Ga terug
+ servings
Vegan risotto van parelgort met oesterzwammen.

VEGAN RISOTTO VAN PARELGORT EN OESTERZWAMMEN

Bij een klimaatvriendelijk voedingspatroon denk je al snel aan een vegetarisch en veganistisch menu, maar ook waar je eten vandaan komt telt. Met deze vegan risotto van parelgort scoor je op alle punten: de parelgort komt uit Flevoland en de oesterzwammen zijn eigen kweek.
5 van 4 stemmen
Voorbereiding 50 min
Bereiding 10 min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans, Nederlands
Porties 2
calorieën 375 kcal

Keukengerei

  • 1 (steel)pan
  • 1 braadpan
  • 1 snijplank
  • 1 groentemes

Ingrediënten
  

  • 120 gram parelgort
  • 1 vega bouillonblokje
  • 150 gram gesneden oesterzwammen
  • 1 venkel
  • 2 theelepels rozemarijn
  • 2 theelepels tijm
  • 1 eetlepel vegan boter
  • 1/2 puntpaprika optioneel

Instructies
 

KOOK DE PARELGORT*

  • Doe de parelgort met water in een pannetje met een 1:3 verhouding. In dit geval 120 gram parelgort met 360 ml water
  • Breng aan de kook en zet het vuur laag
  • Voeg een (vega) bouillon blokje toe
  • Zet een timer van 50 minuten

VENKEL BEREIDEN**

  • Was de venkel in koud water
  • Snijd vervolgens de stelen, inclusief het fijne groen van de knol
  • Snijd daarna een klein stukje van de onderkant van de knol zodat deze goed schoon is
  • Halveer de knol zodat deze stabiel op je snijplank komt te liggen
  • Snijd de knol nu in zeer dunne plakjes en leg apart
  • Verwijder het fijne groen van de stelen en snijd fijn, bewaar als garnering
  • Snijd de stelen in zeer dunne plakjes en voeg toe aan de plakjes venkelknol

BAK DE OESTERZWAMMEN

  • Leg de oesterzwammen op een bord en doe er wat zout op. Leg de oesterzwammen zo 30 minuten apart
  • Breng olijfolie met de rozemarijn in een pan op (hoge) temperatuur
  • Voeg de oesterzwammen toe. Beweeg de oesterzwammen meteen even door de pan, zodat deze niet vastplakken. Laat ze vervolgens met rust en bak op één zijde totdat de onderkant mooi goudbruin gekarameliseerd is. Draai vervolgens de oesterzwammen om en herhaal aan de andere kant
  • Haal de oesterzwammen uit de pan en zet apart
  • Verwarm 5 minuten voordat je gaat serveren de boter met de tijm in de pan
  • Voeg de oesterzwammen toe, laat nog 5 minuutjes pruttelen

OPDIENEN

  • Schep de parelgort op een bord
  • Leg hier een laagje venkel overheen
  • Leg de oesterzwammen er bovenop
  • Garneer het gerecht met het fijne groen van de venkel
  • Optioneel: voeg stukjes puntpaprika toe

Notities

* Parelgort heeft een lange kooktijd van 50 minuten nodig, kook deze daarom eerst. Zo heb je je handen vrij voor de andere stappen, terwijl de parelgort kookt.
**Rauwe venkel is een heerlijke smaakvolle toevoeging aan dit gerecht. Snijd dunne plakjes van de stelen en de knol en meng deze door het gerecht. Gebruik het fijne groen als garnering.

Voedingswaarde

Calories: 375kcal
Trefwoord vegan, risotto, parelgort, oesterzwammen