Ga terug
+ servings
Vegang rendang met Peas Maker en spitskool

Peas Maker recept: vegan rendang met spitskool

Weer eens wat anders: Peas Maker. Een vleesvervanger op basis van erwten en tuinbonen. We hebben hier zoveel goede verhalen over gehoord, dat we het zelf wilden meemaken. Het werd een vegan rendang met spitskool, want die Peas Maker is beroemd om het opnemen van kruiden en smaken. Dan zit je met een smoorgerecht zoals rendang wel goed natuurlijk.
4.70 van 10 stemmen
Voorbereiding 15 minuten
Bereiding 30 minuten
Totale tijd 45 minuten
Gang hoofdgerecht
Keuken Indonesisch
Porties 4

Keukengerei

  • blender/ staafmixer/ keukenmachine
  • hapjespan
  • wok
  • (steel)pan eventueel voor rijst
  • snijplank
  • groentemes

Ingrediënten
  

  • 1 spitskool
  • 1 verpakking Peas Maker
  • 2 uien (versnipperd)
  • 6 knoflook teentjes
  • 1 duim laos
  • 1 duim gember
  • 1 tl kurkumapoeder
  • kwart tl kaneel
  • 1 tl komijnzaad
  • 1 chilipeper of Thaise (groene) chilipeper
  • 1 blik volle kokosmelk (18%)
  • 6 djeroek poeroet blaadjes
  • 1 stengel gekneusde citroengras
  • optioneel kwart blok santen
  • optioneel kokoksrasp, platte peterselie, serveren met rijst of in een bun

Instructies
 

Boemboe zelf maken

  • In het geval je de boemboe zelf maakt, dan is het belangrijk om hiermee te beginnen: doe de knoflook, laos, gember, kurkuma, kaneel, komijnzaad en chilipeper in een blender, keukenmachine of staafmixer. Gebruik eventueel wat water en olie om ervoor te zorgen dat het een goede pasta wordt. Dit keer heb ik gekozen voor Thaise (groene) chilipeper, omdat deze iets milder zijn dan rawitpeper. Maar beide pepers zijn geschikt.

Vegan rendang maken

  • Verhit olie in de pan (medium / hoog vuur).
  • Fruit de versnipperde uien.
  • Fruit de boemboe totdat je de kruiden ruikt (circa 1-2 minuten op hoog vuur).
  • Voeg een blik kokosmelk toe (laag vuur).
  • Kneus de citroengras en voeg toe.
  • Voeg djeroek poeroet blaadjes toe.
  • Laat minimaal 60 minuten pruttelen op een laag vuur totdat de rendang de juiste dikte heeft. Gebruik de deksel van de pan om meer of minder water te laten ontsnappen (half erop, bijna dicht, helemaal dicht). Wordt het te droog, dan voeg je iets meer water toe.
  • Een kwartier voor opdienen: proef de rendang saus. Is deze te pittig? Voeg dan wat santen toe om de saus romiger te maken. Let op: Als je santen te hard verhit, gaat het naar zeep smaken. Niet kruidig genoeg? Voeg naar smaak kruiden toe of desnoods een klein maggi blokje.
  • Blancheer de Peas Maker stukjes circa 5 minuten.
  • Snijd de spitskool in 4 stukken en snij het harde midden eruit. Snijd vervolgens dikke repen/plakken van de spitskool (repen van circa 1,5 centimeter breed).
  • Wok de spitskool totdat de buitenkant mooi bruin wordt.
  • Voeg de spitskool en Peas Maker stukjes toe aan de rendang.
  • Serveer het met rijst of als beleg op een bun. Garneer de rendang met kokosrasp en platte peterselie en geniet ervan!
Trefwoord rendang, vegan rendang, Zuidoost-Azië, spitskool, Indonesisch, Peas Maker, vleesvervanger