Duurzame badkamer inspiratie: natuurlijke verzorging en tweedehands accessoires.

Duurzame badkamer met sfeer in 5 stappen

Kies voor natuurlijke materialen: mooi voor de aarde en je badkamer

Het creëren van meer sfeer in het doorgaans kilste kamertje van het huis is makkelijker dan je denkt. Door te kiezen voor duurzame producten en natuurlijke materialen, zorg je in een handomdraai voor meer sfeer in de badkamer. Met deze vijf tips zorg je voor een hotelbeleving bij jou thuis en ben je tegelijk duurzaam bezig!

1. (Micro)plasticvrije geurexplosie: natuurlijke huidverzorging onder de douche

Voorheen speurde ik altijd naar de beste aanbiedingen: shampoo en douchegel kocht ik dan als bulk in. ‘Lekker makkelijk en lekker goedkoop’. Naar de ingrediëntenlijst keek ik niet. Pas toen ik mij ging verdiepen in duurzame verzorging ontdekte ik dat er in veel verzorgingsproducten microplastics kunnen zitten en andere zooi die je liever niet op je huid smeert of via het douchputje de natuur in laat stromen. Ook zijn niet alle beautyproducten crueltyfree.

Sindsdien ben ik bijna al mijn verzorgingsproducten klimaat-, dier- en mensvriendelijker gaan vervangen. Ik ontdekte dat er voor alles wel een groenere variant te vinden is die mintens net zo goed is én bovenien veel fraaier staat. Mijn plastic shampooflessen en douchegels hebben plaatsgemaakt voor heerlijke haar- en scheerzeepjes of herbruikbare dispensers van glas. Deze liggen nu binnen handbereik op een houten zeephouder in de douche. Dit staat waanzinnig mooi en het ruikt fantastisch, kortom een hotelbeleving elke ochtend. Hoewel deze hippe zeepblokjes vaak duurder lijken, valt dat best mee omdat je er veel langer mee doet is mijn ervaring.


Natuurlijke beauty- en verzorgingsproducten.
Milieuvriendelijke, plasticvrije verzorgingsproducten, zoals dit zeepblok en veiligheidsscheermes.

Ik laat me graag verrassen door ambachtelijke zeepmerken, bij voorkeur uit Nederland of in ieder geval zo lokaal mogelijk geproduceerd. Ik ben fan van de haarzeep van Botma & van Bennekom, maar ook Happy Soaps, Marcel’s Green Soap, Holland & Barret, Werfzeep, Junglück, Avril, CÎME en Weleda vind ik heel fijn. Werfzeep en Junglück hebben ook hele fijne scheerzeep, want ouderwetse spuitbussen scheergel komen er bij mij ook niet meer in.

Kortingscode alert: beautyproducten met korting kopen!

Veel van mijn verzorgingsproducten koop ik bij de groene online supermarkt Kazidomi uit België. Met hen heb ik een partnership. Ik doe hier boodschappen en betaal ook gewoon voor wat ik daar koop. Maar voor de content die ik erover maak op Instagram krijg ik een vergoeding. Omdat we samenwerken heb ik een kortingscode voor volgers. Met GREENLIST10 krijg je 10% korting op boodschappen. En met GREENLIST20LID krijg je 20 euro korting op een lidmaatschap van een jaar (je betaalt dan 60 euro in plaats van 80 euro per jaar). Als je lid bent dan krijg je extra korting per product. Zeker als je vaker boodschappen doet is dat een voordelige optie. Bij Kazidomi verkopen ze Avril, CÎME, Weleda, veiligheidsscheermessen en nog veel meer mooie merken zonder zooi! Neem een kijkje in de webshop van Kazidomi.nl!

Zo kies je beauty- en verzorgingsproducten duurzamer:

Bekijk deze video om in drie minuten te leren hoe ik het duurzamer probeer aan te pakken:

2. Eco-friendly (Kinder)feestje in bad

Badderen is niet duurzaam. Het verwarmen van water is de grootste impactmaker van je bad- en doucheritueel. En het is ook nog eens mega kostbaar met alle gasprijzen die sky high gaan op dit moment. Door minder, korter en kouder te douchen kun je de grootste duurzame klapper maken. Wist je dat het gemiddelde gasverbruik (voor het verwarmen van water) goed is voor 86 procent van de impact in een badkamer *? Daarom is mijn zoon Frank (6) de enige in huis die weleens een bad neemt. Ook dat wilde ik duurzamer en fraaier aanpakken.

Badschuimfles lelijk eendje? Ga voor een apothekerspot!

Die grote plasticfles badgel was alles behalve duurzaam gekozen en was ook een lelijk eendje zo langs het rand van het bad. Totdat mijn man een prachtige zeepdispenser van het Nederlandse merk Wellmark thuiskwam voor in de keuken. Ik bezocht hun site en las dat Wellmark-producten vegan zijn, dat ze gebruik maken van gerecyclde verpakkingsmaterialen en dat ze inclusie omarmen en bewust samenwerken met mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Nu pronkt er een apothekerspot met badzout van Wellmark naast het bad.

Interieurstyling voor je duurzame badkamer: natuurlijke producten en planten.
Deze apothekerspot met lavendel badzout is echt de parel van onze duurzame badkamer.

3. Eye candy: vermijd verpakkingen en ga voor zeeppompjes

Helemaal duurzaam en plasticvrij leven wij niet, ook niet in de badkamer. Zo poests ik mijn tanden om gezondheidsredenen met Sensodyne en is mijn man vooralsnog getrouwd met zijn vaste merk shampoo, ook uit een fles. Voor deze -en andere- vloeibare verzorgingsproducten in flessen heb ik wel nog een interieurtip: Giet het over in een mooi (tweedehands) zeeppompje dat qua kleur en stijl matcht met je badkamer. Eerder deelde ik een blogpost met kringloop shoptips voor kleding. Deze tips kun je ook toepassen voor het vinden van mooie accessoires voor het interieur.

4. Planten in de badkamer zorgen voor ontspanning

Wat een beetje groen al niet kan doen: sinds ik planten in mijn badkamer heb staan, voelt mijn badkamer echt af en mooi aangekleed. Een badkamer is doorgaans lekker warm en vochtig, een plant vindt dat niet verkeerd. Maar te weinig licht en vaak bij een open badkamerraam staan kunnen planten minder waarderen. Is jouw badkamer een donker of tochting hol, dan kun je mogelijk beter kunstplanten nemen. Minder duurzaam dat wel, maar in het tweedehands circuit via Marktplaats is het toch best wel weer een duurzame buy. Aan planten die het niet overleven heb je natuurlijk ook weinig. Denk je dat je badkamer geschikt is en besluit je toch voor een echte te gaan: via Google vind je veel blogposts met lijstjes van planten die het goed doen in de badkamer. Zoals dit lijstje van Elle.

Een duurzame badkamer met natuurlijke beauty- en verzorgingsproducten.

In onze badkamer (klein raam, weinig licht) wonen drie planten die het tot nu toe hartstikke goed doen. Maak kennis met Mona Lisa, Klein Aapje & Thea. De accessoires bij de planten heb ik in de kringloopwinkel gescoord. Hoewel het natuurlijk altijd een verrassing is wat je daar aantreft, stelt het aanbod vaasjes en potjes mij nooit teleur (waar ik ook kom). Dus mocht je het ook leuk vinden om je duurzame badkamer met dit soort accessoires aan te kleden: door ook dit tweedehands te kopen, trek je het duurzame thema helemaal door in je badkamer en je bespaart veel geld ;).

Planten houden vaak van een vochtige badkamer.
Mijn badkamerplanten, met relatief weinig licht doen ze het erg goed.

5. Marie Kondo in de badkamer: je wastafel en badrand zijn geen opbergplank’

In de Netflix-serie Tidying up with Marie Kondo kun je zien dat opruimgoeroe Marie Kondo gruwelt van keukens waarbij het aanrecht en de afzuigkap worden gebruikt als opbergplek voor flesjes, potjes, apparaten en recepten. Haar visie: een keuken hoort opgeruimd te zijn, pas dan kun je er écht van genieten. En het argument dat je niet alles in kastjes kunt plaatsen, veegt zij zo van tafel (leuke woordspeling): ‘je hebt niet te weinig opbergplek, je hebt gewoon te veel spullen’. Ik ben fan van haar opruimmethode omdat het mij helpt om minimalistischer te leven. Dus haar methode probeer ik in elke kamer van het huis toe te passen, zo ook in de badkamer. Onze badrand en wastafel zijn altijd leeg op enkele accessoires na. En in het badkamerkastje plaatsen we alleen spullen die we regelmatig gebruiken en we houden hier geen voorraden aan. Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. En aangezien je je dag vaak begint in de badkamer, vind ik het een prettige start van de dag als ook deze plek altijd aan kant is. Bekijk ook mijn blogpost met Marie Kondo opruimtips voor een duurzamer leven.

Ook een duurzame tip?

Heb je een leuke tip waarmee je een duurzame stap hebt gemaakt in huis? Ik laat me graag door je inspireren! Stuur me gerust een berichtje.

*Bron: De Verborgen Impact, Babette Porcelijn.

Share

Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het lifestyle magazine voor mensen die groener willen leven. Samen met mijn mijn gezin onderzoek ik hoe we duurzamer kunnen leven. Mijn zoektocht kun je dagelijks volgen op Instagram: @thegreenlist.nl.
Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het lifestyle magazine voor mensen die groener willen leven. Samen met mijn mijn gezin onderzoek ik hoe we duurzamer kunnen leven. Mijn zoektocht kun je dagelijks volgen op Instagram: @thegreenlist.nl.

gerelateerde artikelen

Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact op!

Stuur gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je thegreenlist.nl volgen of in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als je via mijn link iets koopt, meestal is tussen de 3% en 10% . Een win-win situatie dus: jij als consument krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop thegreenlist.nl. Ik link uiteraard alleen naar producten en sites waar ik fan van ben en naar producten waar ik positieve ervaringen mee heb of op mijn verlanglijstje heb staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: