Niet alleen over duurzaamheid, ook over mijn contentcreatie skills krijg ik regelmatig vragen op Instagram. Welke app gebruik je voor het maken van video’s? Welke filter gebruik je voor fotografie? Hoe maak je je werk planbaar? En wat zag ik daar nou voor een tof effect? In dit artikel deel ik mijn vijf favoriete apps voor elke contentmaker, de meeste zijn nog gratis ook!
Superhandige apps voor elke contentmaker
Het is eigenlijk toch best wel maf dat we in een tijd leven dat je bij wijze van spreken met je telefoon een heel bedrijf kunt runnen. Ik ben de technologie ook heel dankbaar, want zonder mijn telefoon en al die handige apps had ik nooit thegreenlist.nl zo goed kunnen oprichten. Ik vind het onwijs leuk om thuis vanaf de luie bank nieuwe apps te proberen. Ik maak regelmatig gebruik van een gratis testperiode of een betaald abonnement om een app te proberen. Meestal kom ik tot de conclusie dat ik een betaalde versie niet de moeite waard vind, maar ook dan zie ik het niet als weggegooid geld of verspilde tijd. Ik wil juist zoveel mogelijk proberen om er zeker van te zijn dat ik de beste en makkelijkste aanpak heb.
Onderstaande content apps zijn al vanaf dag één onmisbaar geweest. Hoeveel apps ik ook heb geprobeerd, deze apps blijven altijd met kop en schouders er bovenuit steken. En de meeste zijn nog gratis ook. Dit lijstje is handig voor zowel professionele contentmakers, influencers, bloggers als (kleine) ondernemers die hun online content zelf maken. Over mijn telefoon kan ik kort zijn: ik heb geïnvesteerd in een goed toestel:, verrassend genoeg geen iPhone, maar een Samsung S21 omdat ik een goede camera belangrijk vind en een telefoon met een android besturingssysteem toch iets fijner vind, Ik weet dat veel contentmakers met iPhone werken, maar ik ben erg tevreden met mijn roze Samsung.
Video’s bewerken met de InShot app
Toen ik met vloggen begon, heb ik zoveel videobewerkingapps geprobeerd. Elke app was een teleurstelling. Het werkte niet fijn, waardoor ik mijn geduld verloor. Totdat ik InShot ontdekte. Ik denk dat elke ervaren contentmaker het met mij eens is: dit is de beste videobewerkingapp voor op je telefoon. Je kunt een gratis versie downloaden, deze werkt prima. Het enige is dat je dan een watermerk krijgt en elke keer advertenties moet bekijken om het watermerk te verwijderen. Dat vond ik best irritant en daarom heb ik besloten om de app eenmalig te kopen voor 30 euro. Hierdoor heb ik ook extra functionaliteiten, zoals effectjes en filters, vrijgespeeld. Als je geduld hebt voor reclames, dan is de gratis app prima.
Waarvoor ik InShot dagelijks gebruik:
- Monteren van story vlogs: Ik houd van korte puntige vlogs zonder haperingen, dubbelingen of versprekingen. Vaak zet ik de snelheid van de video ook nog eens op 110% om de vaart erin te houden. Binnen tien minuten produceer en publiceer ik een vlog.
- Monteren van reels en video’s: De app heeft zoveel effectjes, dat ik er ook complete video’s mee monteer, inclusief typografie, transities en muziekjes.
- Bewerken van foto’s: Ik gebruik de app ook om foto’s in de juiste social formaten te snijden.
Instagram reel hack
Word je ook helemaal tureluur van alle ‘glitches’ (= bugs) van Instagram? Nou ik wel! Om die reden monteer ik al mijn reels via InShot. Ik kan, net als op Instagram, typografie toevoegen in mijn video (je hebt zelfs veel meer fonts om uit te kiezen). Je kunt zelfs met InShot monteren op de maat van de muziek, ook als een muziekje niet downloadbaar is via Instagram. Hoe ik dat doe? Ik maak met mijn telefoon een schermrecorder van Instagram waar de muziek in productiemodus wordt afgespeeld. Vervolgens plaats ik deze schermopname in InShot, ik haal het beeld weg (beeld van een geopende maakmodus van Instagram reel) en ik monteer zo een reel op de audio naar keuze. Vervolgens publiceer ik het op Instagram door opnieuw de muziek te kiezen. En voilà je hebt zonder risico op bugs, reels die op de maat van de muziek zijn gemonteerd. Handig toch?

