Bij thegreenlist.nl thuis wordt er tegenwoordig veel vaker vegetarisch en veganistisch gekookt. Hierdoor is de Aziatische keuken een nog grotere rol gaan spelen, want de vegetarische Thaise, Indonesische en Indiase keuken is ontzettend smaakvol. En dus komen we nu nog regelmatiger in de toko en Aziatische groothandel. Als je hier niet zo vaak komt, kun je overwhelmed raken van alle keuzes. No sweat! In dit artikel helpt David (man van thegreenlist.nl) je op weg met de musthaves uit de toko. Staat dit al op je boodschappenlijstje?
Ik ga naar de toko en neem mee
De toko en de Aziatische groothandel staan niet per se bekend als duurzame winkels. De producten uit verre oorden en dan ook nog vaak verpakt in behoorlijk wat plastic verdienen niet per se de duurzame hoofdprijs. En toch kun je er als bewuste consument heel goed shoppen, je moet de juiste schappen en producten van jouw winkel leren kennen. Zelf kom ik graag bij een Aziatische groothandel in Amsterdam Zuidoost vlakbij mijn huis.

Duurzaam: diepgevroren eten
Wat je hier aantreft zijn onder meer heel veel rijen met vrieskisten waar allerlei producten diepgevroren worden verkocht, tot en met kruiden en specerijen aan toe. En dat maakt het uit duurzaamheidsoogpunt wel meteen interessant: ik verspil veel minder nu ik veel van mijn kruiden invries. Vroeger gebeurde het regelmatig dat kruiden niet meer goed werden in de koelkast waardoor het weggegooid moest worden. Wist je dat voedselverspilling een enorm probleem is? Bijna een derde van al het eten wordt weggegooid. Terwijl (plastic) verpakkingen, waar vaak veel om te doen is, relatief weinig impact maken (mits het niet in de natuur belandt natuurlijk). Meer weten over plastic? Bekijk dan het artikel van Saskia: de waarheid over plastic verpakkingen.
Boodschappen doen in de toko
De meeste Nederlanders komen niet dagelijks in een toko of Aziatische supermarkt en dat maakt het boodschappen doen lastig. Er is zoveel keuze; zoveel producten die je niet kent of waarvan je het etiket niet kunt lezen (want Aziatisch). Hiermee loop je het risico dat je de verkeerde dingen koopt die thuis niet van pas komen. Speciaal voor mensen die graag thuis Aziatisch koken maar lost in translation zijn als ze in een toko zijn, bied ik hulp: mutshaves uit de toko, de boodschappen die niet mogen ontbreken in de vegetarische en plantaardige keuken!
Boodschappenlijstje: dingen om naar uit te kijken in de toko
- Kruiden: breng altijd een bezoekje aan de kruidenafdeling, zowel de diepgevroren kruiden als de gewone kruidenafdeling. Eerder deelde ik een artikel met een boodschappenlijstje voor kruiden die niet mogen ontbreken in de vega(n) keuken. Een deel van dit boodschappenlijstje vind je ook in de toko.
- Buns: heb jij die heerlijke Aziatische knuffelbroodjes al ontdekt? De supermarkt verkoopt ze (naar mijn weten) niet en dus sla ik altijd een grote verpakking in (je kunt het invriezen). Deze buns zijn mega lekker bij vegan rendang.
- Petjil pindasaus: het is mij een raadsel waarom Nederlanders gek zijn op Wijko pindasaus. Ik nodig je uit om in de toko eens een traditionele pindasaus te proberen.
- Dumplings: de Chinese traditie om op zondagmiddag dumplings te eten is ook overgewaaid naar Nederland. In de toko kun je vaak een uitgebreid assortiment diepgevroren dumplings vinden van uitstekende kwaliteit, ook zijn er steeds meer vega-opties te koop. Gyoza dumplings zijn ook lekker, dit zijn gestoomde hapjes uit Japan.
- Goede sojasaus: doe jezelf een lol en neem in de toko of Chinese supermarkt ook een goede sojasaus mee, je hoeft geen dure te kiezen:
- Light soy, een dunnere zoute soyasaus. Laat je niet misleiden door de naam, light soy gebruik je juist om meer zout toe te voegen aan je eten.
- Dark soy, een dikkere soyasaus. Deze gebruik je om een diepe kleur en meer soyasmaak aan je eten toe te voegen. Kies Dark Soy uit door de fles kort om te draaien, als de soyasaus mooi de fles ‘coat’ en langzaam terugloopt is deze goed.
- Ketjap asin en Ketjap manis, een speciale vermelding voor deze Indonesische vorm van light en dark soy. Vooral de Ketjap Manis is veel zoeter en bijna stroopachtig. Onmisbaar in de Indonesische en Surinaams (Javaanse) keuken!
- Bananenblad: helaas heeft niet elke toko dit, maar als je bananenblad ziet, neem het dan mee. Hiermee kun je leuk stomen en eten op uitserveren. Ook dit kun je prima in de vriezer bewaren.
- Jasmijn thee: onze lievelingsthee en niet altijd even makkelijk (en lekker) in de supermarkt te koop.
- Chilisaus en sambal: Hete sauzen zijn natuurlijk typisch Aziatisch, hieronder een aantal musthaves:
- Sriracha saus, een basis pittige saus van chillipepers en knoflook kan je door heel Azië terugvinden en is daardoor te gebruiken in bijna alle gerechten. De Thaise Sriracha saus is hier misschien wel het bekendste voorbeeld van.
- Sambal Oelek en sambal badjak, misschien wel de twee bekendste Indonesische sambals die niet mogen ontbreken bij een Indonesische maaltijd.
- Sambal Ketjap, deze minder bekende zoete Indonesische sambal gaat heerlijk samen met krokant gebakken tofu en groente.
- Chili-olie, een basisingrediënt voor veel Chinese (dip)sauzen en geeft alles een heerlijk diepe pittige smaak. Let op, zeer pittig!
- Noodles: mijn advies is om altijd een woknoodle in huis te hebben. Hier kun je alle kanten mee in op in Indonesische en Chinese keuken. Noodles kun je trouwens ook prima in de supermarkt halen, maar nu we toch in de toko zijn….
- Wat veel mensen niet weten over noodles is dat het heerlijk is om ze krokant te bakken. Kook hiervoor je noodles een minuut korter dan vermeld. Laat deze vervolgens geheel uitlekken en bak de noodle daarna minstens 4 minuten per kant met olie op hoog vuur (het is prima als sommige delen bruin worden). De verschillende texturen van de krokante noodle verrijken elk recept.
- Wat veel mensen niet weten over noodles is dat het heerlijk is om ze krokant te bakken. Kook hiervoor je noodles een minuut korter dan vermeld. Laat deze vervolgens geheel uitlekken en bak de noodle daarna minstens 4 minuten per kant met olie op hoog vuur (het is prima als sommige delen bruin worden). De verschillende texturen van de krokante noodle verrijken elk recept.



Vegetarische recepten inspiratie nodig?
Ik wens je veel succes met zoeken en experimenteren in de keuken. Gewapend met dit boodschappenlijstje ben ik ervan overtuigd dat je alles in huis haalt voor heerlijke vegetarische Aziatische maaltijden thuis. Nogmaals, vergeet ook niet mijn kruidentips te checken als je toch besluit naar de toko te gaan. Mocht je nog inspiratie zoeken, de volgende vegetarische en vegan-gerechten zijn bij ons thuis een hit:
- Volgens mijn vrouw maak ik de lekkerste Vegan rendang met jackfruit.
- Over jackfruit gesproken: altijd al willen weten hoe duurzaam zo’n verre vrucht nou echt is?
- Zelf ben ik ook erg fan van deze pittige spinazie curry uit India.
- Makkelijk en heel lekker is dit recept voor pittige tofu.
- Makkelijk en kindvriendelijk: zo maak je de lekkerste roerbakgroenten.
- Op zoek naar een lekker bijpassend toetje? Sticky rice mango is verrukkelijk én vegan!
Photo credits dumplings: zhangtingzhi (Pixabay).
