Met kapot speelgoed naar het Repair Café.

CHALLENGE DAG 13: Ik ontdek het Repair Café

Oeps! De vintage auto van mijn man (die is doorgegeven aan mijn zoon) heb ik kapot gemaakt. Ik struikelde over de auto en toen brak het wiel af. Onze eerste impuls was kijken of we een soortgelijke auto online konden vinden: nieuw of tweedehands. Totdat ik in het lokale krantje las over een Repair Café.

Repair café: place to be als je duurzamer wil leven

Een kapotte naaimachine, lamp, fiets, laptop of strijkijzer…. Je kunt het je zo gek niet bedenken of je kunt het inbrengen voor reparatie in een Repair Café. Dit is natuurlijk geen écht café, maar een ochtend of middag in een buurthuis waar vrijwilligers je graag helpen met de reparatie van je spullen. Wij bezochten ‘een café’ in ons dorp nadat we erover lazen in het lokale krantje. Terwijl een aantal handige senioren zich bogen over onze speelgoedauto, maakten wij een praatje met de mensen daar. Het idee van een Repair Café is dat je blijft hangen om een praatje te maken die zich belangeloos inzetten voor jouw spullen. Aan het einde wordt je gevraagd om een vrijwillige bijdrage te leveren, maar dat is niet verplicht.

Ken jij deze maakbeweging al?

Met ruim 1.650 cafés wereldwijd is het Repair Café in tien jaar tijd (want zo lang bestaat het al) uitgegroeid tot een echte beweging. Ook in Nederland is het een populair begrip en door heel Nederland worden er regelmatig dagen georganiseerd. Op een handige kaart kun je snel zien waar en wanneer er één in jouw buurt plaatsvindt. Wist je dat het Repair café een Nederlandse uitvinding is van Martine Postma? Zij stoorde zich aan het gemak waarmee we spullen weggooien en nieuw kopen. Daarnaast legt zij de bal bij fabrikanten. Veel producten zijn niet goed ontworpen. Ze zijn lastig uit elkaar te halen of onderdelen kunnen niet worden vervangen. Ze gaat daarom in gesprek met fabrikanten en de overheid om te onderzoeken hoe dit anders kan.

Share

Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het lifestyle magazine voor mensen die groener willen leven. Samen met haar gezin onderzoekt ze hoe ze duurzamer kan leven. Haar zoektocht kun je dagelijks volgen op Instagram: @thegreenlist.nl.
Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het lifestyle magazine voor mensen die groener willen leven. Samen met haar gezin onderzoekt ze hoe ze duurzamer kan leven. Haar zoektocht kun je dagelijks volgen op Instagram: @thegreenlist.nl.

gerelateerde artikelen

Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact op!

Stuur gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je thegreenlist.nl volgen of in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als je via mijn link iets koopt, meestal is tussen de 3% en 10% . Een win-win situatie dus: jij als consument krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop thegreenlist.nl. Ik link uiteraard alleen naar producten en sites waar ik fan van ben en naar producten waar ik positieve ervaringen mee heb of op mijn verlanglijstje heb staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: