Duurzaam leven: we gaan vaker uit eten bij een plantbased restaurant zoals bij Flowerburger.

Duurzaam leven: de grootste veranderingen in mijn leven

Al twee jaar onderzoek ik hoe ik duurzamer kan leven. Wat begon als een persoonlijke uitdaging gericht op minder nieuwe spullen is uitgegroeid tot een zoektocht van ons hele gezin hoe we op alle fronten duurzame stappen kunnen zetten. Tijd om de balans op te maken. Twee jaar duurzaam leven: wat gaat makkelijk en wat gaat nog niet goed?

Zoektocht naar groener leven

Wat op 1 januari 2020 begon als een persoonlijke challenge ‘een jaar niks nieuws kopen’ is uitgegroeid tot een zoektocht naar een duurzamer leven op alle vlakken. En hoewel ik amper twee jaar bezig ben om mezelf een bewustere lifestyle aan te meten, zijn er toch al een aantal oude gewoonten waarvan ik afscheid heb genomen. Het één gaat mij duidelijk makkelijker af dan het andere. Herken jij je ook hierin?

Een plantbased burger bij Flowerburger in Amsterdam.
Plantaardige burger bij Flowerburger in Amsterdam

Duurzame date nights: vegetarische en vegan restaurants

Wij doen ons best om klimaatvriendelijk(er) te eten. Zoveel mogelijk vegetarisch en lokale en seizoensgebonden producten is ons motto sinds wij ‘duurzaam leven’ als voornemen hebben. Dit dieet proberen we ook door te trekken als we een avondje uitgaan. In het kader van ‘uit eten met een goed geweten’ besteden wij onze date-nights tegenwoordig het liefst bij vegetarische of vegan restaurantjes of bij keukens waar biologisch en lokaal & seizoensgebonden centraal staan. Voorheen had ik FOMO als ik sites met restauranttips afstruinde, nu is het een stuk relaxter omdat er veel restaurantjes afvallen.

Toen David en ik dit voornemen naar elkaar uitspraken hadden we nog wel een zorg of we onszelf hiermee niet teveel zouden beperken. Maar tot nu ontdekken we juist veel meer nieuwe plekken, gerechten en leuke mensen. Sterker nog: we vinden onze date-nights misschien wel nóg leuker dan eerst. Nu helpt het wel mee dat wij uit Amsterdam komen, hier is wel heel veel te kiezen op dat vlak!

Duurzaam reizen: op zoek naar het vakantiegevoel dichterbij huis

Reizen was een belangrijk onderdeel van ons leven. Of is moet ik eigenlijk zeggen. Maar er is wel iets veranderd op dit punt. Ik weet niet of ik nog wil vliegen. Dus heb ik besloten dat ik voorlopig even niet vlieg. Het idee dat ik nooit meer een ver oord kan bezoeken maakt me ontzettend verdrietig, dus ik laat het definitieve besluit hierover nog even in het midden. Aangezien we voorlopig geen vliegplannen hebben, kan ik het onderwerp ook nog even lekker voor me uitschuiven. Voorheen smeedde ik zorgeloos plannen voor een lange reis naar Azië of zocht ik avonden tevergeefs naar betaalbare resorts op Curaçao. Daarmee ben ik voorlopig gestopt.

Het afgelopen jaar heb ik mijn enthousiasme voor reizen en avonturen uitstippelen ingezet voor bestemmingen dichterbij huis: we zijn dit jaar Nederland gaan (her)ontdekken en dat beviel eigenlijk heel erg goed. We overwegen om in 2022 deze vakantiestijl verder door te trekken. We zijn verliefd geworden op Terschelling. Misschien kunnen we dit combineren met een roadtrip door ons eigen Noord-Holland. (De roadtrip door Friesland dit jaar is ons ook ontzettend goed bevallen.) En ook mijn lijstje met gewilde citytrips wordt langer. Niet alleen droom ik tegenwoordig van New York en Barcelona, ook Dordrecht, Haarlem, Alkmaar, Zwolle en Deventer komen nu hoog op mijn bucketlist voor. Ook spelen we met het idee voor een duurzame reis in Europa. Hoe we dat groener kunnen aanpakken moeten we nog uitzoeken, wellicht dat we de auto deels laten staan en de trein kunnen pakken. Je leest het: mijn zoektocht naar groener heeft ook invloed op mijn vakantiedromen.

Duurzaam reizen: ga op citytrip naar Rotterdam. Gezinsfoto voor Euromast.
Citytrip in Rotterdam

Een impressie van onze geweldige vakantie op Terschelling:

Duurzaam reizen: kind vangt krabbetjes in haven van Terschelling.
Duurzaam reizen: Terschelling ontdekken op elektrische fiets.
Vliegeren op Terschelling: een fantastische vakantiebestemming.
Tweedehands kleding kopen in kringloopwinkel is onderdeel van mijn duurzame lifestyle.

Duurzaam shoppen in tweedehands en kringloopwinkels

Man man man. Wat hebben wij veel uur doorgebracht in karakterloze winkelstraten op zoek naar… naar wat eigenlijk? Vaak was het kleding of gewoon de tijd doden en even neuzen (en dan onnodig met iets thuiskomen). Als ik iets totaal niet mis dan is het wel winkelen. En David is het daar volmondig mee eens :): ‘De ideale vrouw is een vrouw die niet shopt’. Als ik iets nodig heb dan zoek ik het veel liever tweedehands, bijvoorbeeld via Marktplaats of in de kringloopwinkel. Dat is een stuk duurzamer, maar ook veel leuker om te doen. Ik kan echt genieten van het zoeken naar die ene schat. En David laat ik dan lekker thuis :). Soms liggen kleine groene switches zo voor de hand!

Ik heb ooit een keer het modeadvies gekregen dat als een spijkerbroek je goed zit, je er meteen twee moet kopen. Dus dat deed ik vroeger ook. Schaamteloos kocht ik standaard twee skinny-jeans van een niet nader te noemen fast-fashion merk. Niet alleen handig voor de heb, ook omdat die broeken heel snel minder mooi werden. Dus daar kon je nooit genoeg van hebben vond ik toen. Little did I know.

Bekijk ook mijn kringloop shoptips.

Minder eten verspillen door te investeren in goede en BPA-vrije veilige opbergers.

Minder voedselverspilling

Wij gooiden thuis héél makkelijk eten weg. Lag de THT-datum (ten minste houdbaar tot datum) achter ons? Dan gooiden we het weg! Rook het niet lekker of zag er het er anders uit? Weg ermee! Hadden we nog maar een klein beetje over? Ach, gooi toch ook maar weg. Nu maken we er een sport van om zo min mogelijk te verspillen. Dat begint al in de supermarkt.
Vroeger pakte ik bij voorkeur altijd het product met een houdbaarheidsdatum zo ver mogelijk in de toekomst. ‘Dat vond ik een fijn idee en bood mij flexibiliteit’.

Nu maak ik er een sport van om juist de left-overs te kiezen: ik verzamel losse bananen die niemand pakt, kies juist voor (plantaardige) zuivel met een tht-datum dichtbij en op de markt halen we bewust groente en fruit uit de b-sectie. En dat we hiermee geld uitsparen motiveert ons alleen maar meer. Maar ook thuis laten we verbetering zien! We hebben geïnvesteerd in goede opbergers en vriezen zoveel mogelijk in. We hebben geleerd dat je sauzen goed kunt invriezen in ijsblokjeshouders en je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het invriezen: van kruiden tot pizzadeeg en van groenterestjes en fruit tot complete maaltijden. Regelmatig houden we kliekjesdagen of zelfs kliekjesweken. Ik kan dan ook intens balen als we toch niet goed gepland blijken te hebben of te laat zijn met invriezen en etenswaar onverhoopt toch in de prullenbak belandt.

Meer lokale producten van Nederlandse boeren

Veel producten in de supermarkt komen van ver: boontjes uit Kenia, appels uit Chili, asperges uit Peru. Al deze producten zijn hierheen gekomen. Niet gek dat het transport van eten enorm impactvol is (veel impactvoller dan de plasticverpakking). Het beste is natuurlijk om minder van deze exoten te kopen. Wij proberen er thuis steeds meer op te letten dat ons eten lokaal geproduceerd is. Het leukste vinden we het als iets uit de regio of uit Nederland komt en dan uit het seizoen, zoals in de zomermaanden bietjes van de boer uit ons dorp, parelgort uit Flevoland (Ecoplaza) of in september appels van de boomgaard in Noord-Holland.

Kies eten bewuster is al een mooie eerste stap

Maar ook als we wél besluiten om voor een smaakvolle exoot te kiezen, dan proberen we dat bewuster te doen. We kiezen dan bij voorkeur een meloen of avocado uit Europa (en niet uit Zuid-Amerika of Israël). Of we redden groente en fruit via de Too Good To Go app of aan het einde van de dag op de markt. Zo redden wij regelmatig overrijpe mango’s op de markt. Voorheen zouden we in de supermarkt klakkeloos gekocht hebben waar we zin in hadden, nu denken we beter na over wat we kopen en waar we dat doen.

Wil je meer weten over hoe je eten redt bij Too Good To go? Bekijk dan mijn tips om je kansen te vergroten bij Too Good To Go.

Duurzaam boodschappen doen: wij redden regelmatig eten via Too Good To Go of aan het einde van de dag op de markt.
Kleding vaker (laten) repareren is een mooie duurzame stap waar je ook nog eens veel geld mee bespaart.

Vaker kleding repareren

Het hoofdstuk kleding repareren heb ik (te) lang laten liggen. Ik ben zelf niet handig en een bezoekje aan een kleermaker, schoenmaker of repair café vond ik al snel te veel gedoe. Daarnaast vond ik dat ik al een enorme stap had gezet door dingen niet in een fast-fashion keten maar tweedehands te kopen. Maar zoals het gaat met het aanmeten van een duurzame lifestyle, je wil en gaat automatisch steeds meer groene switches maken. En dus laat ik veel meer repareren, vooral met kleding heb ik een grote stap gemaakt.

Laatst nog heb ik twee prachtige Mini Rodini broekjes van mijn zoontje voor de tweede keer laten repareren. Omdat ik deze al tweedehands had gekocht, gaan deze broekjes nu door deze actie een vierde ronde in. Hiermee bespaar ik niet alleen geld uit, het geeft me ook nog eens een fijn gevoel.

Natuurlijke beauty- en verzorgingsproducten zonder micro-plastics

Voorheen stauwde ik mijn supermarktkar vol met de beste aanbiedingen shampoo en douchegel. En ook met mijn make-up was ik merktrouw aan niet-duurzame merken. Inmiddels wil ik weten wat ik op mijn huid smeer en door het doucheputje wegspoel. Ik koop verzorgingsartikelen en make-up nu enkel van duurzame merken en met handige apps check ik of de producten zonder zooi en microplasticvrij zijn. In deze video vertel ik je in 3 minuten hoe ik het aanpak:

Bekijk ook: de 6 grootste mistanden op het gebied van duurzame verzorging.

Share

Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het lifestyle magazine voor mensen die groener willen leven. Samen met haar gezin onderzoekt ze hoe ze duurzamer kan leven. Haar zoektocht kun je dagelijks volgen op Instagram: @thegreenlist.nl.
Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het lifestyle magazine voor mensen die groener willen leven. Samen met haar gezin onderzoekt ze hoe ze duurzamer kan leven. Haar zoektocht kun je dagelijks volgen op Instagram: @thegreenlist.nl.

gerelateerde artikelen

Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact op!

Stuur gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je thegreenlist.nl volgen of in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als je via mijn link iets koopt, meestal is tussen de 3% en 10% . Een win-win situatie dus: jij als consument krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop thegreenlist.nl. Ik link uiteraard alleen naar producten en sites waar ik fan van ben en naar producten waar ik positieve ervaringen mee heb of op mijn verlanglijstje heb staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: