Ga terug
+ servings
Gebakken tofu in pittige saus

Vegan recept: pittige tofu

Hot hot hot! Deze pittige tofu is een gerecht voor liefhebbers van spicy eten. En ook vegetariërs en vegans die wel tegen een heet pepertje kunnen, zullen hun vingers aflikken bij dit recept!
5 van 3 stemmen
Voorbereiding 20 minuten
Bereiding 10 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang bijgerecht
Keuken Chinees
Porties 2 personen

Keukengerei

  • theedoek
  • zware (kook)boeken of iets anders om tofu mee uit te persen
  • (steel)pan
  • kopje/bakje voor saus mengen
  • spatel

Ingrediënten
  

  • 1 blok tofu 250 gr
  • 6 gedroogde pepertjes fijngesneden
  • 1 ui fijngesneden
  • 2 bosuitjes fijngesneden
  • 1 teen knoflook fijngesneden
  • 1 el chilipoeder (gochugaru) (Liever minder pittig? Vervang door paprikapoeder.)
  • 1 tl sesamolie
  • 1 el rietsuiker (Mag ook bruine of witte suiker zijn.)
  • 1 el lichte sojasaus (light soy)
  • 4 el wokolie zoals zonnebloem of arachideolie

Instructies
 

Pittig tofu gerecht voorbereiden

  • Haal de tofu uit de verpakking en laat deze uitlekken.
  • Rol het blok tofu vervolgens in een schone theedoek en leg weg met wat zware (kook)boeken erop om meer vocht eruit te persen.
  • Maak nu de saus klaar: in een kom meng je sojasaus, suiker, gedroogde pepers, chilipoeder en een half kopje water. Roer goed door totdat de suiker is opgelost.
  • Rooster in een klein pannetje de sesamzaadjes goudbruin: neem een klein pannetje zonder olie, verspreid hierin de sesamzaadjes en bak het. Schud soms aan het pannetje om de zaadjes te keren. Zodra deze goudbruin zijn, zijn ze klaar.
  • Na 30 minuten wachten pak je de tofu. Snijd deze in dikke plakken.

Tofu knapperig bakken

  • Neem een koekenpan met een goede (PFAS-vrije) anti-aanbaklaag (wij gebruiken Mayflower pannen van GreenPan met een keramische anti-aanbaklaag). Schenk hier genoeg olie in zodat er net een laagje in staat. Breng de olie nu op hoge temperatuur (dit herken je doordat er lichte rimpelingen in de olie ontstaan).
  • Bak nu de tofu plakken goudbruin. Leg de plakken los van elkaar in de pan (mocht dit niet passen, doe deze stap dan in meerdere keren). Beweeg ze meteen een beetje door de pan, zodat de tofu niet vastplakt aan de bodem. Blijf de onderkant controleren totdat deze mooi goudbruin zijn, deze tijd kan variëren afhankelijk van de tofu. Draai nu de tofu om en bak in dezelfde tijd de andere kant goudbruin.
  • Neem de gebakken tofu uit de pan en zet apart, let erop dat ze vrij van elkaar liggen en stapel ze niet op.
  • Schenk nu een beetje olie uit de pan, totdat er ongeveer 1 el achterblijft (‘normale’ hoeveelheid).
  • Doe nu de ui in de pan en fruit deze. Voeg hier na een minuutje de knoflook en bosui aan toe (houd een handje bosui apart om later mee te garneren). Bak nog halve minuut door.
  • Voeg nu de saus en sesamzaadjes toe en breng aan de kook. Zodra de saus kookt, voeg je de gebakken tofu toe en bedek deze goed met de saus.
  • Bak alles nog een minuutje door en giet/schep het over in een mooie schaal. Breng hierin op smaak met de sesamolie.
  • Serveer uit en geniet ervan!
Trefwoord vegan, tofu, gochugaru