Als een berg zag ik op tegen het duurzaam vervangen van mijn verzorgingsproducten. Ik ben een gewoontedier en koop het liefst alles ‘lekker makkelijk’ in de supermarkt. Ik maakte een plan om mijn badkamer (micro)plasticvrij te maken en dat bleek veel makkelijker en leuker dan ik dacht. In deze blogpost deel ik hoe je in acht stappen een duurzamere badkamer creëert met meer sfeer.
Opdracht: (bijna) plasticvrije badkamer
Tal van bezwaren spookten door mijn hoofd om niet eerder hiermee te beginnen. Het ging mij niet zozeer om eventuele extra kosten van duurzame varianten. Ik had vooral geen zin. Geen zin om veel tijd te steken in research naar duurzame varianten. Geen zin om dan te moeten zoeken naar al die producten in verschillende webshops. En al helemaal geen zin om vervolgens teleurgesteld te worden omdat de duurzame shampoobar het vast niet haalt bij mijn trouwe fles. Wat had ik het mis! Mijn haar heeft sinds het begin van de coronacrisis nog nooit zo goed gezeten en dat was pas het begin.
Misschien is het de coronacrisis waardoor ik meer tijd en daarmee ruimte in mijn hoofd heb. Maar mijn eco-lifestyle heeft de afgelopen weken echt een vlucht genomen. Het einde van onze shampoo-flessen kwam in zicht, dus dat vond ik een mooie aanleiding om -lekker overzichtelijk- met mijn badkamer te beginnen deze lente. Dat is immers het een na kleinste kamertje van ons huis met veel -heul veel- plastic meuk ;). En ik ben heel ver gekomen, al zeg ik het zelf. Nu hielp het wel dat een een PR-bureau mij een aantal mooie natuurlijke en plasticvrije verzorgingsproducten heeft opgestuurd om te proberen.
Begin nu met je badkamer: eerste hulp bij duurzame verzorging
Stap 1: vervang shampoofles door plasticvrije shampoobar (en dan is deze een hit!)
Met shampoobars begon mijn eco badkamer avontuur. Ik besloot een haarzeep van Botma & van Bennekom te proberen. Ik moet bekennen dat ik sceptisch was, maar het resultaat was geweldig. Mijn haar had veel volume en werd niet snel vet. Ik kan iedereen aanbevelen om een keer een vaste shampoo en een conditioner te proberen, zo spaar je mooi weer twee plastic flessen uit.
Stap 2: vervang douchegel door zeepblok
Ik herinner mij het nog goed: de blokken zeep vroeger in de badkamer. Met zo’n vervelend nagelborsteltje erbij die ik dan moest gebruiken van mijn moeder. Ze zijn weer terug van weggeweest bij ons thuis! Zelf ben ik de Lime & Ginger bodywash van Ethique aan het testen, mijn man zweert bij Pears zeep (niet duurzaam volgens mij, maar wel plasticvrij). En voor bij het kraantje heb ik Aleppo Olijfzeep Damascus Roos omdat ik goede verhalen heb gehoord over deze eeuwenoude zeep uit Syrië.
Stap 3: kind natuurlijk en plasticvrij laten badderen
Veel lastiger vond ik het om een natuurlijke, plasticvrije shampoo en douchegel te vinden voor mijn kleuter. Ik kwam online slechts één natuurlijke, plasticvrije kids body- en shampoobar tegen. Deze heb ik dan ook besteld bij Zepig.nl. Verder ben ik nog op zoek naar natuurlijke (liefst plasticvrije) badschuim voor hem. Online kom ik nog niet iets geschikts tegen (behalve met slechte reviews). En bruisballen vind ik echt te prijzig.
Stap 4: schaf zeephouders aan!
Je weet wel van die houdertjes waar je de zeep- en shampoobars oplegt zodat ze niet wegglibberen en jij een smak maakt. Nodig dus. Deze heb je ook van duurzame materialen zoals zeephouders van bamboe of soap lifts van bio plastic. Voor mij was het een beetje ingewikkelder omdat ik een buy nothing new jaar heb en door deze challenge het liefst niet nieuw koop. Maar via Instagram kon ik dus soap lifts overnemen van een volger die ze ongebruikt had liggen. Dubbel duurzaam dus ;).
Stap 5: zero waste wattenschijfjes
Wattenschijfjes en wattenstaafjes kun je ook makkelijker duurzamer vervangen. Op Instagram heb ik wasbare wattenschijfjes gekocht bij een leuk dame die ze maakt van oude moltons (inclusief waszakje). Wattenstaafjes heb ik nu van bamoe-materiaal, maar ik zag later dat je ook deze wasbaar en dus zero waste kunt kopen.
Stap 6: kijk om je heen in je badkamer: wat kun je nog meer vervangen?
Kijk om je heen om te ontdekken wat je nog meer duurzamer kunt vervangen. Begin alvast met zoeken zodat je al een groener alternatief op het oog hebt zodra de oude onduurzame variant op is. Zo gebruik ik nog een reinigingsmelk om mijn make-up mee af te halen en een dagcrème. Van een PR-bureau kreeg ik een pakketje beautyproducten van Ethique, Hier zat een natuurlijke en plasticvrije gezichtsreiniger en een plasticvrije gezichtscrème in. Hierdoor kan ik weer twee plastic potten uit mijn badkamer verwijderen zodra ze op zijn.
Stap 7: begin gewoon, het is nooit af (en dat is niet erg)
Mijn elektrische tandenborstel en mijn tandpasta van Sensodyne heb ik bewust niet vervangen. Hier wil ik mee blijven poetsen, dit adviseert de tandarts in mijn geval ook. Wil je dit ook aanpakken, overweeg dan bamboe-tandenborstels en tandpasta uit een glazenpotje. Ook overeeg ik om over te stappen op scheerzeep en een zero waste veiligheidsscheermes, maar ik vind dat laatste ook best spannend. Dus voorlopig klamp ik mij nog even vast aan mijn laatste set plastic mesjes terwijl ik wel al een scheerblok ga proberen.
Stap 8: nieuwe (online) winkelgewoonten moeten inslijten
Het kopen van ecologische producten vraagt iets meer organisatie. En dan moet ik aan mijn keuken en make-up tafel nog beginnen. Ik ben benieuwd hoe het mij zal vergaan. Voor de meeste producten kan ik niet ‘even snel naar de supermarkt’ maar moet ik terecht bij verschillende webshops. En die hebben weer verzendkosten onder een bepaald bedrag en levertijden. Mijn plan is om na het testen een voorraadje van favoriete producten aan te leggen (en dan het liefst als er een korting is). En vervolgens wordt het een kunst om mijn voorraadkast continu te syncen met de online aanbiedingen.
Hoewel ik ook nog volop in mijn testfase zit, heb ik het voornemen om het overzichtelijk te houden en mij te beperken tot maximaal drie webshops voor alle eco verzorgings- en schoonmaakproducten. Deze longlist van webshops hebben nu mijn interesse:
Eco life én hotelbeleving?
Met het nemen van deze stappen, geniet ik elke dag nog meer van mijn badkamer. Ook ziet mijn badkamer er ineens veel gezelliger uit. Het is een soort hotelbeleving geworden met al die lekkere geuren die je tegemoet komen van die bars :). Lees meer over de voordelen van vaste zeep op deze blogsite van Stylicity.