Als je besluit (vaker) vegetarisch en veganistisch te gaan eten, dan is het verstandig om een voorraadje kruiden en specerijen standaard in huis te hebben. Met deze kruidentips maak je smaakvolle vega(n)-gerechten en krijg je zelf een vleesliefhebber enthousiast.

David in de keuken.
Aziatische kruidentips
Toen mijn vrouw Saskia (oprichter van thegreenlist.nl) begon aan haar groene zoektocht waren wij flexitariërs die meerdere keren per week vlees aten. Al snel wilde zij ook ons voedingspatroon verduurzamen. In het begin was ik matig enthousiast over dit voornemen, maar al snel veranderde dat en nu maak ik thuis bij voorkeur vegetarische en plantaardige maaltijden. Ik kook graag recepten uit de zuidoost Aziatische keuken. Dat heeft enerzijds te maken met mijn Chinese-Indonesische roots, anderzijds vinden wij de vega(n) Thaise, Indonesische en Indiase keuken waanzinnig lekker.
Dit keer deel ik mijn kruidentips: specerijen die je standaard in huis moet hebben als je van de Aziatische keuken houdt. Door het vegetarische en veganistische koken zijn kruiden een grotere rol gaan spelen in mijn gerechten. Als je de juiste hoogwaardige kruiden in de juiste hoeveelheid toepast kan dan weet ik zeker dat je zelfs de grootste vleesliefhebber mee kunt krijgen. Ik kan het weten, want ik ben er zelf één. En ik mis vlees eigenlijk helemaal niet door de manier waarop ik nu kook. Ken jij deze simpele trucs al waarmee je je vega(n) kookkunsten snel naar hoger niveau te kunt tillen? Ik begin met een kruidentip die superhandig, maar nog vrij onbekend is.
1. Kruiden invriezen
Wist je dat je veel kruiden kunt invriezen? Dit is niet alleen een goede tip om minder voedsel te verspillen. Het is ook ontzettend handig, want je kunt zonder zorgen om bederven een voorraadje aanhouden. Hierdoor hoef je nooit mis te grijpen. Ik heb standaard twee laden in de vriezer gevuld met kruiden, zoals limoenblad, citroengras, gember en chilipepers. Deze kruiden zijn te koop bij de toko of de Aziatische groothandel.
2. Werk altijd met hele kruiden
Komijnzaad, korianderzaad, kardemom: werk zoveel mogelijk met hele kruiden en dus niet met de poedervorm. De meeste grote supermarkten verkopen hele kruiden, maar anders kun je het zeker in de toko of Aziatische groothandel vinden. Ik heb deze kruidentip van een kok van YouTube.
3. Kruiden malen in tweedehands koffiebonenmaler
Je kunt kruiden en specerijen met een vijzel klein maken, maar je kunt het jezelf ook een stukje makkelijker maken: op Marktplaats kocht ik voor 15 euro een koffiebonenmaler. Hiermee maak ik in een handomdraai de lekkerste boemboes van mijn kruiden. Ook bevroren kruiden kunnen rechtstreeks in deze maler. Verder is een koffiebonenmaler duurzamer in het kader van voedselverspilling tegengaan, want mijn ervaring is dat je precies de goede -kleine- hoeveelheid kunt maken.
Heb je moeite om bevroren specerijen klein te hakken? Dan heb ik een tip: investeer in een goed hakmes, ik kan zelf niet meer zonder. Een mes van het merk Kiwi vind ik fijn en is goed betaalbaar.
4. Opgeruimde keuken: zorg voor overzicht met kruidenrek
Elke keer als Saskia dit kruidenrek deelt op Instagram, dan ontploft haar telefoon. Blijkbaar heeft ons kruidenrek iets heel aantrekkelijks en daarom deel ik deze ook graag als kruidentip. Voordat we dit rek hadden, was ons kruidenrek een rommeltje. Wellicht is dat bij meer mensen thuis zo en dan is dit rek absoluut een aanrader. Hiervoor wisten we niet goed wat we in huis hadden, hadden we kruiden dubbel en ook hadden we specerijen van verschillende merken met verschillende potjes, niet ideaal. Ik merkte dat ik tijdens het koken vaak misgreep en daarom heb ik geïnvesteerd in een goed kruidenrek. Dit kruidenrek kun je overigens gewoon kopen bij bol.com. Hoewel het rek wel van bamboe is, weet is niet of deze per se duurzaam is geproduceerd. Meer handige keukengadgets van David vind je trouwens hier.


Aziatisch boodschappenlijstje voor kruiden
De volgende kruiden mogen niet ontbreken in de Aziatische keuken. Mijn ervaring is dat je al deze ingrediënten kunt vinden in een goede supermarkt of in de toko/Aziatische groothandel. Per specerij staat aangegeven waar je dit kunt kopen.
Kruidentips voor in de vriezer
- Laos (toko)
- Limoenblad (toko)
- Citroengras (toko)
- Gember (supermarkt & toko)
- Kurkumawortel (toko)
- Chilipepers (toko)
(Hele) kruiden in de kruidenlade
Deze kruiden vind je bijna allemaal in de supermarkt:
- Komijnzaad
- Korianderzaad
- Kardemom
- Gedroogde salamblad (toko)
- Goede garam masala van een betere supermarkt
Overige kruiden en specerijen voor in je keukenkast
Deze kruiden vind je in de toko of Aziatische groothandel:
- Gedroogde szechuanpeper (korrels)
- Gedroogde szechuanpeper (hele pepers)
- Kemirienoten (Deze gebruik je voor Indonesische gerechten. Vaak wordt deze noot in het westen vervangen door de veel duurdere macademianoot, dus ook budgetwise echt aan te bevelen om kemirienoten in huis te halen. Let op: deze noten kun je niet rauw eten.)



Een overzichtje van de genoemde kruiden.
Aan de slag met deze kruidentips
Ik wens je veel succes met zoeken en experimenteren in de keuken. Nog een laatste tip: Ga vooral niet overboord met kruiden: doseer! Het is veel makkelijker om nog iets toe te voegen dan dat je een overheersende smaak moet dempen.
- Als je toch naar de toko gaat voor kruiden, bekijk dan ook beslist even dit artikel: Boodschappen uit de toko, dit mag niet ontbreken in de vega keuken!
Meer foodtips van thegreenlist.nl?
- Plastic verpakkingen hebben een slechte naam. Maar klopt dat wel? De waarheid over plastic verpakkingen jees je hier.
- Saskia heeft onderzoek gedaan naar haar pannen. Deze bleken niet PFAS-vrij en dat is niet zo goed voor het milieu en ook niet al te best voor je gezondheid. Wat is er mis met pannen en hoe kun je dit milieuvriendelijker kopen?
- Mascha duikt in de wereld van kookolie. Wat is de verborgen impact van olie en welke duurzamere keuzes kun je hierin maken.
- Nieuwsgierig naar je voedselafdruk? Hier vind je een lijstje met gratis tests om je impact te meten.