Ga terug
+ servings
vegan gyoza recept

Recept: vegan gyoza met witte kool en koningsoesterzwammen

Japanse vegan gyoza: dit Aziatische dim sum hapje is een feestje voor op tafel! Als je dit verrukkelijke hapje nog niet eerder hebt geproefd, dan is nú het moment om 'm zelf te maken. Met een duurzame twist, want in plaats van vlees gebruik ik in dit recet witte kool en koningsoesterzwam.
No ratings yet
Voorbereiding 1 uur 15 minuten
Bereiding 15 minuten
Gang borrelhapje, bijgerecht
Keuken Japans
Porties 30 gyoza's

Keukengerei

  • koekenpan met deksel 

Ingrediënten
  

Gyozas

  • 30 happy belly gyoza vellen 
  • 2 tenen knoflook
  • 1 duim gember
  • 4 koningsoesterzwammen
  • 4 stengels bosui
  • 150 gr spitskool
  • 3 el sesamenolie
  • 2 el sojasaus

Dressing

  • 2 el sojasaus
  • 3 el hoisinsaus
  • 1 tl hot sauce/ srirachasaus
  • 1 el rijstazijn

Garnering

  • 2 stengels bosui
  • sesamzaad

Instructies
 

Gyozas 

  • Laat de happy belly gyoza vellen tijdig ontdooien.
  • Snijd de spitskool & koningsoesterzwammen heel fijn.
  • Snijd de bosui in fijne ringen.
  • Rasp de gember & knoflook fijn.
  • Verwarm 1 el sesamolie in een diepe koekenpan.
  • Voeg de fijngesneden spitskool, koningsoesterzwammen en gember toe en laat het laat het geheel +/- 15 minuten sudderen tot het is geslonken en het vocht eruit is.
  • Voeg de knoflook, lente-ui en 2 el sojasaus toe en bak nog 5 minuten mee.
  • Schep de gyoza inhoud toe aan een schaal en laat wat afkoelen.
  • Haal de gyoza velletjes uit elkaar, dip je vinger in een bakje water en smeer de randjes voorzichtig in (zo blijft het plakken als je de velletjes dicht vouwt).
  • Voeg het spitskool-paddestoelen mengsel toe met een eetlepel in het midden van het gyozavel. Zorg ervoor dat je de gyoza nog dicht kunt vouwen.
  • Vouw vervolgens het velletje dubbel en duw de randjes op elkaar.
  • Vouw de randjes als een accordeon dicht zoals op de foto gevisualiseerd. 
  • Verwarm 2 el sesamolie op hoog vuur in een koekenpan en verspreid de olie goed over de bodem.
  • Bak de gyoza op de egale kant in de pan tot de onderkant krokant wordt.
  • Voeg een half glas water toe en doe de deksel op de pan zodat de gyoza's 3-4 minuten verder kunnen stomen tot het water is opgenomen en de gyoza's niet meer wit zijn.

Dressing

  • Meng de sojasaus, de hoisin, de sriracha en de rijstazijn tot een dressing.

Opdienen

  • Dien de gyoza's op een bord of plank.
  • Drizzle de dressing over de gyoza's.
  • Top af met fijngesneden bosui en sesamzaadjes.

Notities

Zijn de gyoza's nog niet gaar, maar is het water al verdampt? Voeg dan nog 1 el water toe en laat verder stomen. Is het deeg al gaar, maar ligt er nog water in de pan? Haal dan de deksel van de pan en laat de gyoza's verder bakken tot het water volledig is opgenomen en de onderkant weer krokant is.  
Trefwoord vegan recept, Aziatisch eten, borrelplank, gyoza