Het blijft een lastig onderwerp: de tarieven van een blogger of influencer. Hoe bepaal je een eerlijke prijs? Steeds meer contentmakers willen hier meer openheid over met als doel meer transparantie in de branche en een eerlijkere beloning als maker. Samen met mijn boekhouder Marcel Huting deel ik tips voor het bepalen van je prijs en op de juiste manier én over snel en op juiste wijze uitbetaald krijgen, want gedoe met de fiscus na een leuke klus wil je allerminst.
Inkomsten als blogger
In samenwerking met Huting Belastingadvies & Administratie
Veel influencers en bloggers die in het ondernemersbootje zijn gestapt, worstelen met hun prijs. Ze vinden het lastig om te bepalen hoeveel ze waard zijn. Je wilt jezelf niet uit de markt prijzen, maar onderbetaald worden, is natuurlijk ook niet wat je wilt. Hoe komt het toch dat er zo weinig transparantie is? Als je morgen besluit om als advocaat of timmerman een eenmanszaak te starten, kun je vrij snel (online) informatie vinden over redelijke uurtarieven. Niemand zal zijn advocaat of kapper om een dienst vragen in ruil voor een shampoobar. Waarom is dat voor bloggers en influencers allemaal zo lastig? Ik denk drie redenen te zien als oorzaak:
- De eerste reden is het feit dat onze branche nog niet volwassen is. Merken, influencers, bloggers en tussenpartijen zoals PR-bureaus, hebben soms zelf nog geen goed beeld (laat staan onderlinge afstemming) over schappelijke tarieven.
- Ons werk zit in een creatieve omgeving waar ook hobbyisten zich in begeven, muzikanten kunnen hier ook over meepraten (of je even gratis wil komen optreden…). Helaas voor ons ziet niet iedereen het verschil (nog). Maar het runnen van een professioneel Instagram-account met dagelijkse kwalitatieve content is echt andere koek dan een privé kiekje eens in de week.
- Geen één influencer of blogger is hetzelfde waardoor vergelijken moeilijker is. Niet alleen het aantal volgers, ook zaken als het bereik onder een bepaalde doelgroep, bereik en engagement rate per post, autoriteitspositie en kwaliteit van content spelen mee om je prijs te bepalen.
Hoe kom je dan tot een eerlijke prijs? Met een aantal tips proberen we je op weg te helpen.
Ken je plek als contentmaker
Project manager, creative producer, fotograaf, cameraman- of vrouw, stylist, visagist, copywriter: als professioneel blogger of influencer heb je veel petten op. Ik hoor professionele influencers weleens zeggen: ‘als merken mijn diensten bij een reclamebureau moeten inkopen, zijn ze tienduizenden euro’s verder’. Helemaal waar natuurlijk en ik kan me voorstellen dat dit oneerlijk kan voelen. Maar wat je niet moet vergeten, is dat merken met diverse reclame en communicatie budgetten werken. Het beschikbare budget voor samenwerkingen met bloggers en influencers komt vaak uit een ander potje (Communicatie & PR), dan een grote campagne op radio en televisie (Marketing).
Bovendien heeft content gemaakt door een reclamebureau vaak een andere waarde voor een bedrijf omdat dit aan de hoogste kwaliteitseisen voldoet, helemaal in lijn is met de branding en tone of voice van het bedrijf en geschikt is voor alle denkbare kanalen van een merk. Hoe geweldig ik mijn eigen content ook vind: mijn content is dat niet ;). Om jezelf beter op waarde te schatten, is mijn tip om jezelf te vergelijken met een creatieve ZZP’er, zoals bijvoorbeeld copywriters en fotografen. Natuurlijk is de ene freelance fotograaf de andere niet, maar het geeft je in ieder geval een richting voor het bepalen van je uurtarief.
Jouw tarief als influencer en blogger
Het uurtarief van een tekstschrijver ligt gemiddeld tussen 70 euro en 90 euro per uur (ex btw). Voor een fotograaf geldt ongeveer hetzelfde, hoewel een topfotograaf nog weleens meer kan vragen (soms wel tot 150 euro per uur). Afhankelijk van je ervaring, de kwaliteit van je content en copywriting skills is het dus eerst van belang om je uurtarief te gaan bepalen. Strikt genomen zou je dit uurtarief los moeten zien van het bereik dat je hebt, maar in de praktijk is dat natuurlijk lastig. Naar mijn mening gaat een marktconform uurtarief gelden met circa tienduizend volgers op Instagram, mits je mooie bereik- en engagementcijfers hebt per post, een expertpositie hebt op een topic en/of een relevante specifieke niche. Ben je daar nog niet (helemaal), dan kun je dus nadenken over een tijdelijk en schappelijk lager tarief.
Jouw tarievenkaart als blogger en influener
Hoeveel tijd ben jij bezig met een Instagram-post of een artikel op je site? Nu komt het echte rekenwerk en kun je aan de slag gaan met een tarievenkaart, vergelijk dit met een menukaart dat je kunt delen met merken en bureaus. Hoeveel tijd ben jij kwijt aan het maken van een Instagram-post, aan een Instagram-storyset, aan een reel of aan een artikel op je site? Vermenigvuldig die tijd met je uurtarief, vergeet vooral ook niet het project management (maximaal 10% van de totale fee) mee te nemen in je pricing en je hebt een begin. Verder vinden merken het fijn om met pakketten te werken zodat ze een korting kunnen krijgen, dus denk ook hier over na. Merken die pakketten en partnerships van mij afnemen, krijgen altijd een scherpere prijs. Logisch ook omdat ik dit kostenefficiënter kan produceren dan losse items.
Het grote onbekende
Wat is het waard dat jij je hoofd verbindt aan een merk en dat jij als ambassadeur van een merk naar buiten treedt voor een grote groep. (Uit meerdere marketingonderzoeken blijkt dat mensen het betrouwbaarder vinden als ze een tip krijgen van iemand die ze kennen dan van een reclame van een merk.) Wat is het waard dat merken toegang krijgen tot jouw kanalen en dus volgers? En zou de privé content die je maakt niet ook meegewogen moeten worden in de prijs van een samenwerking? Want ook die content leidt tot extra verkeer wat een samenwerking ten goede komt. Dus mijn conclusie is dat dit absoluut een waarde heeft die berekend zou moeten worden in de eindprijs. Hoeveel dat is, is lastig te bepalen. Je zou nog aanvullend naar advertentiekosten kunnen kijken van een medium zoals Instagram (wat het een bedrijf zou kosten om duizend mensen te bereiken uit jouw doelgroep), maar ook dat geeft niet een sluitend antwoord. Althans ik kom er niet helemaal uit. Vooralsnog laat ik dit dus achterwege in mijn prijs. Mocht je nog een tip hebben, mail of DM me gerust hierover (zie contact- en volgbuttons onderin deze pagina)!
Van samenwerking naar betaling
Bij het bepalen van je prijs en sluiten van mooie samenwerkingen, ben je er nog niet. Om daadwerkelijk betaald te krijgen, zijn er ook nog een aantal regels belangrijk. Net als elke ondernemer, zijn er factuurregels waaraan je je moet houden. De consequentie van een onjuiste factuur is dat de Belastingdienst de btw aftrek kan weigeren en zelfs een boete kan opleggen. Mijn boekhouder Marcel Huting heeft een aantal tips:
Tips bij factuur maken:
- Het uitreiken van je factuur moet uiterlijk op de 15e dag van de maand na de maand waarin de prestatie is verricht (anders draag je te laat de btw af). Dus als je in juni een samenwerking hebt, dan moet je deze uiterlijk 15 juli factureren.
- Pas het juiste btw tarief toe op je factuur: 9%, 21% of btw verlegd. Content werkzaamheden zijn belast met een hoog tarief: 21%. Bij een samenwerking met een buitenlands bedrijf moet de btw verlegd worden en ben je verplicht om het btw-nummer van de afnemer op je factuur te vermelden. Facturen aan buitenlandse opdrachtgevers moeten aan speciale eisen voldoen.
- Digitale facturen verzend je als PDF en niet als WORD of EXCEL document, en vergeet niet de originele verzendmail te bewaren, dit is een onderdeel van jouw administratie.
- Op een digitale factuur moet je het bezoekadres vermelden en mag je dus niet richten aan het postadres (althans als dat een postbusnummer is).
- Duidelijke omschrijving van de verrichte werkzaamheden en hoeveelheid en omvang van de diensten.
- Mocht je eerst een offerte of opdrachtbevestiging hebben uitgebracht, dan moet je ook deze stukken bewaren!
- In de bloggerswereld komen bartersamenwerkingen veel voor, dat zijn samenwerkingen met een gesloten beurs waarbij de contentmaker iets krijgt (bijvoorbeeld een product of een vakantiereis) in ruil voor content. Heb je een bartersamenwerking, vergeet dan ook niet dat beide partijen een factuur moeten uitreiken! Meer weten? Bekijk dan het artikel: gratis op persreis bestaat niet!
- Bedrijven moeten facturen binnen 60 dagen betalen, tenzij dat anders is afgesproken in een contract. Is er geen betalingstermijn overeengekomen, dan is de betalingstermijn standaard dertig dagen. Advies is om algemene voorwaarden op te stellen en aan opdrachtgevers uit te reiken waarin je jouw betalingstermijn opneemt. (Ook daarmee kan Marcel Huting je helpen in samenwerking met Renate Verstraaten van You and me Legal, één dag per week aanwezig op het kantoor van Marcel.)
- Ben je geen ondernemer, maar heb je wel samenwerkingen? Dan mag je geen facturen sturen. Wat je dan wel moet doen, lees je in het artikel: wel inkomsten, geen ondernemer.

Over Marcel
Marcel Huting doet de administratie en boekhouding van uiteenlopende bedrijven en particulieren. Hij kan je op weg helpen of de gehele boekhouding van je overnemen. Bekijk meer over HUTING BELASTINGADVIES & ADMINISTRATIE.
Meer handige tips voor bloggers
- Bekijk ook: Geld verdienen als blogger, open over samenwerkingen.
- Bekijk ook: Kinderen op social media, zo denken wij erover.
- Bekijk ook: HANDIG LIJSTJE MET BELASTINGTIPS VOOR CREATIEVE ONDERNEMERS.
- Bekijk ook: Zakelijke kosten: deze kosten mag je aftrekken.
- Bekijk ook: WINACTIES OP INSTAGRAM: DIT ZIJN DE (BELASTING)REGELS.
- Bekijk ook: Eerste hulp bij boekhouden voor bloggers en influencers.
Photo credits: Teona Swift (Pexels).