Zero-waste tips

CHALLENGE DAG 143: DIY zero waste tips

Bijna halverwege mijn challenge kom ik erachter dat ik eigenlijk te weinig voorbereidingen heb getroffen. Er zijn zero waste producten die je beter eenmalig nieuw kunt kopen zodat je er vervolgens je hele leven mee te doen. Neem wasbare wattenschijfjes en groente- en fruitzakken bijvoorbeeld. Maar sommige zero waste hacks kun je ook zelf maken van oude materialen. Dubbel duurzaam dus!

DIY zero waste tips

Zelf stoffen servetten maken

Koop nooit meer papieren servetten. Ga voor wasbare servetten, maar je kunt ze ook zelf maken van oude stoffen. Tip van mijn schoonmoeder: je hebt écht kwalitatief, dik, absorberend katoen nodig. Oude hydrofielen doeken zijn bijvoorbeeld perfect hiervoor

Zelf wasbare wattenschijfjes maken

Waarom zou je watjes kopen en weggooien als je ook voor wasbare schijfjes kan gaan. Een prima zet is om deze nieuw te kopen, maar omdat ik een buy nothing new challenge heb, kocht ik deze bij een dame die ze zelf maakt van een oud molton.

Nooit meer haarelastiekjes kopen

Haarelastiekjes zijn een groot zwerfafvalprobleem en liggen gewoon op straat. Mensen met lang haar hoeven nooit meer haaelastiekjes te kopen als ze vaker naar de grond kijken tijdens een wandeling of fietstochtje. Bekijk mijn zero waste tip over haarelastiekjes.

Zelf zero waste mondkapje maken

Koop een wasbaar mondkapje en verklein je eigen afvalberg. Nog duurzamer is om een wasbaar mondkapje zelf te maken van oude stoffen. Ben je niet zo handig? Je kunt ook een handgemaakt wasbaar mondkapje kopen bij een kleine ondernemer die het voor je maakt van reststoffen. Bekijk waar je de leukste duurzame mondkapjes kunt vinden.

Zero waste slingers

Ook slingers kun je zero waste aanpakken door deze van stof te kopen. Ook dit kun je in de stijl van mijn buy nothing new challenge aanpakken en maken of kopen van oude stoffen. Bij Juffrouw Duurzaam kun je prachtige stoffen slingers op maat bestellen gemaakt van oer-Hollandse wollen dekens.

Zero waste inpakpapier

Furoshiki is een oude Japanse traditie waarbij je gebruik maakt van inpakdoeken voor het geven van cadeaus. Deze zero-waste inpakdoeken kun je nieuw kopen of zelf maken van oude stoffen. Ik heb zelf inpakdoeken van reststoffen via Atelier Revive. Met de code GREENLIST10 krijg je tien procent korting.

Meer zero waste inpaktips vind je hier.

Zero waste groente- en broodzakken

Gebruik geen plastic en papieren zakken meer in de supermarkt door je eigen stoffen groente- en broodzakken mee te nemen. Deze kun je nieuw kopen, maar ook zelf maken van oude kussenslopen.

Tweedehands koffiebeker, drinkfles en broodtrommel

Deze gebruiksvoorwerpen kun je supermakkelijk tweedehands vinden, bijvoorbeeld in de kringloopwinkel. Mijn advies is om altijd voor een modern model van een goed merk te gaan zoals Mepal en Dopper omdat ik deze altijd BPA-vrij wil hebben.

Zero waste rietjes

Zero waste rietjes passen eigenlijk niet helemaal in het rijtje thuis omdat ik geen andere oplossing zie dan deze toch eenmalig nieuw kopen van siliconen of RVS.

Bekijk meer over mijn duurzame challenge.

Photo credits: Sarah Chai (Pexels), cottonbro (Pexels), Juffrouw Duurzaam.

Share

Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het lifestyle magazine voor mensen die groener willen leven. Samen met haar gezin onderzoekt ze hoe ze duurzamer kan leven. Haar zoektocht kun je dagelijks volgen op Instagram: @thegreenlist.nl.
Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het lifestyle magazine voor mensen die groener willen leven. Samen met haar gezin onderzoekt ze hoe ze duurzamer kan leven. Haar zoektocht kun je dagelijks volgen op Instagram: @thegreenlist.nl.

gerelateerde artikelen

Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact op!

Stuur gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je thegreenlist.nl volgen of in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als je via mijn link iets koopt, meestal is tussen de 3% en 10% . Een win-win situatie dus: jij als consument krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop thegreenlist.nl. Ik link uiteraard alleen naar producten en sites waar ik fan van ben en naar producten waar ik positieve ervaringen mee heb of op mijn verlanglijstje heb staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: