Paardenbloemen onkruid? Welnee, het is een prachtige inheemse bloem die eetbaar is. Je kunt er waanzinnig lekkere siroop van maken. Dit recept is voor 1 liter siroop. Dit zelfmaak-recept is ook heel leuk en makkelijk om met kinderen te doen.
specerijen naar smaak(Ik voegde dropplant uit eigen tuin toe.)
Instructies
Dag 1: siroop maken
Pluk of knip op een zonnige dag de paardenbloemen op een rustige plek, een plek waar geen/weinig honden, katten en auto’s komen. Op een zonnige ochtend of middag staan de bloemen open en zitten de bloemen vol stuifmeel. Dit is een mooi moment om te plukken! Doe de paarden bloemen in je tas.
Thuis scheid je de gele bloemen van het groen en doe de gele bloemen in een zeef. Was de bloemen. Het beste is om zoveel mogelijk groen eraf te plukken of te knippen. Een beetje groen is niet erg, maar het is een beetje bitter van smaak.
Was de bloemen goed.
Snijd de citroen in partjes.
Doe de bloemen, citroen, kaneel, specerijen in een pan met één liter water en zet het op een vuurtje.
Voeg de suiker en de (vegan) honing al roerend toe. Blijf roeren totdat de suiker en honing is opgelost. Zet het vuur uit.
Laat de pan een dagje staan.
Dag 2: siroop bottelen
Hang een schone theedoek in een zeef en giet de siroop door de theedoek en zeef. Vang de siroop op in een tweede pan onder de zeef. Wat in de theedoek en zeef blijft hangen, gooi je weg.
Steriliseer een fles (en vergeet de dop niet). Steriliseren: giet kokend water over de fles en zet de fles daarna tien minuten in een oven van 100°C.
Giet de siroop met een trechter in een fles.
Je kunt de siroop zeker een maand bewaren. Doe citroenzuur bij de siroop als je het langer wilt bewaren.