CHALLENGE DAG 365: De lessen van mijn buy nothing new jaar

Als ik vertel over mijn duurzame challenge kijken de meeste mensen mij onderzoekend aan. ‘Hoe werkt een buy nothing new challenge? Morgen zit mijn niks-nieuws challenge er officieel op. En dus een mooi moment om mijn belangrijkste lessen te delen!

Les 1: de spelregels van #buynotingnew challenge bepaal je lekker zelf

De één koopt een jaar geen nieuwe kleding, de ander kiest voor een maand helemaal niks nieuws en ik besloot het nog verder door te trekken en een heel jaar geen nieuwe spullen te kopen. Dus geen nieuwe kleding, speelgoed, meubels en hebbedingen. En voor dingen die ik écht nieuw moet kopen zoals beauty- en schoonmaakproducten, heb ik de regel: duurzamer kopen. Kortom: de spelregels bepaal jij lekker helemaal zelf. En dat maakt het ook zo’n leuk proces. Het is belangrijk om voor jezelf scherp te hebben wat je wil bereiken. In mijn geval wil ik onderzoeken of ik groener kan leven, en wat ik leer deel ik om anderen te inspireren.

Les 2: goede voorbereiding is cruciaal: maak afspraken en zorg voor spaarcentje

Achteraf vind ik dat ik te weinig voorbereidingen heb getroffen voor het aangaan van mijn challenge. Ik had hier beter over na kunnen denken. Het is belangrijk om je challenge goed voor te bereiden. Allereerst om je familie, vrienden en huisgenoten mee te nemen in je plannen: hoe wil je dat ze omgaan met jouw challenge? Neem je nog wel nieuwe cadeaus aan? En hoe ga je om met gemeenschappelijke uitgaven? Allemaal zaken om vooraf over na te denken. Ook het aanhouden van een klein financieel buffertje is (zeker in het begin) geen gek idee. Zo kan het helpen om voor het aangaan van je challenge te investeren in een aantal zero waste producten. Denk aan een veiligheidsscheermes, wasbare wattenschijfjes en katoenen servetten. Je koopt het één keer nieuw om het daarna een leven lang te gebruiken. Verder heb je mogelijk wat meer geld nodig voor natuurlijke beauty- en verzorgingsproducten.

Les 3: onderschat het niet: een kringloop-leven kost tijd

Ik ben een maand bezig geweest om twee doogewone IKEA-boekenplankjes te scoren op Marktplaats, terwijl ik met een IKEA om de hoek deze binnen een uur in huis kan hebben. Toen mijn elektrische tandenborstel stuk ging, duurde het enkele dagen voordat de buit binnen was omdat ik via Instagram een ruildeal had gesloten. En een aantal missing items in mijn kledingkast heb ik nog steeds niet gevonden. Geen haast, ik kom niks tekort. Maar hier moet je wel tegen kunnen en extra tijd voor uittrekken. Twijfel je hieraan, dan is het misschien een beter idee om te beginnen met een kortere challenge van een een kwartaal of enkel een focus op kleding. Het moet wel een beetje behapbaar zijn zodat je aan het einde ook iets te vieren hebt.

Les 4: wees creatief: niks-nieuws is (veel) meer dan tweedehands shoppen

Niks nieuws is meer dan tweedehands. Ook met leasen, huren, delen, ruilen en circulair kopen kun je heel ver komen. Zo hebben mijn man en ik een restyling van ons interieur gedaan en gekozen voor ‘nieuwe’ plantenpotten van oude autobanden. Het resultaat van de restyling van ons interieur kun je hier bekijken:

Les 5: tweedehands cadeaus zijn zoveel leuker

Tweedehands cadeaus hebben de wauw-factor. je kunt in het tweedehands circuit mooie, unieke spullen vinden en daar mag je als gever best trots op zijn. Je hebt het cadeau met zorg uitgekozen en dat mag de jarige best weten. Zo kreeg mijn schoonzus een vintage peper & zout vaatje van kristal voor haar verjaardag. Deze hebben we gevonden op Marktplaats, ze was er dolbij mee. Ook tweedehands kindercadeaus zijn altijd een groot succes. Voor een bedrag van tien euro vinden we tweedehands altijd veel meer en grotere cadeaus. Zo kreeg een vriendje van Frank niet één beyblade tol van 15 euro voor zijn verjaardag, maar een tweedehands pakket met drie tollen voor dezelfde prijs.

Bekijk ook: zo vindt Sinterklaas de mooiste tweedehands cadeaus.

Les 6: opruimen en duurzaam leven

Aan het begin van mijn challenge ging ik helemaal los in de kringloopwinkel. Zoveel spullen voor zo weinig geld, daar werd ik helemaal hebberig van. In de lente was ik dat gedrag helemaal zat. Dus ben ik me gaan verdiepen in de opruimmethode van Marie Kondo en heb ik een week vrij genomen om het hele huis op te ruimen en om spullen weg te doen. In totaal zijn meer dan veertig vuilniszakken naar de kringloopwinkel of het grofvuil gebracht. Het gevolg van deze opruimactie was dat ik gemotiveerd was geraakt om minder spullen (tweedehands) te kopen, mijn huis was immers net helemaal opgeruimd. Ook heb ik door deze opruimmethode beter geleerd wat mijn stijl is en dus ben ik kritischer geworden op tweedehands schatten die ik tegenkom. Wat ook helpt is dat ik tegenwoordig met een boodschappenlijstje naar de kringloop ga.

Bekijk ook: Marie Kondo opruimtips.

Les 7: niks nieuws bespaart je ook veel geld (en dat is hartstikke lekker)

Ik ben echt zo’n Hollander die altijd de prijs erbij zegt als ik een compliment krijg over iets ‘nieuws’ (in mijn geval dus tweedehands). Ik zou dus liegen als ik het financiële voordeel van tweedehands shoppen niet heel lekker vind. En ook al ga je de challenge aan vanwege je duurzame idealen, de besparing die het je oplevert aan het einde van de maand moet niet onderschat worden. Het hielp mij zeker om mezelf te herpakken als mijn motivatie ver te zoeken was.

Les 8: tweedehands shoppen: je wordt er steeds handiger in

Zoals met alles geldt ook voor tweedehands shoppen: oefening baart kunst. Een goed voorbeeld is de tweedehands restyling van ons interieur. In het begin zat ik uren op Marktplaats te zoeken naar de mooiste items voor de beste prijs. Ik werd overvallen door keuzestress en hierdoor was ik vaak te laat en was een andere koper mij net voor. Maar al die uren struinen hebben mij wel meer een kringloopexpert gemaakt. Ik kan kwaliteit steeds beter spotten, ik weet wat een eerlijke prijs is en met al mijn handige ingestelde zoekfuncties ben ik er tegenwoordig altijd als de kippen bij. Kun je wel wat tweedehands shoptips gebruiken?

Bekijk ook: kringloop shoptips.
Bekijk ook: zo vind je de mooiste spullen op Marktplaats.

Les 9: focus op meer dan spullen

Voor mij is een challenge gericht op minder (nieuwe) spullen het begin geweest van een zoektocht naar een groener leven op alle vlakken. Je moet immers ergens beginnen. Maar enkel met deze challenge ben je er nog niet. Het is waar dat de consumptie van onze spullen een groot probleem is, maar als je echt aan de slag wil met een duurzamer leven dan moet je naar meer zaken kijken zoals je dieet, je reisgedrag en je woning.

Challenge bijna afgelopen en dan?

Het is eind december: mijn challenge zit er dan wel bijna op, maar mijn missie is nog lang niet volbracht. Ook volgend jaar ga ik door met mijn zoektocht naar een groener leven. Wat dus begon als een persoonlijke challenge gericht op spullen is uitegegroeid tot een zoektocht naar een duurzaam leven op alle vlakken. Bekijk meer over thegreenlist.nl.

Share

Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het lifestyle magazine voor mensen die groener willen leven. Samen met haar gezin onderzoekt ze hoe ze duurzamer kan leven. Haar zoektocht kun je dagelijks volgen op Instagram: @thegreenlist.nl.
Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het lifestyle magazine voor mensen die groener willen leven. Samen met haar gezin onderzoekt ze hoe ze duurzamer kan leven. Haar zoektocht kun je dagelijks volgen op Instagram: @thegreenlist.nl.

gerelateerde artikelen

Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact op!

Stuur gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je thegreenlist.nl volgen of in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als je via mijn link iets koopt, meestal is tussen de 3% en 10% . Een win-win situatie dus: jij als consument krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop thegreenlist.nl. Ik link uiteraard alleen naar producten en sites waar ik fan van ben en naar producten waar ik positieve ervaringen mee heb of op mijn verlanglijstje heb staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: