CHALLENGE DAG 100: Wat steek ik ervan op?

Bij het aantreden van grote leiders wordt vaak na honderd dagen gevraagd: ‘welke blijvende verandering heb jij bewerkstelligd’? De eerste honderd dagen van mijn ‘buy nothing new jaar’ zitten erop, dus stel ik mezelf de vraag: wat heb ik ervan opgestoken?

Mijlpaal dag 100 van mijn buy nothing new challenge bereikt

Wat een mijlpaal: de eerste dagen van mijn challenge zitten erop. En ik moet zeggen dat ik het mee vind vallen. Nu is het natuurlijk wel een gekke tijd middenin een lockdown. En toch durf ik al te zeggen dat er een aantal zaken blijvend zijn veranderd.

Buy nothing new life?

Dameskleding, kinderkleding, meubels, accessoires en speelgoed zijn dingen die ik zo makkelijk tweedehands koop dat ik me afvraag waarom niet meer mensen massaal dit tweedehands kopen. Waarom is de fast-fashion mode-industrie zo groot als je net zo makkelijk en voor veel minder geld unieke vintage parels van goede kwaliteit kunt kopen? En waarom is het niet helemaal ingeburgerd om elkaar mooie tweedehands cadeaus te geven aangezien er prachtige unieke (vintage) parels voor het oprapen liggen? Zelfs in een lockdown lukt het mij om via Marktplaats en Facebook mooie en leuke dingen te scoren.

Zero waste hacks voor make-up en verzorging

Begin dit jaar heb ik mij voorgenomen dat ik een aantal zaken zoals make-up en verzorging wel nieuw maar duurzamer wil gaan kopen. Wat ik toen nog niet kon bedenken was dat er ook allerlei zero waste hacks te bedenken zijn om langer met make-up te doen. Zo kreeg ik een tip hoe je langer met mascara kunt doen, waarom je nooit meer haarelastiekjes hoeft te kopen en dat een lippenstift prima dienst kan doen voor een rouge die op is.

Kleding vaker repareren

Kleding repareren we meer sinds de start van mijn challenge en ik ben ervan overtuigd dat we dit blijven doen. Ik vind het echt een gemis dat ik op de middelbare school geen naailes heb gehad. Een buy nothing new challenge zou zoveel makkelijker zijn als je zelf iets kan naaien of repareren. Voor naaiklussen moet ik toch echt elke keer naar de kleermaker. Aan de andere kant vind ik het ook iets moois hebben dat ik een kleine ondernemer uit mijn dorp van werk kan voorzien en in ruil ervoor krijg ik er prachtig vakmanschap voor terug. Want ook al had ik kunnen naaien, dan was het nooit van het niveau geweest van mijn kleermaker.

Soms is nieuw duurzamer

Soms is nieuw kopen wél duurzamer. Ik ben erachter gekomen dat het kan lonen om elektrische apparaten soms toch wel nieuw te kopen omdat deze energiezuiniger zijn in gebruik. Stel dat dit jaar mijn wasmachine of koelkast kapot gaat, moet ik dan een tweedehandsje scoren om trouw te blijven aan mijn challenge of kan ik beter voor een nieuw exemplaar gaan omdat dit toch duurzamer is? Ik hoop uiteraard deze keuze niet te hoeven maken.

Wonderlijk: btw op tweedehands

Het is me ook opgevallen dat ik btw betaal over mijn tweedehands spullen in kringloopwinkels. Dat vind ik eigenlijk best een gekke situatie. Waarom moet ik btw betalen over een tweedehands product waar ooit al btw over is betaald toen iemand het ooit nieuw kocht. Ik deelde mijn verbazing met de redactie van Trouw en zij publiceerden mijn ingezonden brief in de krant.

Opinie in Trouw. BTW op vintage is echt niet oke.

Mijn verhaal is herkenbaar

Artikel in de Telegraaf over Saskia en haar buy nothing new jaar

Wie had dat nou kunnen denken! En nog wel op de laatste dag van de eerste maand: een interview over mijn challenge en blog gewoon in de Telegraaf! Dit is voor mij het bewijs dat mijn duurzame zoektocht iets is waar veel mensen mee worstelen en dat motiveert mij om door te blijven gaan met het delen van mijn ervaringen en bevindingen.

Toch iets nieuw: vriendinnen op Instagram

Het valt me op dat er zoveel mensen om mij heen al bezig zijn met een vorm van duurzaam leven. Ik zie het aan de steeds groter wordende groep volgers op Instagram. Maar ook in het ‘echte leven’ bijvoorbeeld op werk en van moeders van school krijg ik enorm veel support. Ik had van te voren nooit gedacht dat ik op zoveel hulp kon rekenen. Wat zijn er toch al veel mensen duurzaam bezig of enorm gemotiveerd om duurzame stappen te gaan maken. Echt hartverwarmend en super motiverend!

Op meer vlakken groener

Hoewel mijn challenge gaat over ‘niets nieuws kopen’, merk ik ook dat ik op andere fronten niet meer kan doen alsof er niets aan de hand is. Al dat plasticafval bijvoorbeeld, kan dat anders? En ook naar mijn vliegvakantie kijk ik anders. Mijn lifestyle wordt dus stapje bij stapje steeds groener.

Bekijk meer over mijn duurzame challenge.

Share

Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het lifestyle magazine voor mensen die groener willen leven. Samen met haar gezin onderzoekt ze hoe ze duurzamer kan leven. Haar zoektocht kun je dagelijks volgen op Instagram: @thegreenlist.nl.
Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het lifestyle magazine voor mensen die groener willen leven. Samen met haar gezin onderzoekt ze hoe ze duurzamer kan leven. Haar zoektocht kun je dagelijks volgen op Instagram: @thegreenlist.nl.

gerelateerde artikelen

Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact op!

Stuur gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je thegreenlist.nl volgen of in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als je via mijn link iets koopt, meestal is tussen de 3% en 10% . Een win-win situatie dus: jij als consument krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop thegreenlist.nl. Ik link uiteraard alleen naar producten en sites waar ik fan van ben en naar producten waar ik positieve ervaringen mee heb of op mijn verlanglijstje heb staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: