Mijn liefde voor rendang en de planeet is groot. En dus ging ik op zoek naar het lekkerste vegan rendang recept. Het is een vegan rendang met jackfruit geworden. Die jackfruit is nieuw, maar het familierecept met de authentieke specerijen heb ik behouden.
keukenmachine/ staafmixer / blender (Ik gebruik een koffiebonenmaler.)
(steel)pan voor rijst
Ingrediënten
3elneutrale oliebijvoorbeeld zonnebloem- of arachideolie
3uienfijngehakt
2blikkenjackfruitgespoeld en uitgelekt
8djeroek poeroet blaadjes (limoenblad)
4salam blaadjes(Indische laurier)
2stengelscitroengras snij de zachte bovenkant eraf
1blikkokosmelk*neem altijd de volste (18% of hoger)
½bloksanten
1(vegan) bouillonblokjeof 2x maggi
kokosraspoptioneel
platte peterselieoptioneel
serveren met rijst of in een bao bun
Indonesische boemboe zelf maken**
1ui
3cmgemberwortelgeschild
3cmlaoswortelgeschild
3cmkurkumawortelgeschild
3tenenknoflook
1rawitpeper (of meer/minder naar smaak)(Chilipepers variëren enorm in pittigheid, ga af op eigen smaak.)
Instructies
Boemboe zelf maken**
Meng alle ingrediënten voor de boemboe in een keukenmachine, staafmixer of blender en pureer het tot een pasta.
Gebruik eventueel wat water en olie om ervoor te zorgen dat het goed ‘blend'.
Rendang maken
Verhit olie in de pan (medium / hoog vuur).
Fruit de uien.
Fruit de boemboe totdat je de kruiden ruikt.
Voeg de jackfruit toe en bak 2 minuutjes mee.
Voeg een blik kokosmelk toe (laag vuur).
Kneus de citroengras en voeg toe.
Voeg de salam blad en djeroek poeroet blaadjes toe.
Voeg 2 maggiblokjes toe.
Laat minimaal 90 minuten pruttelen totdat de rendang de juiste dikte heeft. Gebruik de deksel van de pan om meer of minder water te laten ontsnappen (half erop, bijna dicht, helemaal dicht).***
Een kwartier voor opdienen; voeg de santen toe en zet op het laagste (!!) vuur. Let op: als je santen te hard verhit, gaat het naar zeep smaken.
Laat de santen helemaal smelten in het gerecht en dien op.
Serveer het met rijst of als beleg op een bun. Garneer de rendang met kokosrasp en platte peterselie.
Notities
*Gebruik altijd de volste kokosmelk. Als deze niet beschikbaar is, kun je de kokosmelk aanvullen met kokoscrème of santen (voeg dit vlak voor het opdienen toe).**Optioneel, kan ook vervangen worden door kant-en-klare boemboe, maar homemade is natuurlijk wel lekkerder.***Je kunt het ook op een slow cooking manier maken. Dit is nog beter en lekkerder, maar duurt wel langer. Wil je dit proberen? Bereid de rendang dan eerst in een pan die ook geschikt is voor de oven. In plaats van dat je het 90 minuten laat pruttelen op het vuur, zet je het op een lage temperatuur in de oven om te stoven (100-180°C). Hoe minder heet hoe beter, maar hoe langer het stoven duurt natuurlijk. Hou rekening met 4 uur op 100°C. Het voordeel van de oven is dat je veilig iets anders kunt gaan doen ondertussen.