Search
Boodschappen doen: kruiden kopen bij de toko.

Kruidentips: deze kruiden horen thuis in elke vega(n) keuken

Als je besluit (vaker) vegetarisch en veganistisch te gaan eten, dan is het verstandig om een voorraadje kruiden en specerijen standaard in huis te hebben. Met deze kruidentips maak je smaakvolle vega(n)-gerechten en krijg je zelf een vleesliefhebber enthousiast.

Aziatische kruidentips

Toen mijn vrouw Saskia, oprichter van thegreenlist.nl, begon met het aanmeten van een duurzamere lifestyle, waren wij flexitariërs die meerdere keren per week vlees aten. Al snel wilde zij ook ons voedingspatroon verduurzamen. In het begin was ik matig enthousiast over dit voornemen, maar al snel veranderde dat en nu maak ik thuis heel veel lekkere vegetarische en soms zelfs vegan maaltijden. Ik kook graag recepten uit de Zuidoost-Aziatische keuken. Dat heeft enerzijds te maken met mijn Chinese-Indonesische roots, anderzijds vinden wij de vega(n) Thaise, Indonesische en Indiase keuken gewoon waanzinnig lekker.

Dit keer deel ik mijn kruidentips! Wat mij betreft zijn dit specerijen en gadgets die je standaard in huis moet hebben als je van de Aziatische keuken houdt. Door het vegetarische en veganistische koken zijn kruiden een grotere rol gaan spelen in mijn gerechten. Als je de juiste hoogwaardige kruiden in de juiste hoeveelheid toepast, dan weet ik zeker dat je zelfs de grootste vleesliefhebber mee kunt krijgen. Ik kan het weten, want ik ben er zelf één. En ik mis vlees eigenlijk helemaal niet door de manier waarop ik nu kook. Ken jij deze simpele trucs al waarmee je je vega(n) kookkunsten snel naar een hoger niveau kunt tillen?

David in de keuken, zijn favoriete plek van het huis.

1. Kruiden invriezen

Wat mij betreft een basistip: wist je dat je veel kruiden kunt invriezen? Dit is niet alleen een goede tip om minder voedsel te verspillen. Het is ook ontzettend handig, want je kunt zonder zorgen om voedselbederving een voorraadje aanhouden. Ik heb standaard twee laden in de vriezer gevuld met kruiden. Kruiden die je goed kunt invriezen zijn limoenblad, citroengras, gember en chilipepers. Deze kruiden zijn te koop bij de toko of de Aziatische groothandel. Zodra ik ga koken, pak ik eruit wat ik nodig heb. Bevroren en al hak ik de kruiden met een scherp mes klein of ik pureer het in een elektrische koffiemaler (echt een topding voor kruiden en ook prima te scoren op Marktplaats). Tip voor een goed hakmes heb ik ook! Een mes van het merk Kiwi vind ik fijn en is goed betaalbaar.

2. Werk altijd met hele kruiden

Komijnzaad, korianderzaad en kardemom zijn heerlijke kruiden. Maar koop ze wel als heel kruid en niet in poedervorm. Ik heb deze kruidentip ooit opgedaan via een kok van YouTube en hiermee worden je gerechten zoveel lekkerder. De meeste grote supermarkten verkopen hele kruiden, maar anders kun je het zeker in de toko of Aziatische groothandel vinden.

3. Opgeruimde keuken: zorg voor overzicht met kruidenrek

Werk zoveel mogelijk met hele kruiden is mijn tip, maar ik kan ook echt niet zonder mijn vertrouwde kruiden in poedervorm. Deze heb je toch ook vaak nodig en doordeweeks is dit wel zo makkelijk nietwaar? Ik gebruik het dus beide. Ook hiervoor heb ik een fijne tip: investeer in een goed kruidenrek. Hiermee voorkom je dubbele aankopen en voedselverspilling. En het werkt gewoon heel lekker om al je kruiden zo op alfabet te hebben staan. Misschien herken je het wel, maar voordat we dit rekje hadden, was ons kruidenrek een rommeltje. We hadden potjes van verschillende merken en dus verschillende formaten. Hierdoor we waren het overzicht helemaal kwijt waardoor we dingen soms dubbel of zelfs driedubbel hadden. En zo kwamen die drie potjes dille nooit op… En dus investeerden we in dit rek.

Elke keer als Saskia dit kruidenrek deelt op Instagram, ontploft haar inbox. En daarom deel ik ‘m ook even hier. Ben je op zoek naar meer handige keukengadgets? Mijn favorieten heb ik hier gedeeld met je.

Kruidentip: een koffiemaler en een fraai kruidenrekje.

Aziatisch boodschappenlijstje voor kruiden

De volgende kruiden mogen niet ontbreken in de Aziatische keuken. Mijn ervaring is dat je al deze ingrediënten kunt vinden in een goede supermarkt of in de toko of in de Aziatische groothandel. Per specerij staat aangegeven waar je dit kunt kopen.

Kruidentips voor in de vriezer

 • Laos (toko)
 • Limoenblad (toko)
 • Citroengras (toko)
 • Gember (supermarkt & toko)
 • Kurkumawortel (toko)
 • Chilipepers (toko)

(Hele) kruiden in de kruidenlade

Deze kruiden vind je bijna allemaal in de supermarkt:

 • Komijnzaad
 • Korianderzaad
 • Kardemom
 • Gedroogde salamblad (toko)
 • Goede garam masala van een betere supermarkt

Overige kruiden en specerijen voor in je keukenkast

Deze kruiden vind je in de toko of Aziatische groothandel:

 • Gedroogde szechuanpeper (korrels)
 • Gedroogde szechuanpeper (hele pepers)
 • Kemirienoten (deze gebruik je voor Indonesische gerechten. Vaak wordt deze noot in het westen vervangen door de veel duurdere macademianoot, dus ook budgetwise echt aan te bevelen om kemirienoten in huis te halen. Let op: deze noten kun je niet rauw eten.)

Een overzichtje van de genoemde kruiden. Wil je meer weten over het juist bewaren van kruiden? Check dan deze tips van 24 Kitchen.

Aan de slag met deze kruidentips

Ik wens je veel succes met zoeken en experimenteren in de keuken. Nog een laatste tip: ga vooral niet overboord met kruiden: doseer! Het is veel makkelijker om nog iets toe te voegen dan dat je een overheersende smaak moet dempen. Als je toch naar de toko gaat voor kruiden, dan vind je dit boodschappenlijstje wellicht nog handig: boodschappen uit de toko, dit mag niet ontbreken in de vega keuken!

Meer foodtips van thegreenlist.nl

Photo credits: thegreenlist.nl.

Share

David Sampimon

David Sampimon

David houdt van Aziatisch koken. Hij is getrouwd met Saskia, oprichter van thegreenlist.nl. Door haar is hij aangestoken om groenere keuzes te maken in de keuken. Ook is hij ongevraagd gekroond tot onze gadgetexpert en klusjesman. Met al die extra tips zijn lezers heel blij.
David Sampimon

David Sampimon

David houdt van Aziatisch koken. Hij is getrouwd met Saskia, oprichter van thegreenlist.nl. Door haar is hij aangestoken om groenere keuzes te maken in de keuken. Ook is hij ongevraagd gekroond tot onze gadgetexpert en klusjesman. Met al die extra tips zijn lezers heel blij.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: