Ga terug
+ servings
Vegetarische lasagne met knolselderij met een vegan bolognese.

Lasagne van knolselderij met een vegan bolognesesaus van rode linzen

Met een knolselderij kun je alle kanten op. Ik gebruik het dit keer als lasagnebladeren bij een vegan lasagne met rode linzen in plaats van gehakt. Lezers van thegreenlist.nl tipten linzen als vleesvervanger voor je bolosaus en ze hadden helemaal gelijk: superlekker! Misschien wel nog lekkerder dan een bolognesesaus met vegan gehakt.
5 van 4 stemmen
Voorbereiding 20 minuten
Wachttijd 40 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Porties 4 personen

Keukengerei

  • hapjespan
  • (steel)pan
  • ovenschaal
  • snijplank
  • scherp groentemes
  • fijnschiller of kaasschaaf om dunne plakjes te maken van de knol

Ingrediënten
  

Voor de lasagnebladeren

  • 1 knolselderij
  • 1 beschuitje
  • 1 zakje geraspte kaas of vegan rasp

Voor de vegan bolognesesaus

  • 1 kopje gedroogde rode linzen
  • 1 ui versnipperd
  • 4 tenen knoflook fijngesneden
  • 4 grote tomaten in blokjes gesneden
  • 2 paarse wortels zeer dun gesneden te vervangen met gewone wortels
  • 2 blikken gepelde tomaten
  • 1 el Italiaanse kruiden

Voor de bechamelsaus

  • 50 gr plantaardige boter
  • 50 gr bloem
  • 500 ml volle melk of plantaardige melk
  • 1 snuf nootmuskaat

Instructies
 

Lasagnebladeren bereiden

  • Halveer de knolselderij zodat deze stevig op je snijplank ligt.
  • Schil nu met een scherp mes de knolselderij.
  • Snijd vervolgens de knolselderij in dunne plakken van max 2 mm.
  • Blancheer de plakken totdat deze zacht beginnen te worden.
  • Laat ze uitlekken en zet apart.

Vegan bolognesesaus maken

  • Verwarm olie in een hoge (hapjes)pan.
  • Fruit de ui en de wortel 3 minuten op gemiddeld vuur.
  • Voeg de knoflook toe en bak deze nog een minuutje mee.
  • Voeg de linzen toe en bak deze 5 minuten mee.
  • Voeg de blikken gepelde tomaat, blokjes gesneden tomaat en de Italiaaanse kruiden toe en roer de saus goed rond.
  • Laat minimaal 30 minuten zachtjes pruttelen (langer kan ook).

Bechamelsaus maken

  • Smelt de boter in een pannetje.
  • Roer met een garde de bloem door de boter.
  • Blijf rustig koken en roeren totdat het mengsel een zandachtige structuur krijgt.
  • Voeg onder constant roeren beetje bij beetje de (plantaardige) melk toe.
  • Blijf verhitten en roeren todat de saus de juiste dikte heeft en haal dan meteen van het vuur.
  • Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.

Lasagnebladeren maken

  • Vet een ovenschaal in met wat olijfolie.
  • Leg onderop een laagje lasagnebladen (plakjes knol), giet hierover een laagje bolognesesaus en een laagje bechamelsaus.
  • Herhaal de vorige todat de lasagne in totaal drie of vier van deze lagen heeft.
  • Verkruimel een beschuitje en verspreid bovenop de lasagne een laagje kruimels.
  • Bedek de gehele lasagne met de geraspte kaas of vegan rasp.

Lasagne afbakken

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Doe de ovenschotel voor 20 minuutjes in de oven.
  • Serveer de lasagne van knolselderij met een lekker glas rode wijn en geniet ervan!
Trefwoord lasagne, knolselderij, vegan bolognese, linzen