Ga terug
+ servings
Chinese aubergine in Schezuan saus

Vegan stoofpotje: lila aubergine in Szechuan saus

Lila aubergine in Szechuan saus is één van mijn favoriete (vegan) Chinese gerechten. Mocht je nou geen lila aubergines kunnen vinden, dan kun je het ook prima vervangen door 'gewone' aubergines uit de supermarkt. Snijd in dat geval de zaadlijst uit de kern en schil de aubergines met een dunschiller. Heb je een lila aubergine te pakken, laat de schil dan ongemoeid. Zo maak ik dit vegan stoofpotje klaar!
5 van 2 stemmen
Voorbereiding 30 minuten
Bereiding 15 minuten
Totale tijd 45 minuten
Gang bijgerecht
Keuken Chinees
Porties 4 personen

Keukengerei

  • snijplank
  • goed hakmes
  • bakje (om saus te mengen)
  • stoommand of stoomoven of vergiet (te gebruiken i.c.m. wok)
  • blender of staafmixer
  • wok

Ingrediënten
  

  • 3 lila aubergines (Ook te vervangen door 3 'gewone' aubergines.)
  • 60 gr shiitake paddenstoelen
  • 4 puntpaprika's
  • 4 tenen knoflook
  • 1 'duim' gember
  • 2 ~ 6 gedroogde pepers (Chilipepers altijd naar eigen smaak toevoegen. Ik kies voor 6 Szechuan gedroogde pepers.)
  • 3 bosuitjes

Szechuan saus

  • 2 el lichte sojasaus (light soy)
  • 1 el donkere sojasaus (dark soy)
  • 2 el (vegan) oestersaus (Vegan oestersaus is op basis van shiitake paddenstoelen en vaak te koop als 'mushroom stir fry sauce' of iets dergelijks.)
  • 2 el azijn Chinese rijstazijn, of witte natuurazijn
  • 3 el suiker riet-, bruine of witte suiker
  • 0,5 el Chinese bonensaus Te koop als 'Taotje', 'gele bonensaus' of 'Bean sauce'
  • 2 tl maïzena
  • 2 tl sesamolie
  • 4 el water

Instructies
 

Stoom de lila aubergine

  • Snijd de groene bovenkant van de lila aubergines.
  • Snijd de lila aubergines in 5 of 6 gelijke delen.
  • Snijd de partjes langs de lengte en breedte doormidden, zodat je eindigt met kwartjes.
  • Laat de lila aubergines uitlekken in een vergiet en zet deze apart.
  • Leg de partjes in een stoommand, in een stoomoven of hang een vergiet in een wok met een deksel erop en stoom de lila aubergines in 10 ~ 20 minuten gaar.*

Snijd de groente

  • Terwijl de lila aubergines gaar koken, kun je alvast de overige groenten snijden.
  • Snijd de paddenstoelen in blokjes en zet apart in een bakje.
  • Snijd de puntpaprika's in kleine stukjes en voeg toe bij de paddenstoelen.
  • Was de gember en stop deze ongeschild met de knoflook en gedroogde peper in een blender/staafmixer.
  • Pureer tot een pasta.

Bereid de saus

  • Meng alle ingrediënten voor de saus in een bakje en blijf roeren totdat de suiker en maïzena mooi zijn opgelost.

Wokken

  • Verhit olie in een wok tot een hoge temperatuur.
  • Voeg de knoflook-, gember- en peperpasta toe en blijf roeren totdat je de aromaten ruikt (max 45 seconden).
  • Voeg de paddenstoelen en een beetje puntpaprika toe, roer constant (max 30 seconden).
  • Voeg de rest van de puntpaprika's toe, roer constant (max 60 seconden).
  • Voeg nu de saus toe en wacht totdat deze kookt.
  • Voeg nu de lila aubergines toe en roerbak alles nog max 90 seconden.
  • Voeg de sesamolie toe en serveer het gerecht.

Notities

*De duur hangt af van gekozen methode. De aubergines zijn gaar zodra je er als een sponsje in kunt knijpen. Als de aubergines papperig beginnen te worden, zijn ze te lang gestoomd.
Trefwoord Chinese aubergine, szechuan, wok, vegan recept, pittig eten, lila aubergine