Boodschappen doen: kruiden kopen bij de toko.

Spice tips: these herbs belong in every vega(n) kitchen

Als je besluit (vaker) vegetarisch en veganistisch te gaan eten, dan is het verstandig om een voorraadje kruiden en specerijen standaard in huis te hebben. Met deze kruidentips maak je smaakvolle vega(n)-gerechten en krijg je zelf een vleesliefhebber enthousiast.

Aziatische kruidentips

Toen mijn vrouw Saskia, oprichter van thegreenlist.nl, begon met het aanmeten van een duurzamere lifestyle, waren wij flexitariërs die meerdere keren per week vlees aten. Al snel wilde zij ook ons voedingspatroon verduurzamen. In het begin was ik matig enthousiast over dit voornemen, maar al snel veranderde dat en nu maak ik thuis heel veel lekkere vegetarische en soms zelfs vegan maaltijden. Ik kook graag recepten uit de Zuidoost-Aziatische keuken. Dat heeft enerzijds te maken met mijn Chinese-Indonesische roots, anderzijds vinden wij de vega(n) Thaise, Indonesische en Indiase keuken gewoon waanzinnig lekker.

Dit keer deel ik mijn kruidentips! Wat mij betreft zijn dit specerijen en gadgets die je standaard in huis moet hebben als je van de Aziatische keuken houdt. Door het vegetarische en veganistische koken zijn kruiden een grotere rol gaan spelen in mijn gerechten. Als je de juiste hoogwaardige kruiden in de juiste hoeveelheid toepast, dan weet ik zeker dat je zelfs de grootste vleesliefhebber mee kunt krijgen. Ik kan het weten, want ik ben er zelf één. En ik mis vlees eigenlijk helemaal niet door de manier waarop ik nu kook. Ken jij deze simpele trucs al waarmee je je vega(n) kookkunsten snel naar een hoger niveau kunt tillen?

David in de keuken, zijn favoriete plek thuis.

1. Kruiden invriezen

Wat mij betreft een basistip: wist je dat je veel kruiden kunt invriezen? Dit is niet alleen een goede tip om minder voedsel te verspillen. Het is ook ontzettend handig, want je kunt zonder zorgen om voedselbederving een voorraadje aanhouden. Ik heb standaard twee laden in de vriezer gevuld met kruiden. Kruiden die je goed kunt invriezen zijn limoenblad, citroengras, gember en chilipepers. Deze kruiden zijn te koop bij de toko of de Aziatische groothandel. Zodra ik ga koken, pak ik eruit wat ik nodig heb. Bevroren en al hak ik de kruiden met een scherp mes klein of ik pureer het in een elektrische koffiemaler (echt een topding voor kruiden en ook prima te scoren op Marktplaats). Tip voor een goed hakmes heb ik ook! Een mes van het merk Kiwi vind ik fijn en is goed betaalbaar.

2. Werk altijd met hele kruiden

Komijnzaad, korianderzaad en kardemom zijn heerlijke kruiden. Maar koop ze wel als heel kruid en niet in poedervorm. Ik heb deze kruidentip ooit opgedaan via een kok van YouTube en hiermee worden je gerechten zoveel lekkerder. De meeste grote supermarkten verkopen hele kruiden, maar anders kun je het zeker in de toko of Aziatische groothandel vinden.

3. Opgeruimde keuken: zorg voor overzicht met kruidenrek

Werk zoveel mogelijk met hele kruiden is mijn tip, maar ik kan ook echt niet zonder mijn vertrouwde kruiden in poedervorm. Deze heb je toch ook vaak nodig en doordeweeks is dit wel zo makkelijk nietwaar? Ik gebruik het dus beide. Ook hiervoor heb ik een fijne tip: investeer in een goed kruidenrek. Hiermee voorkom je dubbele aankopen en voedselverspilling. En het werkt gewoon heel lekker om al je kruiden zo op alfabet te hebben staan. Misschien herken je het wel, maar voordat we dit rekje hadden, was ons kruidenrek een rommeltje. We hadden potjes van verschillende merken en dus verschillende formaten. Hierdoor we waren het overzicht helemaal kwijt waardoor we dingen soms dubbel of zelfs driedubbel hadden. En zo kwamen die drie potjes dille nooit op… En dus investeerden we in dit rek.

Every time Saskia this spice rack deelt op Instagram, ontploft haar inbox. En daarom deel ik ‘m ook even hier. Ben je op zoek naar meer handige keukengadgets? Mijn favorieten heb ik hier gedeeld met je.

Kruidentip: een koffiemaler en een fraai kruidenrekje.

Aziatisch boodschappenlijstje voor kruiden

De volgende kruiden mogen niet ontbreken in de Aziatische keuken. Mijn ervaring is dat je al deze ingrediënten kunt vinden in een goede supermarkt of in de toko of in de Aziatische groothandel. Per specerij staat aangegeven waar je dit kunt kopen.

Kruidentips voor in de vriezer

  • Laos (toko)
  • Limoenblad (toko)
  • Citroengras (toko)
  • Gember (supermarkt & toko)
  • Kurkumawortel (toko)
  • Chilipepers (toko)

(Hele) kruiden in de kruidenlade

Deze kruiden vind je bijna allemaal in de supermarkt:

  • Komijnzaad
  • Korianderzaad
  • Kardemom
  • Gedroogde salamblad (toko)
  • Goede garam masala van een betere supermarkt

Overige kruiden en specerijen voor in je keukenkast

Deze kruiden vind je in de toko of Aziatische groothandel:

  • Gedroogde szechuanpeper (korrels)
  • Gedroogde szechuanpeper (hele pepers)
  • Kemirienoten (deze gebruik je voor Indonesische gerechten. Vaak wordt deze noot in het westen vervangen door de veel duurdere macademianoot, dus ook budgetwise echt aan te bevelen om kemirienoten in huis te halen. Let op: deze noten kun je not rauw eten.)

Een overzichtje van de genoemde kruiden. Wil je meer weten over het juist bewaren van kruiden? Check dan deze tips van 24 Kitchen.

Aan de slag met deze kruidentips

Ik wens je veel succes met zoeken en experimenteren in de keuken. Nog een laatste tip: ga vooral niet overboord met kruiden: doseer! Het is veel makkelijker om nog iets toe te voegen dan dat je een overheersende smaak moet dempen. Als je toch naar de toko gaat voor kruiden, dan vind je dit boodschappenlijstje wellicht nog handig: boodschappen uit de toko, dit mag niet ontbreken in de vega keuken!

More food tips from thegreenlist.nl

Photo credits: thegreenlist.nl.

Share

Picture of David Sampimon

David Sampimon

David loves Asian cooking. He is married to Saskia, founder of thegreenlist.nl. Through her, he has been ignited to make greener choices in the kitchen. He has also been unsolicited and crowned our gadget expert and handyman. With all these extra tips, readers are very happy.
Picture of David Sampimon

David Sampimon

David loves Asian cooking. He is married to Saskia, founder of thegreenlist.nl. Through her, he has been ignited to make greener choices in the kitchen. He has also been unsolicited and crowned our gadget expert and handyman. With all these extra tips, readers are very happy.

related articles

GOT A COOL IDEA OR FANCY MORE GREENER INSPIRATION?

So you can thegreenlist.nl Follow or get in touch with us:

Sign up for the greener newsletter!

Get more sustainable inspiration, green tips and exclusive offers straight to your inbox

FOLLOW @THEGREENLIST.CO.UK

This article may contain affiliate links. This means that thegreenlist.nl receives a small commission if you buy something through this link, usually between 3% and 10%. A win-win situation: you get a direct link to beautiful sustainable products and with your purchase you support our research work - which we prefer to continue for a long time. We only link to proproducts and sites we are fans of or support.

Sign up for the greener newsletter!

Don't want to miss articles and news from thegreenlist.nl, get a behind-the-scenes peek and always stay up to date on green perks and giveaways? Then sign up for the monthly newsletter: