer zelf! Hoe gaan we dit uitleggen? koop je voor 20 euro op bol.com, het e-book kost hier 7 euro en voor het audioboek betaal je €12,50.

Hoe gaan we dit uitleggen is een prachtig boek over klimaatverandering. door Jelmer Mommers


Hoe we een klimaatramp kunnen vermijden is het klimaatboek van Bill Gates met ook een hoopvol bericht.

3. Hoe we een klimaatramp kunnen vermijden door Bill Gates

Ook voor mensen die willen weten. Bill Gates deelt zijn kennis van innovatie en technologie en hoe baanbrekende technologieën ervoor moeten zorgen dat de broeikasgassen gereduceerd worden tot nul. Het boek is toegankelijk geschreven, ook voor niet tech-savvy mensen. Heel interessant en hoopvol boek. Dit klimaatboek is te koop bij bol.com voor €21,99. Het is ook verkrijgbaar als e-book (€9,99) en luisterboek (€7,99).

4. Het is allemaal de schuld van de Chinezen door Tine Hens

‘Het klimaat is altijd veranderd’, ‘bomen houden juist van CO2’. Aan de van veelgehoorde dooddoeners gaat auteur Tine langs klimaatwetenschappers om op basis van feiten korte metten te maken met onwaarheden over het klimaat. Een zelfhulpboek over klimaatverwarring. Goed om te weten: het boek is stevig (steviger van toon en inhoud dan de titel doet vermoeden). Ook deze is voor de mensen die willen weten dus. Het is allemaal de schuld van de Chinezen kost 20 euro en het e-book kost 14 euro.

Het is allemaal de schuldv an de Chinezen is een goed klimaatboek.
Opgeruimd van Marie Kondo is een boek over opruimen.

5. Opgeruimd! door Marie Kondo

Hét boek van opruimgoeroe KonMari is voor iedereen die toe is aan een minimalistischere levensstijl. Je verwacht een boek over opruimen, maar je krijgt een zelfhulpboek cadeau dat draait om leren kiezen voor zaken die écht belangrijk zijn. Dat je daarnaast een opgeruimd huis en dus meer tijd, geld en aandacht ervoor terugkrijgt als je haar tips volgt is mooi meegenomen. Opgeruimd! is voor €20,99 te koop, het e-book kost €11,99.

Ken je het boek al en ben je -net als ik- hooked? Dan is het boek Spark Joy van Marie Kondo ook een aanrader.

Bekijk ook mijn blogpost: waarom Marie Kondo’s opruimen alles te maken heeft met mijn kringloop-lifestyle.

6. Het duurzame gezin door Sustainable Family

Dit boek is voor iedereen die graag duurzamer wil leven en daar wel wat hulp bij kan gebruiken. Van het aanmeten tot een plantaardig dieet tot het organiseren van kinderfeestjes en van opvoedtips tot het bouwen van een huis. Sustainable Family is een Vlaamse autoriteit op het gebied van duurzaam leven. Hun boek is een prachtig handboek dat ik nog regelmatig raadpleeg voor tips en ondersteuning. Voor Het duurzame gezin betaal je €24,99.

Het duurzame gezin van sustainable family.
Dieren van Ben Hoare is een prachtig dierenboek voor jong en oud.

7. Dieren door Ben Hoare (Het dikke boek van allerlei bijzondere dieren)

Dit is hét familieboek bij uitstek om meer bewustwording te creëren over onze bijzondere planeet en de prachtige dieren die er leven. Met meer dan honderd bijzondere dieren en gekke feitjes is dit het absolute lievelingsboek van Frank en ik lees ook heel graag mee. Heb je het uit, dan kun je aan de slag in het tweede en derde boek genaamd ‘Natuur’ en ‘Planeten’. Dieren kost €19,99.

Bekijk voor meer boekentips voor kinderen vind je hier: de leukste boekentips voor kinderen.


8. De groene mama door Kari van der Heide

Wat mij betreft het ultieme cadeau voor moeders (en vaders) die een kindje verwachten. Groene mama Kari deelt in een praktisch handboek en naslagwerk al haar kennis en kunde over hoe je je zwangerschap, bevalling, kraamtijd, moederschap maar ook vrouwzijn groener kunt aanpakken. De groene mama kost €22,99 euro, voor het e-book betaal je €14,99.

De groene mama van Kari van der Heide over groen ouderschap.
Vegetarische barbecue gerechten dankzij het boek De groene barbecue.

9. De groene barbecue door Rukmini Iyer

Het cadeau voor (vlees)liefhebbers die van barbecuen houden. Mijn man David kreeg op onze trouwdag van mij cadeau omdat hij het jammer vond dat hij zo weinig aan barbecuen toekwam door ons nieuwe dieet. Het biedt hem regelmatig nieuwe inspiratie om de barbecue op een duurzamere wijze te gebruiken. P.S. Het boek ‘De Groene bakplaat’ van dezelfde schrijver is ook een hit. De groene barbecue kost €21,99. En het andere boek De groene bakplaat vind je hier.


