Oeps! De vintage auto van mijn man (die is doorgegeven aan mijn zoon) heb ik kapot gemaakt. Ik struikelde over de auto en toen brak het wiel af. Onze eerste impuls was kijken of we een soortgelijke auto online konden vinden: nieuw of tweedehands. Totdat ik in het lokale krantje las over een Repair Café.
Repair café: place to be als je duurzamer wil leven
Een kapotte naaimachine, lamp, fiets, laptop of strijkijzer…. Je kunt het je zo gek niet bedenken of je kunt het inbrengen voor reparatie in een Repair Café. Dit is natuurlijk geen écht café, maar een ochtend of middag in een buurthuis waar vrijwilligers je graag helpen met de reparatie van je spullen. Wij bezochten ‘een café’ in ons dorp nadat we erover lazen in het lokale krantje. Terwijl een aantal handige senioren zich bogen over onze speelgoedauto, maakten wij een praatje met de mensen daar. Het idee van een Repair Café is dat je blijft hangen om een praatje te maken die zich belangeloos inzetten voor jouw spullen. Aan het einde wordt je gevraagd om een vrijwillige bijdrage te leveren, maar dat is niet verplicht.


Ken jij deze maakbeweging al?
Met ruim 1.650 cafés wereldwijd is het Repair Café in tien jaar tijd (want zo lang bestaat het al) uitgegroeid tot een echte beweging. Ook in Nederland is het een populair begrip en door heel Nederland worden er regelmatig dagen georganiseerd. Op een handige kaart kun je snel zien waar en wanneer er één in jouw buurt plaatsvindt. Wist je dat het Repair café een Nederlandse uitvinding is van Martine Postma? Zij stoorde zich aan het gemak waarmee we spullen weggooien en nieuw kopen. Daarnaast legt zij de bal bij fabrikanten. Veel producten zijn niet goed ontworpen. Ze zijn lastig uit elkaar te halen of onderdelen kunnen niet worden vervangen. Ze gaat daarom in gesprek met fabrikanten en de overheid om te onderzoeken hoe dit anders kan.