Duurzame influencer

Duurzame influencer? Open over samenwerkingen

Thegreenlist.nl is mijn bedrijf. Als journalist en contentmaker onderzoek ik hoe ik duurzamer kan leven. Alle ideeën die ik opdoe, deel ik met mijn lezers en met mijn Instagram-community @thegreenlist.nl. Het maken en delen van professionele content voor duurzame merken is mijn bedrijf. Van deze inkomsten leef ik, ik betaal er mijn redactie en alle andere zakelijke kosten van. Maar een bedrijf heeft nog weleens wat spullen nodig. En als influencer promoot je nog weleens wat. Hoewel ik hier nog nooit vragen over heb gehad, vind ik het belangrijk om hier transparant over te zijn richting mijn volgers en de duurzame merken waarmee ik samenwerk. Welke groene keuzes probeer ik als duurzame influencer en ondernemer te maken?

Een duurzame influencer zijn: wat houdt dat in?

Geschrokken door alle alarmerende berichten en klimaatrapporten, besloot ik in 2020 dat ik duurzamer wilde gaan leven. Ik was een heel gemiddelde consument die veel (fast fashion) kocht, regelmatig het vliegtuig pakte voor een leuke vakantiebestemming en ook mijn dieet met vrijwel dagelijks vlees, was niet bepaald duurzaam. Of iets impact had op de planeet, was nooit onderdeel geweest van mijn keuzeproces. Dat wilde ik veranderen en omdat ik journalist en contentmaker van beroep ben, ben ik het hele proces gaan vastleggen in blogs en vlogs op Instagram en op mijn website. En zo is thegreenlist.nl geboren.

Mijn zoektocht sprak veel mensen aan en al snel kon ik rekenen op veel volgers. Mijn persoonlijke project werd een serieuze community en hierdoor wisten ook steeds meer merken en goede doelen mij te vinden voor samenwerkingen. Het ondernemerschap heb ik een tijd lang naast mijn baan gedaan, maar uiteindelijk was het niet meer te combineren en moest ik een keuze maken. Ik volgde mijn groene hart en besloot fulltime voor het duurzame ondernemerschap te gaan. Ik wil mensen met mijn tips en ontdekkingen op ideeën brengen om kleine duurzame stapjes te maken in hun leven. Voor bijna elke keuze bestaat wel een duurzamere variant die echt niet minder is (en ook zeker niet geitenwollensokken hoeft te zijn). En dat wil ik laten zien!

Het is tijd voor een groener geluid in de media

Ik ben dus een duurzame contentmaker. Ik vind dat het tijd is voor een groener geluid in de media en dat is waar ik met thegreenlist.nl, het groenere magazine, voor sta! De afgelopen jaren heb ik veel uiteenlopende duurzame ondernemers ontmoet. De één wil de wereld mooier maken met een duurzaam of circulair product dat de wegwerpvariant moet vervangen, de ander zit meer op coaching en wil de wereld groener maken met gedragsverandering. Ik heb ondernemers ontmoet die duurzame evenementen organiseren, die de mode-industrie willen veranderen, restauranteigenaren die het anders willen doen, foodtech ondernemers met een geweldige vleesvervanger die niet van echt te onderscheiden is en nog veel en veel meer. Vrijwel al deze ondernemers kampen met hetzelfde dilemma: hoe kan ik mijn impact zo klein mogelijk houden, terwijl het bedrijf wel levensvatbaar moet blijven. Dat is voor mij natuurlijk niet anders….

Een visie van een duurzame influencer

En dus ben ik gaan nadenken hoe ik niet alleen als privépersoon, maar ook als bedrijf duurzamere keuzes kan maken. Want ook hier kun je aan allerlei knoppen draaien. Ik neem mijn overwegingen en standpunten met je door:

  • Ik werk alleen samen met duurzame merken of met (grote) bedrijven die duurzame stappen zetten.
  • Ik sluit grote bedrijven die duurzame stappen zetten niet uit omdat ik geloof dat we voor deze systeemverandering juist de grote bedrijven nodig hebben. Zonder hen, zijn we allemaal verliezers.
  • Ik werk bij voorkeur samen met duurzame bedrijven uit Nederland en Europa. Ik word weleens benaderd door duurzame bedrijven uit Australië en de Verenigde Staten en hoewel dit mooie bedrijven zijn, vind ik het niet logisch om als Nederlands magazine deze producten te promoten. Er zijn ook alternatieven dichterbij huis die minder transportkilometers hebben afgelegd en dus milieubewuster zijn.
  • Ik werk alleen samen met merken op basis van een vaste (en eerlijke) vergoeding voor mijn werk en expertise. Net zoals je een kapper en een jurist ook betaalt voor zijn of haar diensten. Het delen van een kortingscode vind ik een fijn cadeautje voor mijn volgers, maar ik vind dat geen passend verdienmodel bij een duurzame influencer. Bij een betaalde samenwerking krijg ik meestal geen extra vergoeding voor het gebruik van de kortingscode. Bekijk ook: geld verdienen als blogger.
  • In het verlengde hiervan: ‘koop nu’ zal je mij niet horen zeggen. Een kortingscode deel ik meer vrijblijvend: ‘mocht je nog op zoek zijn, dan heb ik een kortingscode voor je…’.

Samenwerken met duurzame modemerken

Als ik samenwerk met duurzame modemerken, dan mag ik een outfit uitzoeken. Hartstikke leuk, maar wat vind ik daar eigenlijk van? En hoe wil daarmee omgaan?

  • Is het een te gek duurzaam kledingstuk dat ik heel graag wil houden? Dan hanteer ik de regel ‘one in, is one out’. Het betekent dat ik een anders kledingstuk moet weggeven of verkopen.
  • Is het een duurzaam kledingstuk waar ik er al voldoende van heb? Dan overleg ik met het modemerk. De meeste duurzame modemerken verkopen hun retouren (wel zo duurzaam) en dus kun je het na de shoot terugsturen. Kan het om een reden niet meer worden verkocht (bijvoorbeeld omdat het uit de collectie gaat), dan overleg ik met het merk of ik het kledingstuk mag weggeven of mag bewaren voor een sale voor het goede doel.
  • Spullen die ik nodig heb voor mijn bedrijf, zoals een laptop en foto- en vlogapparatuur, probeer ik tweedehands of refurbished te kopen. Ik ben zuinig op mijn spullen en ik repareer dingen zo vaak mogelijk voor ik het nieuw koop.
  • Andere spullen die ik voor mijn bedrijf nieuw moet kopen, probeer ik zo duurzaam mogelijk te kopen met hulp van duurzame winkels en behulpzame leveranciers.
  • Mijn dataverbruik is natuurlijk ook een impactmaker aangezien ik een online bedrijf ben. Ik heb stappen gezet door mijn website te hosten bij een duurzame partij en ik heb een proces om mijn foto’s en video’s in de cloud dagelijks op te schonen. Eerder schreef ik dit artikel over de impact van een digitaal foto- en videoarchief in de cloud.
  • Ik werk paperless, ik heb geen printer.
  • Als een merk of PR-bureau mij benadert of ze een leuk PR-pakketje mogen opsturen, dan probeer ik te achterhalen of er ook goodies bij zitten zoals een stoffen tas, een schort en andere branded gadgets. Als dat zo is en ik weet dat op tijd, dan vraag ik of ze dat eruit kunnen halen. Dat is nooit een probleem gelukkig.
  • Toen ik onverwacht snel aan mijn ondernemersavontuur begon, moest ik een zakelijke rekening openen. Toen heb ik voor het gemak Knab gekozen, een online bank die een zakelijke rekening voor een aantrekkelijke prijs aanbood. Binnen een paar minuten was het gefixt. Gelukkig is Knab een duurzamere bank en ik ben ook erg tevreden, maar ik overweeg toch om dit jaar over te stappen naar een nog duurzamere bank zoals ASN Bank of Triodos Bank. Ik denk dat dit beter zou passen bij thegreenlist.nl.
  • Naar zakelijke afspraken en opdrachten reis ik zoveel mogelijk met het openbaar vervoer of mijn elektrische scooter.
  • Één procent van mijn winst geef ik weg aan een goed doel.

Een duurzame influencer heeft een grote handafdruk

Net als andere duurzame ondernemers, kun je dus ook als duurzame influencer aan allerlei knoppen draaien om je bedrijf en contentproducties duurzamer aan te pakken. De ene keer ligt een duurzame keuze voor de hand, de andere keer blijkt het toch wat minder makkelijk. Onthoud goed dat je als duurzame influencer ook een grote handafdruk hebt. En dat is dus iets positiefs! Je kunt ontzettend veel mensen bereiken met je duurzame boodschap en zo een verandering bij anderen teweeg brengen. Je stemt immers met je portemonnee en jij kunt anderen een klein beetje de goede richting opsturen. En die potentiële impact is natuurlijk nog veel groter.

Meer ondernemerstips van thegreenlist.nl

Share

Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het lifestyle magazine voor mensen die groener willen leven. Samen met haar gezin onderzoekt ze hoe ze duurzamer kan leven. Haar zoektocht kun je dagelijks volgen op Instagram: @thegreenlist.nl.
Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het lifestyle magazine voor mensen die groener willen leven. Samen met haar gezin onderzoekt ze hoe ze duurzamer kan leven. Haar zoektocht kun je dagelijks volgen op Instagram: @thegreenlist.nl.

gerelateerde artikelen

Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact op!

Stuur gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je thegreenlist.nl volgen of in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als je via mijn link iets koopt, meestal is tussen de 3% en 10% . Een win-win situatie dus: jij als consument krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop thegreenlist.nl. Ik link uiteraard alleen naar producten en sites waar ik fan van ben en naar producten waar ik positieve ervaringen mee heb of op mijn verlanglijstje heb staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: