Pluk ’s morgens de bloemschermen. Bij thuiskomst knip je de bloemetjes van de stelen. Schud de bloemen eventueel licht uit om vuil te verwijderen, maar maak ze niet schoon met water (dan verliest het smaak).
Doe de schermen in een grote pan of emmer. Doe er dan water bij totdat de bloesem precies onder water staat. De bloesem heeft de neiging om te gaan drijven. Leg er eventueel iets zwaars op, zoals een bord. Op die manier blijven alle bloemen onder water staan. Zet de pan of de emmer 24 uur weg.
Giet de inhoud van de pan na 24 uur door een zeef (en vang het op in een tweede pan). Gooi de bloemen weg. Herhaal dit proces: giet het water dan nog een keer door een theedoek of een hydrofiele doek terug in de andere pan om het echt goed helder te krijgen.
Doe circa 2 liter van dit bloemenwater in een pan, snijd de citroen in stukjes en doe deze erbij, voeg 1 kg suiker toe. Eventueel kun je ook munt, aardbeien, rozenblaadjes, kaneel, gember en andere kruiden toevoegen om siroop met een twist te maken. Mijn advies is: begin eerst met een goede basic vlierbloesemsiroop. Is het geslaagd? Maak dan eventueel nog een batch met een twist.
Verwarm het mengsel. Zorg dat het niet kookt, want anders verliest het smaak. Blijf roeren zodat de suiker goed oplost. Doe in deze fase ook citroenzuur erbij en blijf roeren.
Reinig de flessen en zet deze klaar. Lees hieronder hoe je de flessen reinigt.
Giet de hete siroop met een trechter in de flessen en sluit ze direct af. Laat ze afkoelen. Heb je geen trechter? Je kunt zelf een trechter maken door de onderkant van een plastic frisdrankfles te knippen.
Bewaar de flessen siroop in de koelkast. Het is heel normaal als je bezinksel ziet op de bodem van de fles, dit is stuifmeel uit de bloemetjes.