thegreenlist.nl
Foto’s en video’s bewaren en bewerken in Google Photos
Al mijn foto’s bewaar ik in de cloud. Stel dat mijn telefoon kapot gaat, dan heb ik altijd nog mijn belangrijkste asset: mijn content. Ik heb gekozen voor Google Photos omdat ik een Samsung-telefoon heb en deze cloud-oplossing erg fijn vind. Zo vind ik het bewerken van foto’s heel prettig met Google Photos. Google doet voorstellen om foto’s net even iets te verbeteren en je kunt kiezen uit tal van filters. En last but not least: de zoekfunctie van Google is helemaal top. Je kunt zoeken op datum of locatie, maar ook op kenmerken zoals ‘groente’, ’tuin’ en ‘roze’. Hierdoor kan ik makkelijk foto’s vinden en gebruiken voor artikelen en social content.
Tip om data-opslag in te perken
Het risico met een cloud-oplossing is wel dat je database steeds groter en zwaarder wordt, terwijl data opslaan in datacenters enorm belastend is voor het milieu. Een tip is om hier een workflow voor te creëren, bijvoorbeeld elke dag, week of maand je cloud op te schonen en te verwijderen wat je niet meer nodig hebt. Een tijdje terug kreeg ik een leuke tip van Danielle Regout, professioneel photo organizer: ‘Als je een enorme cloud hebt van meerdere jaren, dan kun je beginnen door elke dag de datum van vandaag op te schonen. Dus je zoekt in je cloud naar de datum van vandaag (bijvoorbeeld 1 december) en je verwijdert alle onnodige foto’s en video’s van die dag van alle jaren. Als je dit voor 366 dagen doet, dan heb je na een jaar een opgeruimd digitaal archief omdat alle dagen en jaren voorbij zijn gekomen.’ Bekijk meer tips om je digitale foto- en videoarchief op te ruimen.
Perfecte voorbereiding met de gratis app Preview
Wie mij al langer volgt, weet dat ik echt een ochtendmens ben. Ik sta elke ochtend om 6.00 uur op om de dag te beginnen met thegreenlist.nl. Maar dat betekent natuurlijk niet dat ika alles om 6.00 uur maak. Ik bereid alle feedposts en reels vooraf voor, dat doe ik vaak in de avonduren, dus zowel de foto’s en de video’s als de caption (copy en hashtags). Hiervoor gebruik ik de gratis app Preview. Preview ziet eruit als je Instagram app, alleen kun je hier de toekomst al inplannen en dus zichtbaar maken. Ook handig voor als je graag met mooie rijtjes werkt op je feed. Ik gebruik het vooral omdat ik het makkelijk vind: in de ochtend kan ik vrij snel alle copy kopiëren en plakken voor publicatie.
Verder vind ik deze app heel fijn, want je kunt hashtags bewaren op categorie. Zo heb ik meerdere bakjes met hashtags die ik ook snel kan kopiëren en plakken.

Vormgeving als een pro met Canva
Voor Pinterest maak ik gebruik van de gratis app Canva. Ik gebruik niet vaak de app, maar vooral de desktopversie voor het maken van Pinterest-kaarten. Bij de ontwikkeling van mijn huisstijl en website heb ik meteen aan mijn vormgever gevraagd om een doorvertaling te maken voor Pinterest. Zij heeft voor mij een aantal kaarten gemaakt die ik eenvoudig kan tweaken: beeld aanpassen, kop aanpassen, downloaden en publiceren maar. Het maken van een Pinterest kaart kost mij op deze manier maximaal drie minuten. Hoewel ik Canva enkel gebruik voor Pinterest, zijn de mogelijkheden eindeloos.
Je website in je broekzak met de Jetpack app van WordPress
Al je social media kanalen heb je in je broekzak, maar heb je je website ook op je telefoon staan? Ik gebruik de app vooral voor de statistieken en het aanpassen van artikelen mocht een scherpe, betrokken lezer een foutje spotten. Ik gebruik de app nog niet voor het schrijven van artikelen, daarvoor vind ik de desktop-versie van WordPress het prettigst. Over de desktop-versie gesproken: mijn favoriete plug in, is de kalender plug in. Hiermee kan ik makkelijk mijn artikelen naar de juiste publicatiedag slepen en overzicht bewaren in een kalender. Kortom, een tip om deze even te installeren als je een WordPress-site hebt.
Jouw favoriete apps als contentmaker?
Mijn top 5 beste apps weet je nu, maar ik ben natuurlijk harstikke benieuwd welke contentcreatie apps nog meer de moeite waar zijn om te checken? Heb je een leuke tip, laat het vooral aan mij weten. Ik test het graag en wie weet vul ik het lijstje nog verder aan. Je kunt met mij in contact komen via de contact- en volgbuttons onderaan deze pagina.
Meer tips van de thegreenlist.nl
- Bekijk ook: juridische tips voor professionele contentmakers.
- Bekijk ook: Geld verdienen als contentmaker, zo bepaal je een eerlijk uurtarief.
- Bekijk ook: Kinderen op social media, zo denken wij erover.
Photo credit: Marcus Aurelius (Pexels).