India is één van de grootste tarweproducenten van de wereld. Er zijn dan ook veel verschillende manieren om Indiaas brood te maken. Amit en Daniëlle bieden een aantal opties uit een Indiaas familiearchief in hun kookboek De plantaardige Indiase keuken, zoals chapati, paratha, naan, missi roti en kulchas. Dit Indiaas vegan recept: chapati (Indiaas platbrood) past goed bij de beans aloo.
Plantaardige Indiase keuken: platbrood
De Indiase keuken is toch wel één van mijn favorieten, daarom was ik heel blij met het vegan kookboek van Hey Groentje. Ik heb al veel uit het kookboek van Amit en Daniëlle gemaakt. Zij zijn de oprichters van Hey Groentje en willen met hun blog en kookworkshops laten zien dat je heel gemakkelijk van homemade plantaardige Indiaas eten kunt genieten. Volgens hen is de Indiase keuken het meest geschikt voor een gezond en smaakvol plantaardig voedingspatroon. Hun boek bevat traditionele recepten, waarvan de ingrediënten makkelijk te verkrijgen zijn. Zo ook van dit bijgerecht: chapati (platbrood).
Chapati als bijgerecht
Chapati, ook wel bekend als de Indiase roti, is erg eenvoudig om te maken. Het platbrood, gemaakt van volkorenmeel, wordt als bijgerecht bijna dagelijks gegeten in een typisch Noord-Indiaas huishouden, gecombineerd met alle soorten (vooral droge) groentecurry’s en linzengerechten.
Makkelijk recept: chapati
Zo maak je dit makkelijke vegan Indiaas platbrood.

(Indiaas platbrood): makkelijk bijgerecht
Keukengerei
- keukenweegschaal
- maatbeker
- mengkom
- deegroller
- koekenpan
- keukentang
Ingrediënten
- 75 gram bloem
- 75 gram volkorenmeel
- 75 ml water
Instructies
Voorbereiden
- Voeg de bloem en volkorenmeel samen met het water toe aan een mengkom en kneed met je handen zo'n 5 minuten tot een zacht en soepel deeg
- Verdeel het deeg in 6 gelijke stukken, draai hier balletjes van en rol deze uit tot een paar mm dik
- Vebruik eventueel wat extra bloem als het deeg plakt aan de deegroller
Afmaken
- Warm een koekenpan op en leg de chapati hierin
- Wanneer beide kanten droog zijn en er kleine bubbels ontstaan, kun je met een keukentang de chapati boven het vuur houden (zonder pan)
- Het platbrood zal opblazen
- Herhaal tot het deeg op is
Notities
Zelf Indiaas brood maken
De chapati (Indiaas platbrood) staat in het kookboek: De plantaardige keuken van Hey Groentje. Dit boek bevat de meest gemaakte plantaardige recepten uit het familiearchief van Amit. Kort nadat hij Daniëlle ontmoette liet hij haar kennismaken met de geweldige smaken uit de Indiase keuken. Dit inspireerde haar om zijn familie in India te bezoeken en de trucjes uit de keuken van Amits moeder en grootmoeder te leren. Ieder recept uit het kookboek van Amit en Daniëlle nodigt uit om direct mee aan de slag te gaan. Meer weten? Volg @heygroentje op Instagram of bekijk meer over dit kookboek. Heb je een vraag over hoe ik dit recept gemaakt heb? Stuur mij gerust een DM op Instagram: @mamwiljeditvakermaken.nl.
Meer vegan recepten van thegreenlist.nl
- Eerder maakte Anne: beans aloo van Hey Groentje, superlekker om samen met de chapati te maken.
- Nog een lekker vegan groentegerecht van Anne: venkelschotel met krieltjes.
- Een heerlijke kindvriendelijke curry van Marscha: tikka masala met linzen, paprika en aardappel.