TiNDLE plantaardige kip

TiNDLE, plantaardige kip, is nu ook in Amsterdam: maar hoe smaakt het?

‘Belachelijk goede kip, maar dan plantaardig.’ Dat is de belofte van TiNDLE, het nieuwe vegan food merk uit Singapore dat razendsnel de wereld verovert. Na Azië, het Midden-Oosten zijn Europa en de Verenigde Staten aan de beurt om kennis te maken met TiNDLE. En Amsterdam is de eerste plek in Europa waar dit kan! Voorlopig in een select clubje restaurants, maar steeds meer hotspots in de hoofdstad sluiten zich aan. En er zijn zelfs plannen om de vegan kip in supermarkten te verkopen. Maar hoe smaakt het? Ik was uitgenodigd op het eenjarig feestje van de food-tech start up en kon het dus uitgebreid proeven.

TiNDLE: belachelijk goede plantaardige kip?

In samenwerking met TiNDLE

Bij TiNDLE hadden ze een droom: ze wilden een vegan product ontwikkelen dat alles bevat waar kipliefhebbers dol op zijn. Hun product zou alles van kip moeten evenaren: de smaak van kip, de aroma, de textuur, de sappigheid, de eindeloze mogelijkheden voor chef-koks: van burgers tot sushi en alles ertussenin. Het moest een product worden waar chef-koks in trendy restaurants graag mee moeten werken omdat ze er alle kanten mee uit kunnen. En het moest plantaardig, voedzaam, gezond en duurzaam te produceren zijn. Dat is nogal wat. En omdat het bedrijf een missie heeft om onze voedingsindustrie écht te veranderen, wilden ze zo snel mogelijk wereldwijd op de kaart staan. Letterlijk en figuurlijk.

Wat krap twee jaar terug nog toekomstmuziek leek, is werkelijkheid geworden. Het food-techbedrijf verovert de wereld dus nu met belachelijk lekkere plantaardige kip. En ik kan dat weten, want onlangs vierde TiNDLE haar eerste verjaardag bij Coffee & Coconuts in Amsterdam. En ik was samen met mijn man David uitgenodigd op het feest om uiteenlopende bites te proberen. Dit was echt een bijzonder gezellige en vooral lekkere avond. Wij hebben nog nooit eerder een vleesvervanger geproefd dat zo verfijnd is én inderdaad niet te onderscheiden is van kip. Kipliefhebber David zei bij het gyoza hapje: ‘Als ik het niet had geweten, dan had ik niet gemerkt dat het geen kip was’. Een groter compliment kun je TiNDLE natuurlijk niet geven!

Het geslaagde verjaardagsfeestje:

Ingrediënten

TiNDLE is gemaakt van een combinatie van negen plantaardige ingrediënten, waaronder soja, gluten en tarwe. Het wordt gemaakt zonder dieren en met een fractie van het land en water en de energie die wordt gebruikt om vlees van kippen te produceren. Het bevat ook geen antibiotica, hormonen, cholesterol of genetisch gemodificeerde ingrediënten en heeft een hoog eiwit- en vezelgehalte. Rudolf Brand, voormalig chef-kok van CIRCL: “Het is altijd moeilijk om eiwitrijke ingrediënten te vinden in een plantaardig dieet. Nu kan ik het beste van beide werelden combineren met de eiwitrijke TiNDLE met groenten. Het product wordt kneedbaar aangeleverd, maar krijgt een stevige structuur wanneer ermee wordt gekookt. Hierdoor kan een grote variatie aan gerechten met het product worden gemaakt, van dumplings tot kebab en van burgers tot gyoza dus.

Ingrediënten van TiNDLE.

TiNDLE hotspots in Amsterdam

In rap tempo breiden TiNDLE hotspots zich uit in Amsterdam, ook is het eerste restaurant in Utrecht aan boord (Vineyard). In dit lijstje geef ik je een overzicht van restaurants waar je één of meerdere TiNDLE gerechten kunt proeven. De komende maanden ga ik op Instagram verslag doen van een aantal restaurants. Je kunt deze reports terugzien in een hoogtepunt TiNDLE op mijn Instagram.

Op de foto twee TiNDLE gerechten van Box Sociaal: De Parmy & Kim’s Taco’s.

De hotposts op een rij:

  • Box Sociaal: bij de populaire Australische-stijl bruncheria kun je drie gerechten proberen: Kim’s Tacos (een zoet en kruidig Koreaanse geglazuurd taco-trio), Social Standard (een op karnemelk gefrituurde burger met zachte cheddar en mosterdzaadaugurken op melkbrood) en de Parmy (hun beroemde kip met parmezaan, bereid met gefrituurde, gepaneerde TiNDLE en compleet met zelfgemaakte marinade en gesmolten mozzarella).
  • Cabrón: de Fried TiNDLE Taco in de populaire Mexicaanse bar en eethuis, is bereid met een unieke coating van havermelkpap en drie soorten meel, en wordt geserveerd met een Michelada mayonaise, komkommers op zuur, roze pepercorns, dille, kleine daikon-bladeren en koolsla.
  • CIRCL: het circulaire restaurant op de Zuidas serveert Roasted TiNDLE Roulade – een gefrituurde roulade gevuld met shiitake-paddenstoelen, kimchi, rode kool op zuur en panko-kruimels, en geserveerd met een linzensalade en geroosterde groenten.
  • Coffee & Coconuts: hier kun je een TiNDLE Vegan Bao proeven (teriyaki gemarineerde TiNDLE gevuld met veggie-goodness, ingelegde komkommer, knapperige uien, gochujang mayo en een zelfgemaakt teriyaki-saus, geserveerd op twee fluffy baos).
  • Rotisserie: bekend om hun sappige burgers en rotisserie, serveert de op kip gebaseerde eetgelegenheid een krokante Fried TiNDLE Bun, bereid met hun beroemde marinade en coating, en aangevuld met sla, augurken en mayonaise.
  • SOIL: hier ga je heen om de TiNDLE Katsu Burger te proeven. Dit is een gepaneerde burger met de bekende zoetzure BBQ-saus, radijs en een Aziatische sla op een plantaardige brioche bun met vegan mayonaise.
  • Deer Mama heeft een BLTC Sandwich en een Sticky TiNDLE chicken salad bowl.
  • Rancho pronkt met een Japanse sandwich op de kaart: TiNDLE katsu.
  • Meer restaurants in Amsterdam waar TiNDLE op het menu staat: Rotisserie East, The Burger Maffia, Aan de Poel, George Asia.

Bekijk voor het actuele lijstje restaurants de Instagram-pagina van TiNDLE (hoogtepunt met Nederlandse vlag) of stuur ze gerust een DM voor de actuele lijst.

Op de foto: Fried TiNDLE Bun van de Rotisserie en Katsu Burger van Soil.

Meer groene tips van thegreenlist.nl

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp
Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het lifestyle magazine voor mensen die groener willen leven. Wat twee jaar terug begon als een persoonlijke zoektocht, is uitgegroeid tot een serieuze duurzame lifestyle van mijn hele gezin.
Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het lifestyle magazine voor mensen die groener willen leven. Wat twee jaar terug begon als een persoonlijke zoektocht, is uitgegroeid tot een serieuze duurzame lifestyle van mijn hele gezin.
Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact met me op!

Stuur me gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je mij volgen of in contact met mij komen:

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als je via mijn link iets koopt, meestal is tussen de 3% en 10% . Een win-win situatie dus: jij als consument krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop thegreenlist.nl. Ik link uiteraard alleen naar producten en sites waar ik fan van ben en naar producten waar ik positieve ervaringen mee heb of op mijn verlanglijstje heb staan.

Abonneren je op de nieuwsbrief

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief: