Wandelen in Drenthe

Wandelen in Drenthe: mooiste wandelroutes op een rij

De mooiste plek om te wandelen in Nederland? Dat is volgens gastblogger Jolanda absoluut Drenthe. Ze zwaaide haar gezin uit en hield een ‘workation’ in Drenthe om daar de mooiste wandelroutes te ontdekken. Heb jij de natuur van Drenthe al ontdekt?

WANDELEND IN DRENTHE KOM JE HELEMAAL TOT RUST

Potje thee naast de laptop. De tuindeuren open. Uitzicht over het veld waar een roofvogel boven een bosje cirkelt. Een orkest aan vogeltjes zorgt voor wat achtergrondmuziek. Verder is er geen afleiding, geen was die even snel tussendoor moet, geen geklets tussendoor met mijn gezin. Heerlijk gefocust werk ik door en klap ik aan het einde van de middag met een goed gevoel mijn laptop dicht. Zo, tijd voor avontuur! Ik trek mijn schoenen aan en binnen vijf minuten wandel ik door het bos, langs vennetjes en voelt het als instant vakantie. Ik neem je mee in de mooiste wandelroutes van Drenthe.

HUISJE IN HET VELD: TOPPLEK VOOR EEN WORKATION IN DRENTHE

Een midweek boekte ik bij Huisje in het Veld, een superfijne plek. Eigenaren Jelmer en Marjolein bouwden achter hun prachtige boerderij een vakantiehuis. Grenzend aan het Uffelter Binnenveld, op hun roze bank geniet ik van het uitzicht op de fruitbomen in de tuin en het natuurgebied. Het huisje is een fijne compacte ruimte met keuken, heerlijk bed en tafel allemaal in één ruimte. Er is zelfs een op maat gemaakte kast vol fijne boeken en spelletjes. Met een inrichting vol vrolijke kleuren en veel oog voor detail voel ik me er meteen thuis. Als gezin met kinderen zit je hier overigens ook goed, er is nog een extra slaapkamer met zelfgebouwd stapelbed.

ULTIEM VRIJHEIDSGEVOEL: NA EEN WERKDAG DE NATUUR IN!

Thuis word ik na een werkdag toch snel opgeslokt door routineklusjes: boodschappen doen, koken, beetje opruimen, rommelen of hangen op de bank met mijn telefoon. Hier stop ik iets eerder met werken en begint er een nieuw deel van de dag: het ontdekken van nieuwe paadjes, nieuwe gebieden en uitgestrekte natuur waar ik niemand tegen kom. Ik geniet van de zon die langzaam lager staat en alles in een gouden namiddaglicht zet. Ik loop tussen het groene mos en voel me vrij, een blije kriebel in mijn buik en een totaal gevoel van ontspanning. Zo eenvoudig is het dus.

OP VAKANTIE EN IK NEEM MEE… KLIEKJES UIT DE VRIEZER

Als ik na een lange wandeling met rozige wangen bij het huisje aankom, hoef ik niet te koken. Tweede lifehack: ik heb bij vertrek thuis een tas met kliekjes uit de vriezer meegenomen. Ik ben iemand die het zonde vind om eten weg te gooien, maar in de praktijk komt het er weinig terecht van mijn duurzame plannen om restjes uit de vriezer op te eten. Nu dus wel! Ik hoef het alleen maar op te warmen en geniet deze week van een lekkere curry, een pasta en burrito’s. En okay, ook een keertje gewoon van een pizza uit de supermarkt, wel een lekkere verse. Dat dan weer wel.

WANDELEN IN DRENTHE

Dit stuk Drenthe is prachtig, ik vond het vooral opvallend hoe ongerept en uitgestrekt de natuur is op veel plekken. Mijn insteek van deze week was om het werken met de natuur te combineren. De natuur is immers altijd open. Ik heb een aantal fijne tips voor als je er zelf ook op uit wil trekken in Drenthe:

RONDJE BLAUWE MEER

Op een klein halfuurtje rijden van het huisje ligt het fotogenieke Blauwe Meer. Niet zo heel ongerept dit, zelfs op een doordeweekse dinsdag kwam ik op het strand een groepje jongeren tegen met een muziekbox. De plek is wel heel magisch en bijzonder, het water in iedere bocht is een andere kleur blauw.

UFFELTER BINNENVELD

Direct vanuit het huisje loop je de mooie natuurgebiedje Uffelter Binnenveld in. Enorm afwisselend met bos, oude bunkers en grafheuvels, watertjes en velden. Zelfs als je maar een klein uurtje hebt, kun je hier je hart ophalen.

DAGTOCHT BRANDEVEEN & GROENE WISSEL UFFELTE

Op mijn vrije woensdag maakte ik een langere tocht van veertien kilometer. Misschien wel een van de mooiste wandelingen die ik Nederland deed. Waar Nederland vol staat met bordjes, markeringen en hekken, liep ik hier voornamelijk door ongerepte natuur. De eerste twee uur kwam ik niemand tegen. En dan het Brandeveen, zo’n mooi meer. Wauw, ik was er stil van.

DE HUNEBEDDEN BIJ HET HOLTINGERVELD

Als je aan Drenthe denkt, dan denk je aan hunebedden. Deze wilde ik dan ook niet missen. Op het Holtingerveld vind je er twee en daarnaast is dit een schitterend gebied voor lange en korte wandelingen. Ook de schaapskooi met honderden lammetjes bij de Toegangspoort Holtingerveld is leuk om langs te lopen.

OOK ZIN IN EEN WEEKJE DRENTHE?

Heb je inspiratie gekregen en wil je ook graag wandelen in Drenthe? Op de website van HUISJE IN HET VELD kun je zien wat er nog beschikbaar is. Veel weekenden en schoolvakanties zijn al volgeboekt, maar als je net zoals ik voor een midweek kiest, dan zijn er best veel mogelijkheden. Anders kun je via AIRBNB of NATUURHUISJE.NL ook bijzondere accommodaties vinden in het oosten van het land. EN WIST JE DAT DRENTHE OOK VEEL BOOMHUTTEN HEEFT?

SCHRIJF JIJ DE VOLGENDE KEER OVER EEN MOOIE BESTEMMING IN NEDERLAND OP THEGREENLIST.NL?

Heb je ook een ultieme tip voor een vakantie in eigen land? Of woon je op een fantastische plek? Dan nodig ik je uit om een gastblog te schrijven! Neem gerust contact me me op.

BEKIJK MEER TIPS VOOR LEUKE UITJES IN EIGEN LAND DOOR GASTBLOGGERS.

Jolanda schreef een gastblog over een workation in Drenthe

Over Jolanda

Jolanda is een echt buitenmens. Op haar eigen blogsite kleinegroteavonturen.com deelt ze haar favoriete plekjes en wandelingen in eigen land.

Share

Gastbijdrage

Gastbijdrage

Gastartikelen met groene inspiratie en tips van vrienden van thegreenlist.nl.
Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact op!

Stuur gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je thegreenlist.nl volgen of in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als je via mijn link iets koopt, meestal is tussen de 3% en 10% . Een win-win situatie dus: jij als consument krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop thegreenlist.nl. Ik link uiteraard alleen naar producten en sites waar ik fan van ben en naar producten waar ik positieve ervaringen mee heb of op mijn verlanglijstje heb staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: