Deze pompoen-kerrie quiche viel onwijs in de smaak bij mijn gezin. Waarom ik niet meteen twee stuks had gebakken... Deze quiche is smeuïg met een lichtzoete smaak en de gember heeft iets verwarmends. Kortom, de perfecte comfort food voor het najaar.
30gr gember geraspt(Koop 55 gr met schil, rest is schil en raspverlies.)
18grbieslook gesnipperd
3tlkerrie
2teentjesknoflook geperstof 2 tl asafoetida*
500grpompoen met schil(Koop minimaal 700 gr i.v.m. stukjes bruine schil en binnenste dat je weglaat.)
250grsojaroom
50mlwater
2eltamari*
3laurierblaadjes
40 grsanten* in grove stukjes(Een blok vaste kokoscrème, ook wel creamed coconut genoemd, bij de meeste supermarkten in het Aziatische hoekje te krijgen.)
4elmaïzena
Garnering
extra bieslook, fijngehakt
Instructies
Voorbereiden
Verwarm de oven voor op 200°C. Vet de quichevorm in.
Speltbodem maken: meng alle droge ingrediënten in een kom. Voeg de olijfolie en het koude water toe. Meng alles goed met de hand. Rol het deeg met een deegroller tot een ronde lap, een stukje groter dan de quichevorm. Leg het voorzichtig in de ingevette quichevorm en snij de randen weg.
Leg op het deeg een vel bakpapier, vul de vorm op met bakerwten en knip het over de rand uitstekende bakpapier af. Zet 10 tot 20 minuten in de koelkast.
Bak de speltbodem mét bakpapier en bakerwten gedurende 20 minuten in de voorverwarmde oven.
Neem de vorm uit de oven, haal de bakerwten en bakpapier eruit. Zet de oven op 180°C en bak de bodem nog 10 minuten. Haal uit de oven, maar laat de oven aan.
Afmaken
Bak in olijfolie de gesneden bosui, gember, bieslook, kerriepoeder en de asafoetida of geperste knoflook een paar minuten tot het geurt.
Voeg de gesneden pompoen, sojaroom, het water, de tamari en laurierblaadjes toe. Laat 20 minuten pruttelen.
Kijk of de pompoen gaar is. Verwijder de laurierblaadjes. Doe het mengsel met pompoen in een kom. Stamp grof met een stamper of gebruik een staafmixer.
Roer de fijngehakte santen erdoor, totdat het gesmolten is en zich mooi vermengd heeft. Breng zonodig op smaak met zout en peper. Meng tot slot met een garde de maïzena erdoor.
Vul de voorgebakken speltbodem met het pompoenmengsel.
Bak 30 minuten in de voorverwarmde oven. Wanneer je de quiche een tijdje laat afkoelen voordat je hem aansnijdt, wordt hij steviger, maar je kunt deze quiche ook (lauw)warm eten.
Garneer met de fijngehakte bieslook wanneer je de pompoen-kerrie quiche serveert. Tip: deze vulling is ook erg lekker als curry, geserveerd met rijst.
Notities
*Asafoetida is een gemalen poeder uit de Indiase keuken dat wordt gebruikt om de smaak van knoflook of ui te vervangen wanneer je dat niet wilt eten. Het wordt ook wel duivelsdrek genoemd. Het heeft vóór het meebakken een vreemde geur. Je kan het bij veel toko’s kopen. Let op: niet altijd glutenvrij.*Tamari is een (biologische) zoute sojasaus. Koop géén ketjap, dat is zoete sojasaus, en kan hier zeker niet gebruikt worden als alternatief. Je kunt eventueel een flesje zoute sojasaus kopen. Deze laatste optie is wel minder geconcentreerd, dus je zal er iets meer van moeten gebruiken. Alleen tamari is glutenvrij.*Let op: neem geen kokosmelk in plaats van santen, want dat maakt de vulling veel te nat. Je kunt de overige santen in porties invriezen, voor als je dit recept nog een keer wilt maken.*Let op: als je santen te hard verhit, gaat het naar zeep smaken.