Ga terug
+ servings
Vegan bami, chinees familierecept

Vegan bami volgens Chinees familierecept

Niet mokken, lekker wokken met deze vegan bami. Als kind was ik al dol op dit gerecht. Op verjaardagen en familiefeesten stond een grote schaal voor een lang leven. Maar mijn lievelingsbami was niet vegetarisch en al helemaal niet vegan. En dus ben ik 'mijn' Chinese bami gaan veganizen. Op een lang(er) leven! In ieder geval voor de dieren...
No ratings yet
Voorbereiding 30 minuten
Bereiding 15 minuten
Totale tijd 45 minuten
Gang hoofdgerecht
Keuken Chinees
Porties 4 personen

Keukengerei

  • grote pan om bami in te koken
  • snijplank
  • mes
  • vergiet
  • wok
  • optioneel bakjes om gesneden groente in te bewaren

Ingrediënten
  

  • 200 gr dunne mie 'wok noodles', bami, eiermie, vegan mie, allemaal prima
  • 1 el lichte sojasaus (light soy)
  • 1 el donkere sojasaus (dark soy)
  • 1 el (vegan) oestersaus
  • 1 tl suiker riet-, palm-, basterdsuiker of witte suiker
  • 1 tl sesamolie
  • 2 bosuitjes
  • 1 ui
  • 125 gr taugé
  • 1 el water

Instructies
 

Voorbereiding

    Groente snijden

    • Versnipper de ui en leg in een bakje.
    • Snijd een klein stukje van de onderkant van de bosuitjes af. Snijd de bosuitjes in 5 gelijke delen. Leg de witte en wit-groene delen bij de versnipperde ui in het bakje. En leg de groene delen apart. Fun fact: doe het kontje van de bosui in een kopje water of steek het in de grond. Hier groeit weer een nieuwe bosui uit!

    Bami koken

    • Breng een ruime pan water aan de kook.
    • Kook de bami in 2 minuutjes gaar, zodat je deze makkelijk kunt lostrekken met twee vorken en het beetgaar is.
    • Giet de bami in een vergiet af en spoel met koud water zodat het koken stopt.
    • Trek de bami met vorken voorzichtig luchtig uit elkaar.
    • Zet de bami in een vergiet apart, zodat deze kan uitlekken.

    Saus bereiden

    • Meng in een bakje de lichte & donkere soya saus, (vegan) oestersaus, suiker en water.
    • Roer totdat de suiker is opgelost.

    Wokken

    • Breng in een wok, of grote pan, olie tot een hoge temperatuur.
    • Fruit een minuutje de ui en witte bosui delen, haal deze uit de wok en leg weer apart.
    • Breng wat nieuwe olie op hoge temperatuur.
    • Verspreid de bami over de wok, zodat deze zoveel mogelijk contact maakt met de pan.
    • Bak de bami 4 minuutjes hard in de wok. Het kan zijn dat sommige stukje bami (goud)bruin verkleuren, dit is de bedoeling!
    • Check voorzichtig of de onderkant mooi krokant is gebakken.
    •  Draai nu voorzichtig met twee spatels de bami om in de wok.
    • Voeg wat extra olie toe door langs de rand van de wok te gaan.
    • Laat de bami nog 4 minuutjes bakken.
    •  Voeg de taugé toe aan de wok en schuif onder de bami voor 60 seconden.
    • Voeg de ui, witte bosui-delen, groene bosui en saus toe aan de wok.
    • Bak nog 1 minuutje alles op hoog vuur.
    • Voeg de sesamolie toe.
    • Dien op en eet meteen, zodat de gebakken bami nog lekker krokant is.
    Trefwoord vegetarisch, vegan, bami, Aziatisch eten, noodles, noedels