Blogger achter bureau aan het werk om een goede contentstrategie en contentplanning op te zetten.

Tips voor bloggers: Zo maak je een solide contentstrategie en -planning

Hoe maak je een goede contentstrategie? Nu ik vaker schrijf over het contentvak, krijg ik ook steeds vaker vragen hierover. Het maken van een contentstrategie en -planning is zo’n onderwerp. Ik krijg dan vragen van contentmakers die het moeilijk vinden om al hun ideeën te kanaliseren of juist kampen met gebrek aan inspiratie. Hoe zet je een blogsite en/of Instagram strategisch op en hoe houd je de boel goed georganiseerd? Ik deel mijn aanpak met je!

Content maken begint met een hoofdboodschap

Die ene boodschap die moet blijven plakken, de reden waarom mensen jou moeten gaan volgen. Dat is het allereerste wat je scherp moet hebben voordat je überhaupt gaat nadenken over ‘ideetjes’. Iedereen kan ideeën bedenken, dat is niet zo moeilijk. De kunst is dat je boodschappen optellen en altijd bijdragen aan de ene boodschap en dat je consistent bent in elke uiting die je maakt. Mijn hoofdboodschap is dat ik onderzoek hoe ik groener kan leven. Deze boodschap komt impliciet of expliciet terug in alles wat ik maak.

Wat is jouw hoofdboodschap?

Weet je al wat jouw hoofdboodschap is? Een hoofdboodschap kan gaan over wie je nu al bent of over iets waar je naar streeft of wil gaan ontdekken. Vind je dit nog lastig, dan kan het ook helpen om een niche op te zoeken. Ik neem mode even als voorbeeld. Er zijn veel bloggers met een interesse in mode. Duurzame mode komt ook steeds meer op, maar bijvoorbeeld upcycling wordt (naar mijn weten) niet massaal geclaimd. Dus als beginnende (mode)blogger kan een superspecialisatie helpen om een hoofdboodschap te formuleren. Het moet natuurlijk wel iets zijn wat bij je past of wat je minstens oprecht wil gaan ontdekken, anders werkt het niet. Als je niet kan naaien en ook geen interesse hebt om dat te leren, dan is upcycling een slecht idee.

Stap twee: het laden van de hoofdboodschap

Dit is het onderdeel van content maken waar iedereen het meeste naar uitkijkt: de productie! De uitwerking van de ideeën waarmee je je hoofdboodschap gaat laden, de kleine bewijsjes van waar jij voor staat. Als beginnende blogger is mijn advies om je heel strak te houden aan de hoofdboodschap en dus vol in te zetten op waarvoor jouw blogsite/ Instagram/ social kanaal op aarde is. Geef het minimaal een jaar de kans en stick to the plan! Zeker in combinatie met social media kanalen als Instagram zal je gestaag een following en lezersgroep gaan opbouwen die jou volgt om wie jij bent en wat jij uitdraagt.

Waar blog je over?

Persoonlijke ervaringen, tips, dingen waar je tegen aanloopt, een opinie: probeer het allemaal uit zou ik zeggen. En kijk regelmatig naar je statistieken om te zien wat jouw lezers en volgers interessant vinden. Uit eigen ervaring kan ik wel zeggen dat mensen doorgaans houden van een mix; maak het relevant voor hen (tips & tricks werken daarom heel goed), maar houd het ook persoonlijk. Mensen willen je graag beter leren kennen.

Voor de camera op Instagram

Ik weet niet hoe relaxt jij bent voor de camera, maar mijn advies is om al vanaf het begin jezelf veel in beeld te brengen: in foto’s en in vlogjes (een goed middel is Instagram Stories). Mensen houden van mensen, dus geef je volgers de kans om jou te leren kennen. Hoe je spreekt en non-verbaal communiceert geeft zo’n ander beeld dan een foto. Go for it! In het begin is het vreselijk, ik kan erover meepraten. Maar als je doorzet, dan merk je al na enkele keren dat het je steeds makkelijker af zal gaan en dat je een eigen stijltje begint te ontwikkelen. Download de gratis versie van de videobewerkingsapp InShot en je kunt je vlogjes in enkele minuten monteren en foutjes eruit halen voor je het publiceert. Wat hopelijk ook een geruststelling is: mensen houden niet van te perfect. Een verspreking in een vlog, een matige foto, een blog over een slechte dag: je zal zien dat je volgers dat alleen maar nóg meer waarderen.

Meer onmisbare apps voor contentmakers vind je in dit artikel.

Stap 3: de lifestyle in jouw niche claimen

Als je een mooie following hebt opgebouwd, dan kun je gaan nadenken om diversere verhalen te gaan vertellen. Uiteraard moet het nog wel een link hebben met jou en je hoofdboodschap, maar je volgers zullen nieuwsgierig zijn om meer van je te weten. Ze willen je graag beter leren kennen en meer van je leren, er is niet voor niets een connectie. Wie zijn je huisgenoten, hoe vier jij vakantie, wat voor sport doe je? Ik bedoel hiermee niet dat je als vegan foodblogger ineens blogjes moet gaan schrijven over je relatie, sporten en vakanties. Maar je kunt deze onderwerpen natuurlijk perfect koppelen aan een food lifestyle: restaurantjes die je ontdekt op vakantie, voeding om fit te blijven, koken met je partner. In de bladenwereld wordt gesproken over ‘verticals’, binnen je niche ga je op zoek naar nieuwe haakjes.

Stap 4: het organiseren van je contentplanning

De ene blogger maakt een jaarkalender met thema’s, de ander werkt maximaal een maand vooruit en weer een ander maximaal een week: alles wat voor jou werkt en je plezier en productiviteit hoog houdt is goed natuurlijk. Tips om je productiviteit hoog te houden heb ik ook en lees je trouwens hier. Zelf werk ik met een backlog (een Excel), daarin drop ik alle goede en matige ideeën, zo vergeet ik ze niet.

Vergeet inhaakdagen niet

Elk kwartaal check ik de inhaakkalenders (o.a. Coosto en de Issuekalender) om te zien of er nog dagen en momenten zijn komende tijd waarop ik kan inhaken. Ook zijn er een aantal tv-programma’s waarvan ik de programmering elke week check (o.a. Radar, Kassa, Keuringsdienst van Waarde).

Blog planning in WordPress

Artikelen op mijn site schrijf ik direct in WordPress, zo kan ik meteen de styling en SEO-optimalisatie doen. Zodra een artikel af is, plan ik het in via een overzichtelijke Kalender-plugin. Zo zie ik in één overzicht welk artikel wanneer gepubliceerd wordt en ik kan eenvoudig schuiven mocht dat nodig zijn.

Instagram planning

Voor Instagram werk ik grofweg hetzelfde. Alleen gebruik ik voor mijn planning de app Preview. Gekozen foto’s en video’s voor op mijn tijdlijn laad ik daar in en ik schrijf meteen de copysets, inclusief hashtags. Zo kan ik om 6.00 uur ’s ochtends met mijn slaaphoofd snel (en meestal foutloos) een Instagram-post publiceren en ik zie vooraf hoe het grid van mijn feedpost eruit komt te zien. Ook al maakt het geen bal uit, ik vind het leuk dat mijn Instagram-pagina een mooie mix van verschillende foto’s is.

Investeer in een goede agenda

Tot slot, kan ik niet zonder een eigen agenda. Ja, je leest het goed; een ouderwetse agenda. Hier zet ik dagelijkse kleine taakjes in, zoals het doen van beeldredactie voor artikel A, eindredactie voor artikel B, een samenwerking die live moet of een inhaakdag waar ik iets leuks mee kan gaan doen. Op deze manier houd ik de boel goed georganiseerd. Ambieer je een zero waste lifestyle, dan kun je een weekagenda van Moyu nemen. Deze is van steenpapier en uitwisbaar (met de code GREENLIST10 krijg je 10% korting in de webshop).

Bloggen is voor mij proberen en plezier maken, en hoe blog jij?

Content maken is geen exacte wetenschap, het is een ambacht en er zijn dus meerdere wegen naar Rome. Wat voor de één fantastisch werkt, is voor de andere een waardeloze tip. Ook zal je zien dat je door gewoon maar te doen en te proberen steeds je aanpak een beetje bijschaaft en je steeds een beetje beter en sneller wordt. In dit artikel deel ik wat voor mij werkt en wellicht helpt het jou ook. Wat mij betreft is de eerste stap, het vaststellen van de hoofdboodschap, heilig. Daarbuiten is het maatwerk en zullen er mogelijk veel verschillen zijn tussen bloggers. Ik ben benieuwd naar jouw aanpak. Neem gerust contact met mij op als je vragen hebt naar aanleiding van dit artikel. Blogse!

Meer blogtips van thegreenlist.nl?

Share

Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het lifestyle magazine voor mensen die groener willen leven. Samen met haar gezin onderzoekt ze hoe ze duurzamer kan leven. Haar zoektocht kun je dagelijks volgen op Instagram: @thegreenlist.nl.
Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het lifestyle magazine voor mensen die groener willen leven. Samen met haar gezin onderzoekt ze hoe ze duurzamer kan leven. Haar zoektocht kun je dagelijks volgen op Instagram: @thegreenlist.nl.

gerelateerde artikelen

Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact op!

Stuur gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je thegreenlist.nl volgen of in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als je via mijn link iets koopt, meestal is tussen de 3% en 10% . Een win-win situatie dus: jij als consument krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop thegreenlist.nl. Ik link uiteraard alleen naar producten en sites waar ik fan van ben en naar producten waar ik positieve ervaringen mee heb of op mijn verlanglijstje heb staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: