Makkelijk kindvriendelijk recept: de lekkerste vegan spaghetti bolognese.

Easy kid-friendly recipe: the tastiest vegan spaghetti bolognese

Wie is er niet groot mee geworden? Een lekker bord spaghetti bolognese, aan menig eettafel ook wel ‘een bolo’ genoemd. Hoe kun je dit geweldige recept – waar elk kind zijn vingers bij aflikt – veganizen? Culi Anne deelt haar lekkerste recept voor vegan spaghetti bolognese waar jong en oud van zullen smullen en de dieren ook blij van worden, want geen dierenleed!

Spaghetti bolognese zonder dierenleed

Dit is voor altijd mijn lievelingsgerecht gebleven. Bij ons thuis is iedereen er gek op en het staat daarom bijna wekelijks op tafel. Spaghetti bolognese, welk kind lust het niet? Mijn moeder maakte spaghetti bolognese als de beste. Zelf at ze het niet, want ze was vegetariër. Zelf ben ik uiteindelijk veganistisch gaan eten, maar spaghetti bolognese staat hier nog bijna wekelijks op tafel. Nog steeds even smakelijk! Zonder dierenleed smaakt het eigenlijk nog veel beter. Ik deel dit fijne recept. Een beetje van mam en een beetje van mezelf.

Smaakvolle spaghetti bolognese maken

De smaak van een goede bolognese zit hem niet in het gehakt, maar in de saus. De smaak van de saus geeft de smaak aan de pasta en het gehakt of in dit geval de vleesvervanger. Door de ui, knoflook, peen, paprika en bleekselderij een tijdje aan te bakken in een goede tomatenpuree komen de aroma’s voor een goede bolognesesaus vrij. Hoe langer je het groenteprutje laat sudderen, hoe lekkerder je saus wordt. Gebruik een wat duurder Italiaans merk voor de saus (zoals Bertolli, Mutti, Valgri or Grand d’Italia), want de Italiaanse tomaten hebben veel meer smaak. Kook de spaghetti in ruim en flink gezouten water, zo voorkom je plakkerige flauwe pasta. En spoel je spaghetti niet af onder koud water wanneer het gekookt is, maar giet het af en voeg de pasta direct toe aan de saus die klaarstaat. Zo trekken de smaken direct in de pasta en smaakt je gerecht nog lekkerder. Daarom is pasta van de dag ervoor ook zo ontzettend lekker om op te eten als lunch de dag erna.

Het geheim van een goede bolognese zit hem niet in het gehakt, maar in de saus.

Traditionele bolognese

Bolognesesaus is een Italiaanse pastasaus en komt uit de traditionele keuken van Bologna. Het is de meest beroemde pastasaus ter wereld. Een Italiaan zal echter nooit een bolognesesaus bij spaghetti serveren, zoals wij Nederlanders. Bij een dikke saus hoort dikke pasta. Bolognesesaus hoort eerder bij tagliatelle of lasagne. Spaghetti bolognese hebben wij dus zelf verzonnen. De saus moet eigenlijk rage alla Bolognese heten. Rode wijn drinkt lekker bij de bolognesesaus, dat vinden de Italianen dan ook wel. Als het maar een Italiaanse rode is en vegan natuurlijk. Eet smakelijk!

Makkelijke vegan spaghetti bolognese.

Recept: vegan spaghetti bolognese

Een favoriet gerecht van menig kind en volwassene: spaghetti bolognese. Kun je dit heerlijke gerecht ook nog eten als je vegan bent? Zeker! Zonder dierenleed smaakt die bolo net zo lekker. Of eigenlijk stiekem nog veel beter.
No ratings yet
Preparation 20 minutes
Preparation 20 minutes
Total Time 40 minutes
Course main course
Cuisine Italian
Servings 6

Kitchenware

  • grote kookpan
  • grote bakpan (zonder anti-aanbaklaag)

Ingredients
  

  • olive oil
  • 2 onions chopped
  • 1 rode paprika in small pieces
  • 2 turnips in small pieces
  • 2 stalks of celery in kleine boogjes
  • 1 el tomato paste
  • Italian herbs
  • paprika
  • salt and pepper
  • 2 à 3 teen knoflook chopped
  • grote fles tomatensaus
  • 375 gr vegan rulgehakt (Ik vind die van De Vegetarische slager het meest geschikt. Ook lekker is het om rode linzen in plaats van gehakt te gebruiken. Hier bouwden we eerder een vegan lasagne mee.)
  • 250 gr snoeptomaatjes in pieces
  • basilicum
  • vegetable cheese grater
  • gemengde sla (optional)
  • olijfjes (optional)
  • cucumber (optional)

Instructions
 

  • Fruit de ui in een scheutje olijfolie.
  • Voeg paprika, winterpeen, bleekselderij en knoflook toe. Bak dit een behoorlijk tijdje mee (sowieso 10 minuten) in de tomatenpuree en kruiden naar wens. Hoe langer je het laat sudderen, hoe meer de smaken vrijkomen. Dreigt het te veel aan te bakken? Voeg een scheutje water toe.
  • Kook ondertussen de spaghetti in flink gezouten water.
  • Doe de stukjes tomaat bij de andere groenten en bak een tijdje mee tot het goed zacht wordt.
  • Voeg de tomatensaus toe en warm mee.
  • Roer als laatst de vegan rulgehakt door de saus en breng op smaak met zout, peper en verse basilicum. Voeg voor het opdienen een scheut balsamicoazijn of ketchup toe.
  • Lekker met plantaardige kaasrasp, gemengde sla, olijfjes en in stukjes gesneden komkommer.
Keyword Italiaans, pasta, spaghetti bolognese, vegan, vegan bolognese

Meer kindvriendelijke recepten van thegreenlist.nl

Sources: RTL nieuws. Photo credits: Anne van Twillert.

Share

Picture of Anne van Twillert

Anne van Twillert

Anne shares her favourite vegan recipes. She is also an artist, writer and cookbook designer. And oh yes, she is also a mother of four adolescents. Her mission: to show that vegan cooking and baking need not be difficult at all.
Picture of Anne van Twillert

Anne van Twillert

Anne shares her favourite vegan recipes. She is also an artist, writer and cookbook designer. And oh yes, she is also a mother of four adolescents. Her mission: to show that vegan cooking and baking need not be difficult at all.

related articles

GOT A COOL IDEA OR FANCY MORE GREENER INSPIRATION?

So you can thegreenlist.nl Follow or get in touch with us:

Sign up for the greener newsletter!

Get more sustainable inspiration, green tips and exclusive offers straight to your inbox

FOLLOW @THEGREENLIST.CO.UK

This article may contain affiliate links. This means that thegreenlist.nl receives a small commission if you buy something through this link, usually between 3% and 10%. A win-win situation: you get a direct link to beautiful sustainable products and with your purchase you support our research work - which we prefer to continue for a long time. We only link to proproducts and sites we are fans of or support.

Sign up for the greener newsletter!

Don't want to miss articles and news from thegreenlist.nl, get a behind-the-scenes peek and always stay up to date on green perks and giveaways? Then sign up for the monthly newsletter: