Deze vegan butter chicken met tofu is de plantaardige variant op het klassieke gerecht. Eigenlijk zouden we dus beter ‘vegan butter crispy tofu’ kunnen zeggen. Hoe dan ook: zó lekker! Vooral die crispy tofu maakt ’t ‘m helemaal. Inspiratie voor dit recept hebben we opgedaan bij de bekende (Insta) chef-kok Max La Manna.
Vegan butter chicken: een klassieker met een duurzame twist
Dit recept zag ik op Instagram voorbijkomen bij chef-kok Max La Manna en het zag er zo waanzinnig goed uit dat ik de reel heb opgeslagen. Als je weleens krokante tofu hebt geproefd, dan weet je waarschijnlijk wel waarom ik enthousiast werd van zijn filmpje. Het enige wat ik in het recept nog miste, was groente. Ik had nog twee puntpaprika’s liggen, dus die gingen erbij. Hoewel ik ook denk dat het heel goed zal smaken met spinazie en of tomaat…. Terug naar het belangrijkste ingrediënt: crispy tofu om je vingers bij af te likken.
Vegan butter ‘chicken’ (met tofu dus in plaats van chicken) kan met allerlei groenten, bijvoorbeeld puntpaprika.
Krokante tofu in je vegan butter ‘no’ chicken
Crispy tofu, een lekkernij in de wereld van plantaardige keukens, wordt bereid door tofu zorgvuldig uit te laten lekken, in blokjes te snijden en vaak te marineren voor extra smaak. Of het nu gebakken of gefrituurd wordt, deze bereidingsmethoden resulteren in een heerlijke knapperige buitenkant terwijl de binnenkant zacht en mals blijft. En het is heel gezond! Je snapt nu waarom het dus zo goed kip kan vervangen. Voor dit recept breken we met tradities (leuke woordspeling). Je hoort tofu altijd in nette blokjes of reepjes te snijden. Dat doe je uit respect voor de tofu. Alleen in dit gerecht gaan we het toch verkrummelen. Sorry alvast.
Tofu verkrummelen versus volgens de traditie tofu netjes in plakjes snijden. Voor dit gerecht breken we met tradities en breken we de tofu.
Vegan butter ‘chicken’ met crispy tofu
Keukengerei
- 1 kom/ schaal
- 1 theedoek
- diverse (kook)boeken waarmee je tofu kunt laten uitlekken
- 1 bakplaat
- 1 hapjespan
- 1 snijplank met mes
- 1 (steel)pan (eventueel voor rijst koken)
Ingrediënten
- 1 blok tofu
- maïzena
- 1 ui
- 2-4 knoflookteentjes
- 3 cm gember
- 1 el olijfolie
- 1 tl kerriepoeder
- 1 el garam masala of ras el hanout
- 1 tl korianderzaadjes
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl zout
- 2 el tomatenpasta
- 1 blik volle kokosmelk (1 x 400 ml)
- (olijf)olie om te bakken
- optioneel rijst of flatbread
- optioneel koriander en limoensap als topping
- optioneel groenten zoals paprika
Instructies
- Laat de tofu 20 minuten uitlekken in een theedoek in een kom en zet er eventueel een hard voorwerp op zoals een kookboek. Verwarm ondertussen de oven op 200°C.
- Was, schil/pel en snijd alle groente en specerijen.
- Trek de tofu met je handen uit elkaar in brokjes en meng het met olijfolie en maizena. We breken dus met tradities (leuke woorspeling), omdat in de traditioneel oosterse keuken men altijd met liefde omgaat met tofu en deze vooral niet breekt.
- Plaats de tofublokjes op een bakplaat in de oven en bak het 20 minuten. Ondertussen ga je aan de slag met de saus.
- Fruit de ui, knoflook en gember 1-2 minuten in een grote pan met olijfolie of vegan boter.
- Giet de kokosmelk erbij. En voeg meteen de tomantenpasta en alle specerijen toe. Verwarm dit 10 minuten en roer regelmatig.
- Gooi de laatste minuten de groente en tofu erbij.
- Serveren met rijst, flatbread en vergeet de lekkere topings niet! Enjoy!
Meer foodtips van thegreenlist.nl
- Zelf platbrood maken voor bij je butter ‘no’ chicken? Goed idee! Bekijk het recept!
- Gek op tofu? Durf je dan deze pittige tofu aan?
- Ook in het kader van makkelijk en snel: vegan Massaman curry.
- Soms heb je gewoon zin in comfortfood: vegan patatje kapsalon met jackfruit.
Photo credits: thegreenlist.nl, Anne van Twillert (paprika).