10. Leven zonder afval door Emily-Jane Townley

Superhandig boekje bomvol tips speciaal voor mensen die aan de gang willen met een zero waste lifestyle. Het boek bevat ook allerlei recepten om dingen vaker zelf te maken zoals zeep, klei, wasmiddel, deo, etc. Leven zonder afval kost €14,99.

Bekijk ook mijn uitgebreide review over dit boek: een leven zonder afval, lukt mij dat?

Leven zonder afval is het handboek voor een zero-waste lifestyle.
De ark van Nederland is een boek over ons culinair erfgoed.

11. De Smaak van Nederland door Slow Food Nederland

Dit boek is voor mensen die werk willen maken van een klimaatvriendelijk dieet en/of meer willen leren over ons culinaire erfgoed. Niet zozeer gericht op vegetarisch of vegan eten, maar juist op lokaal en seizoensgebonden eten. Dit boek laat zien dat we kunnen volstaan met voedsel van eigen bodem waarmee we de voedselketen aanzienlijk kunnen verkorten wat weer beter is voor de planeet. Tip: ze hebben ook een toffe poster die bij ons al in de woonkamer hangt! Het boek kost €29,99 en de poster kost €14,95 en is verkrijgbaar in de webshop van Slow Food Nederland.

12. Capsulegardrobe door Leoni Huisman

Hoewel ik niet per se op zoek was naar een capsulegarderobe heeft het boek van Leoni mij ontzettend geholpen om anders naar mijn kledingkast te kijken. Ze heeft jarenlang ervaring als stylist en dat lees je. Vooral haar blik op het combineren van verschillende kledingstukken en materialen vind ik een eye-opener. Het boek Capsulegarderobe kost 20 euro, voor het e-book betaal je €11,99.

Capsule garderobe is een handig boek met tips voor een duurzamere garderobe.

13. Project 333 challenge door Courtney Carver

Je hoeft helemaal niet veel kleding te hebben om er elke dag leuk en anders uit te zien. Dat wil de schrijver van dit boek aan je laten zien. Ze daagt je uit en helpt je bij het aangaan van een minimalistische fashion challenge: een garderobe bestaande uit 33 kledingstukken die je 3 maanden lang draagt. Hoewel ik de challenge zelf niet heb gedaan en al fan was van Marie Kondo bood dit boek wél nieuwe inzichten die ik nog steeds graag toepas. Een leestip nadat je Opgeruimd van Marie Kondo uit hebt. Top: dit boek (€16,99) is ook beschikbaar als e-book (€9,59) en audioboek (€13,59). Ga de kledingchallenge aan en bekijk het boek hier!

Project 333 is een boek met tips voor het realiseren van een minimalistische garderobe.
Weg ermee van Dennis Storm is een boek over minimalisme.

14. Weg ermee door Dennis Storm

Leven alsof je op reis bent. Dit is een boekentip voor mensen die eraan toe zijn om hun minimalistische lifestyle verder vorm te geven. Voormalig tv-maker Dennis Storm deelt zijn visie op een leven zonder onnodige ballast. Waarbij Marie Kondo meer ingaat op functioneel ontspullen, kiest Dennis Storm voor een meer holistische benadering zonder dat het zweverig wordt. Handig: van dit boek is ook een e-book en audioboek beschikbaar, ingesproken door Dennis zelf! Voor het boek Weg ermee betaal je €14,99. Het e-book kost €11,99 en voor het audioboek betaal je €8,99.

Ben je van plan om een boek aan iemand cadeau te doen? Dan heb ik nog een aantal zero-waste inpaktips voor je!

Meer groene boekentips?

Heb je een interessant boek gelezen dat niet mag ontbreken aan dit lijstje? Stuur mijn gerust een bertichtje, want ik vul deze lijst met duurzame boekentips graag aan. Ben je niet zo’n lezer? Eerder deelde ik ook lijstjes met kijk- en podcasttips.

Share

Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het lifestyle magazine voor mensen die groener willen leven. Samen met haar gezin onderzoekt ze hoe ze duurzamer kan leven. Haar zoektocht kun je dagelijks volgen op Instagram: @thegreenlist.nl.
Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het lifestyle magazine voor mensen die groener willen leven. Samen met haar gezin onderzoekt ze hoe ze duurzamer kan leven. Haar zoektocht kun je dagelijks volgen op Instagram: @thegreenlist.nl.

gerelateerde artikelen

Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact op!

Stuur gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je thegreenlist.nl volgen of in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als je via mijn link iets koopt, meestal is tussen de 3% en 10% . Een win-win situatie dus: jij als consument krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop thegreenlist.nl. Ik link uiteraard alleen naar producten en sites waar ik fan van ben en naar producten waar ik positieve ervaringen mee heb of op mijn verlanglijstje heb staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: