Het korting- en koopcircus Black Friday lijkt elk jaar eerder los te barsten en grootser van vorm. Terwijl er veel berichtgeving is over ons kooppatroon in deze periode, blijft de keerzijde van dit koopgedrag, de alternatievenen de gevoglen van de klimaatcrisis onderbelicht in de media. En dat stoort mij. En dus schreef ik een brief aan de redactie van Trouw.
Black Friday? Vintage Friday!
We hebben het allemaal van wetenschappers kunnen horen: de coronacrisis is niets vergeleken met de klimaatramp die ons nog te wachten staat. Een zorgwekkend toekomstbeeld. En hoewel we inmiddels weten hoe het is om een grote crisis mee te maken, lijkt het ons onvoldoende te lukken om de klimaatcrisis te stoppen. Als iedereen op de wereld zou leven als een gemiddelde Nederlander, dan zouden we bijna vier ‘aardes’ per jaar nodig hebben*. We gebruiken dus veel meer dan dat de aarde ons kan geven! En het is juist de consumptie van spullen wat ons een grootverbruiker van de aarde maakt.

Dit inzicht leidde bij mij tot het inlassen van een buy nothing new jaar. Heel 2020 kocht ik tweedehands en ook Sinterklaas brengt dit jaar bij ons thuis alleen maar tweedehands cadeaus. Ook onder de kerstboom zal alles vintage zijn. Met de vele kringloopwinkels in ons land en handige (ver)koop-apps ben ik al bijna helemaal rond voor dit jaar. Naast het verkleinen van mijn footprint en een goed gevoel door mijn kringloopaankopen, bespaar ik dit jaar ook veel geld zonder op kwaliteit in te boeten. Mijn conclusie: koop tweedehands, dat is pas echt een goeie deal. Een andere kijk op spullen verzamelen – juist nu – kan een booster zijn voor de kringloop-economie. Waarom doen niet meer mensen massaal mee met deze kringloop-lifestyle?
Bekijk ook: Zo vindt Sinterklaas de beste tweedehands cadeaus.
Bekijk ook: kringloop shoptips.
Bron: De Verborgen Impact, Babette Porcelijn