Search
Boodschappen in de toko: tips

Boodschappen uit de toko: dit mag niet ontbreken in de vegetarische keuken

Bij thegreenlist.nl zijn we gek op de vegetarische Aziatische keuken, maar de juiste ingrediënten hiervoor kiezen, kan een uitdaging zijn. In de toko of Aziatische groothandel is er zoveel keuze. Prikkels! Maar er is hulp: David helpt je op weg met zijn favorieten uit de toko. Bookmark dit artikel en de volgende keer ga je als een speer door de winkel en vind je in een mum van tijd al het lekkers!

Ik ga naar de toko en neem mee…

De toko en de Aziatische groothandel staan niet per se bekend als duurzame winkels. De producten uit verre oorden en dan ook nog vaak verpakt in behoorlijk wat plastic verdienen niet per se de duurzame hoofdprijs. Maar er is ook een andere kant: veel producten zijn lang houdbaar of kun je invriezen, waardoor je niets hoeft te verspillen en er lang mee kunt doen. En oi oi oi, de vegetarische Aziatische keuken is wel één van onze favorieten. Ik neem je mee naar de toko en Aziatische groothandel!

Bij Amazing Oriental, één van mijn favoriete Aziatische winkels.

Duurzaam: diepgevroren eten

Wat je in de toko en Aziatische groothandel aantreft, zijn heel veel rijen met vrieskisten waar allerlei producten diepgevroren in liggen, tot en met kruiden en specerijen aan toe. Dat vind ik heel handig, want ook thuis vries ik veel kruiden direct in. Vroeger gebeurde het regelmatig dat kruiden verpieterden in de de groentelade van de koelkast. Dat overkomt me nu niet meer. Als ik ga koken, pak ik enkel de hoeveelheid kruiden die ik nodig heb en de rest blijft diepgevroren liggen. Ik werk dus direct met diepgevroren kruiden en zo verspil ik geen kruiden meer.

Boodschappen doen in de toko

De meeste Nederlanders komen niet dagelijks in een toko of Aziatische supermarkt en dat maakt het boodschappen doen lastig. Er is zoveel keuze; zoveel producten die je niet kent of waarvan je het etiket niet kunt lezen. Hiermee loop je het risico dat je de verkeerde dingen koopt die thuis niet van pas komen en dat is niet echt handig en ook niet duurzaam. Speciaal voor die mensen die wel wat hulp kunnen gebruiken in de toko, bied ik hulp! Musthaves uit de toko, de boodschappen die niet mogen ontbreken in de vegetarische en plantaardige keuken!

Boodschappenlijstje: dingen om naar uit te kijken in de toko

  • Kruiden: breng altijd een bezoekje aan de kruidenafdeling, zowel de diepgevroren kruiden als de gewone kruidenafdeling. Een handig boodschappenlijstje voor kruiden heb ik hier gedeeld.
  • Buns: heb jij die heerlijke Aziatische knuffelbroodjes al ontdekt? De supermarkt verkoopt ze meestal niet en dus sla ik altijd een grote verpakking in (je kunt het invriezen). Deze buns zijn megalekker als je ze bijvoorbeeld vult met vegan rendang.
  • Petjil pindasaus: het is mij een raadsel waarom Nederlanders zo gek zijn op Wijko pindasaus. Ik nodig je uit om in de toko eens deze traditionele pindasaus te proberen.
  • Dumplings: de Chinese traditie om op zondagmiddag dumplings te eten, is ook overgewaaid naar Nederland. Op zondag zitten de Chinese restaurants ramvol. Je kunt ze ook thuis maken. In de toko vind je een uitgebreid assortiment diepgevroren dumplings vinden, ook zijn er steeds meer vega-opties te koop. Gyoza dumplings zijn ook lekker, dit zijn gestoomde hapjes uit Japan.
  • Goede sojasaus: doe jezelf een lol en neem in de toko ook een goede sojasaus mee, je hoeft geen dure te kiezen:
    • Light soy: een dunnere zoute soyasaus. Laat je niet misleiden door de naam, light soy gebruik je juist om meer zout toe te voegen aan je eten.
    • Dark soy: een dikkere soyasaus. Deze gebruik je om een diepe kleur en meer soyasmaak aan je eten toe te voegen. Kies Dark Soy uit door de fles kort om te keren, als de soyasaus mooi de fles ‘coat’ en langzaam terugloopt is deze goed.
    • Ketjap asin en Ketjap manis: een speciale vermelding voor deze Indonesische vorm van light en dark soy. Vooral de Ketjap Manis is veel zoeter en bijna stroopachtig. Onmisbaar in de Indonesische en Surinaams Javaanse keuken!
  • Bananenblad: helaas heeft niet elke toko dit, maar als je bananenblad ziet, neem het dan mee! Hiermee kun je eten lekker stomen en eten op uitserveren. Bananenblad bewaar je in de vriezer.
  • Jasmijn thee: onze lievelingsthee en niet altijd even makkelijk (en lekker) in de supermarkt te koop.
  • Chilisaus en sambal: hete sauzen zijn natuurlijk typisch Aziatisch, hieronder een aantal musthaves:
    • Srirachasaus: een basis pittige saus van chillipepers en knoflook, bij vrijwel elk gerecht lekker. De Thaise Sriracha aus is hier misschien wel het bekendste voorbeeld van.
    • Sambal oelek en sambal badjak: misschien wel de twee bekendste Indonesische sambals die niet mogen ontbreken bij een Indonesische maaltijd.
    • Sambal ketjap: deze minder bekende zoete Indonesische sambal gaat heerlijk samen met krokant gebakken tofu en groente.
    • Chili-olie: dit is een basisingrediënt voor veel Chinese (dip)sauzen en geeft alles een pittige – wat zeg ik: héle pittige – smaak.
  • Noedels: mijn advies is om altijd een woknoedel in huis te hebben. Hier kun je alle kanten mee in op in Indonesische en Chinese keuken. Het is ook een ideaal ingrediënt als je gaat koken met kliekjes. Je tovert er zo een makkelijke maaltijd mee op tafel die klopt. Noedels kun je trouwens ook prima in de supermarkt halen, maar nu we toch in de toko zijn…

Krokante noedels

Krokante noedels of noodles zijn zo waanzinnig lekker. Misschien heb je het weleens geproefd in een restaurant of op reis, maar je kunt het ook zelf thuis maken. Kook hiervoor noedels een minuut korter dan op de verpakking staat vermeld. Laat de noedels goed uitlekken. En bak het vervolgens minstens vier minuten per kant met olie op hoog vuur (het is prima als sommige delen bruin worden). De verschillende texturen van de krokante noedels verrijken elk recept. Zó lekker! Krijg er al meteen weer zin in!

Vegetarische recepteninspiratie van thegreenlist.nl

Ik wens je veel succes met zoeken en experimenteren in de keuken. Gewapend met dit boodschappenlijstje ben ik ervan overtuigd dat je alles in huis haalt voor heerlijke vegetarische Aziatische maaltijden thuis. Selamat Makan!

Mocht je nog inspiratie zoeken, de volgende vegetarische Aziatische gerechten zijn bij ons thuis een hit, deze recepten zijn zelfs vegan!

Photo credits: zhangtingzhi (Pixabay) (hoofdbeeld), Nina van Gils, thegreenlist.nl.

Share

David Sampimon

David Sampimon

David houdt van Aziatisch koken. Hij is getrouwd met Saskia, oprichter van thegreenlist.nl. Door haar is hij aangestoken om groenere keuzes te maken in de keuken. Ook is hij ongevraagd gekroond tot onze gadgetexpert en klusjesman. Met al die extra tips zijn lezers heel blij.
David Sampimon

David Sampimon

David houdt van Aziatisch koken. Hij is getrouwd met Saskia, oprichter van thegreenlist.nl. Door haar is hij aangestoken om groenere keuzes te maken in de keuken. Ook is hij ongevraagd gekroond tot onze gadgetexpert en klusjesman. Met al die extra tips zijn lezers heel blij.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: