Vaste uitgaven van een contentmaker

Kasboekje van een creatieve ondernemer: de vaste uitgaven van een contentmaker

Het kost soms heel wat energie om anderen te overtuigen dat het vak van een contentmaker, blogger, vlogger of influencer een serieus bedrijf kan zijn. Het klopt dat het geen beschermd beroep is en dat iedereen er vandaag nog mee zou kunnen beginnen. En ja, de opstartkosten van het opzetten van dit type bedrijf vallen ook mee. Maar helemaal gratis is het zeker niet. Aan welke kosten moet je denken als je serieus werk wilt maken van je socials? In dit artikel nemen we de vaste uitgaven van een contentmaker met je door!

De vaste uitgaven van een content creator

In samenwerking met Huting Belastingadvies & Administratie

Thegreenlist.nl is in 2020 klein begonnen. Ik hield een persoonlijk blog bij over mijn zoektocht naar een duurzamer leven. En op Instagram legde ik die zoektocht ook vast. Ik deed dit naast mijn baan, puur hobbymatig, omdat ik als journalist nieuwsgierig was wat je allemaal tegenkomt als je als heel gemiddeld persoon duurzamer wilt leven. Nu moet ik er wel bij zeggen dat ik journalist van beroep ben en al meer dan achttien jaar als journalist en contentmaker mijn brood verdien. Helemaal nieuw was dit vakgebied dus niet. 

We spoelen vooruit naar maart 2023. Dit is het moment dat ik mijn vaste baan opzegde om fulltime te ondernemen. Thegreenlist.nl is uitgegroeid tot hét lifestyle magazine en de grootste Instagram-community voor mensen die duurzamer willen leven en dus mijn bedrijf. Mijn missie is om een groen lifestylemerk te bouwen, omdat het tijd is voor een ander en groener geluid in de media.

Van hobby naar contentbedrijf

Het hobbymatige is er dus al een hele poos vanaf. Thegreenlist.nl is een serieus bedrijf geworden. Ik werk samen met andere duurzame bedrijven en goede doelen die mij vragen om social content en verhalen te maken over hun duurzame ambities. Ik presenteer regelmatig tv-items of word gevraagd om als duurzame lifestyle expert tips te delen in de media. De artikelen op mijn website schrijf ik al lang niet meer alleen, daarvoor krijg ik hulp van mijn geweldige redactie. En met ruim 25 duizend volgers kan ik zeggen dat ik de grootste groene Instagram-community van Nederland heb. Ook is er nu een boek, een podcast, een nieuwsbrief, een Pinterest, een aardige LinkedIn-community van bijna vierduizend connecties. Hoewel ik daar soms behoorlijk wat overredingskracht voor nodig heb, run ik dus een hartstikke serieus bedrijf en ik werk meer en harder dan ooit. Daar hoef je geen medelijden mee te hebben, ik voel me gelukkiger dan ooit met deze keuze! Elke dag denk ik: ‘ik mag weer’.

Kasboekje van een creatieve ondernemer

Omdat ik thegreenlist.nl helemaal zelf ‘van scratch af aan’ heb opgezet en omdat ik dat met minimale risico’s en dus kosten wilde doen, heb ik een scherp beeld wat je nou wel (en niet nodig) hebt als je deze online business wilt opzetten. Het is zeker waar dat je met een minimale investering je website en socials kunt laten draaien, maar om de content die je maakt naar een professioneel niveau te tillen en om er een bedrijf van te maken, zul je toch echt bepaalde investeringen moeten doen. In dit artikel neem ik samen met mijn boekhouder Marcel Huting de belangrijkste kosten van een contentmaker met je door en delen we tips hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Afhankelijk van het type contentmaker dat je bent, kun je op basis van onderstaand overzicht een inschatting maken welke kosten wel of niet van jou van toepassing zijn. Als ik de exacte kosten niet weet, dan heb ik een inschatting gemaakt.

Mijn uitgaven als contentmaker

  • Ontwerp- en ontwikkelkosten website (eenmalig): Є 3.000 – 5.000 (afhankelijk van je wensen. FYI: ik ben begonnen met een bijna gratis WordPress-website en heb pas later deze investering gedaan.)
  • Onderhoudskosten website per jaar: Є 600
  • Kosten betaalde website plug-ins per jaar: Є 50 – Є 200 (afhankelijk van je wensen)
  • Kosten cloudopslag per jaar: Є 220 (FYI: deze kosten zijn lager in het begin.)
  • Kosten website hosting & bedrijfsemail per jaar: Є 230
  • Kosten podcast hosting per jaar: Є 180
  • Kosten e-mailmarketing programma per jaar: Є 600 (FYI: deze kosten zijn lager als je begint, omdat je betaalt voor de omvang van je database, het aantal e-mailadressen dus.)
  • Aanschafkosten goede (refurbished) smartphone (eens in zoveel jaar): ik ga er even vanuit dat je die al hebt.
  • Aanschafkosten goede (refurbished) laptop (eens in zoveel jaar): ik ga er even vanuit dat je die al hebt.
  • Aanschafkosten podcastapparatuur (eenmalig). Focusrite Vocaster is fantastische dummyproof apparatuur, maar niet goedkoop: Є 403

Marcel Huting: ‘Goed om te weten: als startende ondernemer heb je fiscale voordelen zoals het feit dat je grote investeringen in één keer mag afschrijven. Dat levert je een cashflowvoordeel op en dat kan als starter lekker zijn. Maar het kan in sommige gevallen ook nadelig zijn om dit te doen, dus overleg goed met je belastingadviseur wat de beste keuze is. Ben je geen starter meer? Dan worden deze uitgaven geactiveerd (als bezitting op de balans gezet) en schrijf je de kosten in vijf jaar af.’

  • Betaalde apps die voor mij onmisbaar zijn:
    • Kosten Autocap per jaar (t.b.v. ondertitels bij video’s): Є 48
    • Eenmalige aanschafkosten InShot (beste app als je het mij vraagt om foto’s en video’s mee te bewerken): Є 50
    • Kosten fotobewerkingsprogramma per jaar (ik heb nu Picsart, maar ik wissel nog weleens): Є 29
  • Blauw vinkje Instagram per jaar (dit zou ik zeker adviseren als prof): Є 203,88
  • Eenmalige aanschaf (tweedehands) ‘gear’ (tip: vaak vind je goede spullen op Marktplaats of als tweedekansje in een webshop):
    • Bluetooth afstandsbediening (om alleen foto’s te kunnen maken): Є 5
    • Powerbank (must-have voor opdrachten buiten de deur): Є 40

(G)een camera?

Bij bloggers en influencers denkt men al snel aan types die de hele dag met een vlogcamera in de weer zijn. Dat hoeft helemaal niet. De camera op je telefoon is goed genoeg voor het maken van foto’s en video’s. Inmiddels heb ik wél geïnvesteerd in een tweedehands foto- en vlogcamera, omdat ik graag deze skill ook wil leren en omdat de kwaliteit nét iets beter is. Helemaal als het snertweer is buiten. Ik heb gekozen voor een Canon EOS M50 en deze heb ik vervolgens op Marktplaats gevonden. Dit type camera staat bekend om de goede kwaliteit en gebruiksgemak voor beginnende fotografen. Deze kostenpost heb ik niet opgenomen in het overzicht, omdat je ook zonder camera prima uit de voeten kunt. De camera op je telefoon is goed genoeg, zeker in het begin.

Marcel: ‘Als je iets tweedehands aanschaft, zeker iets via Marktplaats van een particulier, dan krijg je natuurlijk geen inkoopfactuur van de verkoper. Dus betaal in ieder geval via de zakelijke bankrekening, zorg van een schermafdruk van de gekochte goederen en noteer de NAW-gegevens van de verkoper. Bij grote uitgaven kun je de verkoper ook een mail laten sturen van de deal!’


Bedrijfskosten contentmaker

  • Kosten zakelijke bankrekening per jaar: Є 84
  • Kosten boekhoudprogramma per jaar: Є 348
  • Kosten boekhouder per jaar: Є 1.000 – Є 1.500 (afhankelijk van de complexiteit van het bedrijf en type vraagstukken. Doorgaans heb je een boekhouder nodig voor vier keer omzetbelasting, één keer inkomstenbelasting, het verwerken van de administratie en advies bij issues, hopelijk niet vaak)
  • Eenmalige kosten juridisch advies & documentatie: Є 1.000 – 2.000

Juridische kosten als contentmaker?

Je denkt er misschien niet als eerste aan als je professioneel gaat bloggen en vloggen, maar het is als ondernemer zeker wel raadzaam om voor een aantal zaken hulp in te roepen van een jurist. Heb je een website, dan heb je een privacyverklaring nodig. Werk je samen met bedrijven, dan is het hebben van algemene voorwaarden niet gek. Wil je hier meer over weten? Bekijk dan het artikel met juridische tips voor bloggers en content creators.

Kasboekje van een creatieve ondernemer

Het mag duidelijk zijn: helemaal gratis is het runnen van je eigen eenmanscontentzaak niet. En dan hebben we het nu alleen nog maar gehad over zakelijke kosten. Maar als je – net als ik – stopt met je vaste baan, dan moet je jezelf natuurlijk ook een salaris kunnen uitbetalen. Of wat dacht je van verzekeringen, een pensioenpot of van die geweldige freelancers die voor thegreenlist.nl aan het werk zijn? Ook het runnen van je eigen onderneming is dus niet zonder risico. Maar het leuke eraan is dus dat je het met relatief weinig kosten kunt opstarten naast je baan. Is het een succes, dan bouw je het rustig verder uit.

Zo heb ik het ook gedaan, want alle kosten die ik hierboven heb genoemd, heb ik niet in één keer gemaakt. Zo heb ik die podcastapparatuur pas in het vierde jaar gekocht en met e-mailmarketing ben ik ook pas in het derde jaar begonnen. Op basis van mijn financiële mogelijkheden en behoeften heb ik de afgelopen vier jaar stap voor stap deze investeringen en uitbreidingen gedaan. En natuurlijk heb ik ook weleens apps of dingen gekocht die achteraf zinloos bleken. Dat was niet zo duurzaam van mij, maar je moet af en toe durven te pionieren om verder te komen en je werkwijzen en kwaliteit te verbeteren. Alleen zo kom je als ondernemer verder!

Ik wens je veel succes met je ondernemersavontuur. Ik hoop dat je wat aan dit inkijkje heb. Open een Excel zou ik zeggen, zet erin welke kosten bij jouw bedrijf van toepassing zijn en ontdek wat het opzetten en runnen van jou bedrijf kost. Zet ‘m op!

Marcel Huting boekhouder

Hulp bij het opzetten van je eigen eenmanszaak?

Marcel: ‘Wat je veel ziet bij startende ondernemers is dat ze in het begin weinig opnemen voor privé en het verdiende geld direct weer gebruiken om verder te groeien. Een hele goede manier om je bedrijf te laten groeien maar dan moet je privé wel de ruimte hebben dat je een tijd geen geld uit je onderneming kan onttrekken. Dus wil je echt een bedrijf starten zorg dan dat je spaargeld hebt zodat je het eerste jaar goed kunt doorkomen!’

Heb je vragen over het opzetten van je eigen bedrijf? Ben je benieuwd wanneer voor jouw het kantelpunt is om je baan op te zeggen of heb je gewoon keihard hulp nodig bij je administratie en boekhouding? Marcel Huting en zijn team doet de administratie en boekhouding van uiteenlopende bedrijven en particulieren. Hij kan je op weg helpen of de gehele boekhouding van je overnemen. Bekijk meer over Huting Belastingadvies & Administratie.

Share

Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het lifestyle magazine voor mensen die groener willen leven. Samen met haar gezin onderzoekt ze hoe ze duurzamer kan leven. Haar zoektocht kun je dagelijks volgen op Instagram: @thegreenlist.nl.
Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het lifestyle magazine voor mensen die groener willen leven. Samen met haar gezin onderzoekt ze hoe ze duurzamer kan leven. Haar zoektocht kun je dagelijks volgen op Instagram: @thegreenlist.nl.

gerelateerde artikelen

Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact op!

Stuur gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je thegreenlist.nl volgen of in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als je via mijn link iets koopt, meestal is tussen de 3% en 10% . Een win-win situatie dus: jij als consument krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop thegreenlist.nl. Ik link uiteraard alleen naar producten en sites waar ik fan van ben en naar producten waar ik positieve ervaringen mee heb of op mijn verlanglijstje heb staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: