Budgettip: Kleding koop ik in de kringloopwinkel

Budgettips waarmee je geld overhoudt voor leuke dingen #1

Geld overhouden voor leuke dingen, wie wil dat nou niet. Omdat ik een jaar lang geen nieuwe spullen kocht, heb ik een aantal duurzame gewoontes ontwikkeld waardoor ik veel geld overhoud. Ken jij deze budgettips al?

Budgettips van een kringloop shopper (deel 1)

Hoe houd je geld over voor leuke dingen? Met deze vraag ben ik continu bezig nu ik een nieuwe missie hebt voor 2021: Alles wat ik bespaar met mijn kringloop-lifestyle ga ik besteden aan ervaringen, uiteraard groen. Ik kan niet wachten om Nederland te ontdekken en nieuwe herinneringen te maken met mijn gezin en vrienden. Want dingen doen, dat is wat een mens pas echt gelukkig maakt! Daarom deel ik de duurzame hacks die ik tijdens mijn #buynothingnew jaar heb geleerd en waarmee ik veel geld overhoud.

1. Kleding koop je in de kringloop

De mooiste en goedkoopste kledingitems vind ik in de kringloopwinkel. Hiermee bespaar ik honderden euro’s per jaar. Vroeger kocht ik graag nieuwe kleding: in een boetiek of online. Een spijkerbroek kost toch al snel tussen de veertig en tachtig euro, voor een t-shirt of een sweater betaalde ik ook minimaal twintig tot dertig euro. Deze items koop ik nu in de kringloop voor hooguit een paar piek. En wat dacht je van grote uitgaven zoals schoenen of een winterjas? Afgelopen jaar kocht ik een waanzinnige vintage teddyjas in de kringloopwinkel voor zeven euro. Deze zou nieuw 180 euro gekost hebben. In de kringloopwinkel is het vaak wel even goed zoeken, maar met deze strategie trek ik altijd mooie schatten uit de rekken of stapels:

  1. Kijk niet naar maten, maar scan de kleding op kleuren die jou goed staan. Zeker bij vintage kleding kloppen de maten vaak niet. Te klein is wel een ding, maar iets te groot vind ik vaak helemaal geen probleem: oversized kleding is hartstikke hip.
  2. Controleer materialen en merken: bepaalde synthetische stoffen en een aantal fast fashion merken vallen voor mij altijd af.
  3. Neem de tijd en ga alleen: minimaal een tot anderhalf uur effectief shoppen heb ik nodig om alle rekken en stapels grondig uit te pluizen.
  4. Ik heb een goed oog voor pasvormen ontwikkeld. Ik zie met het blote oog rap of een broek mij gaat passen. Maar er zijn ook trucjes om kleding te passen zonder het aan te trekken. Bekijk hiervoor mijn reels op Instagram.

2. Speelgoed met wauw-factor koop je juist tweedehands

Net als met kleding overweeg ik voor speelgoed een #buynothingnew life. Afgelopen jaar heb ik geleerd hoe makkelijk en leuk het is om speelgoed en kindercadeautjes tweedehands te scoren. Zo vierden we de vijfde verjaardag van mijn zoontje geheel in stijl van mijn challenge, maar ook op kinderpartijtjes en met de feestdagen is het tweedehands wat de klok slaat. Tweedehands speelgoed heeft echt de wauw-factor: voor een bedrag van vijftien euro koop je in de speelgoedwinkel een klein Lego bouwwerkje, tweedehands kun je voor dat bedrag veel groter uitpakken. Ik ben het hele jaar bezig met het scoren van tweedehands cadeaus. Als ik iets moois zie voor een lage prijs, dan neem ik het altijd mee. Zoals laatst nog: er lag een fantastisch Dokter Bibber spel in de kringloopwinkel voor twee euro. Deze ligt nu op zolder te wachten op een jarig jobje. Nieuw kost dit al snel twintig euro. Ouders vinden het vaak juist fijn dat ik proactief met een verrassend cadeau-idee kom. Ik denk dat ik door deze duurzame keuze ook een paar honderd euro per jaar uitspaar. Ben je op zoek naar tips voor het vinden van tweedehands kindercadeaus: zo vindt Sinterklaas de beste tweedehands cadeaus.

3. Eén jurk, drie outfits: leer nog beter combineren

Zomerjurkjes draag ik het hele jaar door, want in de winter staat het met een maillot en dikke trui ook hartstikke leuk. Vestjes heb ik geleerd om op drie manieren te dragen en sinds ik weet hoe je printjes met elkaar kunt combineren, heb ik er ook weer vier outfits bij. Hierbij heb ik wel wat extra hulp gehad van een stylecoach. Mirjam heeft mij afgelopen zomer onder handen genomen om mijn stijl nóg beter te ontdekken en om meer combinaties te maken met de kleding die ik al heb. Met deze kennis op zak heb ik aankomend jaar minder kledingitems nodig. Ik overweeg zelfs weer om veel te verkopen om mijn kast lekker opgeruimd te houden en om geld over te houden voor…jawel ervaringen ;). Bekijk meer stylingtips waarmee je meer outfits haalt uit je garderobe.

4. Miskopen voorkomen doe je zo!

Ik krijg vaak te horen dat ik een uitgesproken smaak heb. En dat klopt ook wel: ik ben gek op vintage kleding en vintage meubels. En toch had ik nog geregeld miskopen. Zonde, want van dat geld had ik natuurlijk ook iets leuks kunnen doen! Dit jaar ontdekte ik dat ik mijn stijl toch niet helemaal in het snotje had. Met hulp van een interieurstylist maakten we een plan voor de woonkamer en slaapkamers en zo konden we het huis gaan inrichten met ‘nieuwe’ tweedehands items. Op basis van een gekozen stijl en een kleuren en materialen pallet zijn we aan de slag gegaan. En binnen deze kaders pak ik tegenwoordig ook mijn garderobe aan.

Wat hierbij ook heel erg geholpen heeft, is de Marie Kondo opruimactie die ik heb gedaan. Ik heb me verdiept in haar opruimmethode en een week vrij genomen om het hele huis op te ruimen. Zeker op het gebied van kleding kan ik een ‘Sparks Joy’ makkelijk spotten. Ik ontdekte bijvoorbeeld ineens een kleurenpalet in de kledingkast toen ik klaar was. Super handige kennis voor als je tweedehands gaat shoppen (zie tip 1). Weten wat je smaak is, helpt je dus om gerichter te zoeken en miskopen te voorkomen. Eerder schreef ik een blogpost met Marie Kondo opruimtips voor een groener leven.

Meer budgettips?

Share

Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het lifestyle magazine voor mensen die groener willen leven. Samen met haar gezin onderzoekt ze hoe ze duurzamer kan leven. Haar zoektocht kun je dagelijks volgen op Instagram: @thegreenlist.nl.
Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het lifestyle magazine voor mensen die groener willen leven. Samen met haar gezin onderzoekt ze hoe ze duurzamer kan leven. Haar zoektocht kun je dagelijks volgen op Instagram: @thegreenlist.nl.

gerelateerde artikelen

Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact op!

Stuur gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je thegreenlist.nl volgen of in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als je via mijn link iets koopt, meestal is tussen de 3% en 10% . Een win-win situatie dus: jij als consument krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop thegreenlist.nl. Ik link uiteraard alleen naar producten en sites waar ik fan van ben en naar producten waar ik positieve ervaringen mee heb of op mijn verlanglijstje heb staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: