Deze vegan Indiase butter ‘chicken’ is een perfecte maaltijd voor iedereen die graag plantaardig(er) wil eten, maar niet lang in de keuken wil staan. Dit recept heb ik niet zelf bedacht, het is een recept van Max La Manna. Ik tip dit gerecht omdat het naast vegan ook een budget recept en magere maaltijd is.
Indiase vegan butter chicken met krokante tofu
Voorbereiding: 20 minuten / koken: 20 minuten
Bij het aanmeten van mijn groene lifestyle hoort natuurlijk ook een duurzamer dieet. Mijn duurzame missie brengt mij dus ook vaker in de keuken. Hier doe ik onderzoek naar makkelijke vegetarische & vegan gerechten waar ook mijn man blijf van wordt. En toen kwam ik al snel bij curry’s terecht en zo vond ik ook dit vegan butter recept.
Smaakvolle (magere) curry met krokante tofu uit de oven
Dit recept zag ik in een reel op Instagram voorbijkomen bij chefkok Max La Manna, één van mijn inspiratiebronnen voor een plantaardiger dieet. Dit vegan recept zag er zo heerlijk uit dat ik de post heb opgeslagen zodat ik zelf aan de slag ermee kon. Want die krokante tofu uit de oven op Indiase wijze moest en zou ik proberen! Het enige wat ik miste in het recept was groente en dus heb ik zelf twee puntpaprika’s uit mijn Too Good To Go groentebox erbij gedaan. Ik denk dat het recept ook heel lekker is met spinazie en/of tomaat. dit zie je ook weleens terug in het traditionele butter chicken recept.


RECEPT: VEGAN BUTTER ‘CHICKEN’ MET TOFU
Keukengerei
- 1 kom/ schaal
- 1 theedoek
- diverse (kook)boeken waarmee je tofu kunt laten uitlekken
- 1 bakplaat
- 1 hapjespan
- 1 snijplank met mes
- 1 (steel)pan (eventueel voor rijst koken)
Ingrediënten
- 1 blok tofu
- maizena
- 1 ui
- 2-4 knoflookteentjes
- 3 centimeter gember
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 theelepel kerriepoeder
- 1 eetlepel garam masala of ras el hanout
- 1 theelepel korianderzaadjes
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel zout
- 2 eetlepels tomatenpasta
- 1 blik volle kokosmelk (1×400)
- (olijf)olie om te bakken
- optioneel rijst of flatbread
- optioneel koriander en limoensap als topping
- optioneel groenten zoals paprika
Instructies
- Laat de tofu 20 minuten uitlekken in een theedoek in een kom en zet er eventueel een hard voorwerp op zoals een kookboek. Verwarm ondertussen de oven op 200 graden
- Was, schil/pel en snijd alle groente en specerijen
- Trek de tofu met je handen uit elkaar in brokjes en meng het met olijfolie en maizena. We breken dus met tradities (leuke woorspeling) omdat in de traditioneel oosterse keuken men altijd met liefde omgaat met tofu en deze vooral niet breekt
- Plaats de tofublokjes op een bakplaat in de oven en bak het 20 minuten. Ondertussen ga je aan de slag met de saus
- Fruit de ui, knoflook en gember 1-2 minuten in een grote pan met olijfolie of vegan boter
- Giet de kokosmelk erbij. En voeg meteen de tomantenpasta en alle specerijen toe. Verwarm dit 10 minuten en roer regelmatig
- Gooi de laatste minuten de groente en tofu erbij
- Serveren met rijst, flatbread en vergeet de lekkere topings niet! Enjoy!
Voedingswaarde
Meer foodtips van thegreenlistl.nl?
- David heeft een boodschappenlijstje gemaakt met de kruiden en specerijen die niet mogen ontbreken in de vega(n) keuken,
- Ben je op zoek naar een lekker vegan toetje passend bij dit gerecht? Check dan ons recept voor sticky rice mango.
- Nieuwsgierig naar je voedselafdruk? Ik heb een lijstje met gratis tests om je impact te meten.
- David is gek op koken. Onze favoriete recepten delen we in de rubriek Koken & Recepten.