Search
chapati indiaas platbrood

Chapati (Indiaas platbrood): makkelijk bijgerecht

India is één van de grootste tarweproducenten van de wereld. Er zijn dan ook veel verschillende manieren om Indiaas brood te maken. Amit en Daniëlle bieden een aantal opties uit een Indiaas familiearchief in hun kookboek De plantaardige Indiase keuken zoals chapati, paratha, naan, missi roti en kulchas. Dit Indiaas vegan recept: chapati (Indiaas platbrood) past goed bij deze sperziebonen en aardappel curry.

Plantaardige Indiase keuken: platbrood

De Indiase keuken is toch wel één van mijn favorieten, daarom was ik heel blij met het vegan kookboek van Hey Groentje. Ik heb al veel uit het kookboek van Amit en Daniëlle gemaakt. Zij willen met hun blog en kookworkshops laten zien dat je heel gemakkelijk van homemade plantaardige Indiaas eten kunt genieten. Volgens hen is de Indiase keuken het meest geschikt voor een gezond en smaakvol plantaardig voedingspatroon. Hun boek bevat traditionele recepten, waarvan de ingrediënten makkelijk te verkrijgen zijn. Zo ook van dit bijgerecht: chapati (platbrood).

Chapati als bijgerecht

Chapati, ook wel bekend als de Indiase roti, is erg eenvoudig om te maken. Het platbrood, gemaakt van volkorenmeel, wordt als bijgerecht bijna dagelijks gegeten in een typisch Noord-Indiaas huishouden, gecombineerd met alle soorten (vooral droge) groentecurry’s en linzengerechten.

Indiaas vegan recept chapati

(Indiaas platbrood): makkelijk bijgerecht

Chapati is Indiaas platbrood en is een heerlijk bij een droge Indiase curry, aloo beans. Ik vertel je graag hoe ik deze broodjes makkelijk zelf maakt. Het geeft net wat extra's mee aan je vegan currygerecht.
5 van 1 stem
Voorbereiding 10 minuten
Bereiding 15 minuten
Gang bijgerecht
Keuken Indiaas
Porties 6 stuks

Keukengerei

  • keukenweegschaal
  • maatbeker
  • mengkom
  • deegroller
  • koekenpan
  • keukentang

Ingrediënten
  

  • 75 gr bloem
  • 75 gr volkorenmeel
  • 75 ml water

Instructies
 

Voorbereiden

  • Voeg de bloem en volkorenmeel samen met het water toe aan een mengkom en kneed met je handen zo'n 5 minuten tot een zacht en soepel deeg.
  • Verdeel het deeg in 6 gelijke stukken, draai hier balletjes van en rol deze uit tot een paar mm dik.
  • Vebruik eventueel wat extra bloem als het deeg plakt aan de deegroller.

Afmaken

  • Warm een koekenpan op en leg de chapati hierin.
  • Wanneer beide kanten droog zijn en er kleine bubbels ontstaan, kun je met een keukentang de chapati boven het vuur houden (zonder pan).
  • Het platbrood zal opblazen.
  • Herhaal tot het deeg op is.

Notities

Kook je niet op gas? Bak de chapati dan net iets langer in de pan. Hij zal dan niet veel opblazen.
Trefwoord vegan, Indiaas, bijgerecht, platbrood

Zelf Indiaas brood maken

De chapati (Indiaas platbrood) staat in het kookboek: De plantaardige Indiase keuken van Hey Groentje. Dit boek bevat de meest gemaakte plantaardige recepten uit het familiearchief van Amit. Kort nadat hij Daniëlle ontmoette liet hij haar kennismaken met de geweldige smaken uit de Indiase keuken. Dit inspireerde haar om zijn familie in India te bezoeken en de trucjes uit de keuken van Amits moeder en grootmoeder te leren. Ieder recept uit het kookboek van Amit en Daniëlle nodigt uit om direct mee aan de slag te gaan. Meer weten? Volg @heygroentje op Instagram!

Aan de slag met platbrood maken.

Meer vegan recepten van thegreenlist.nl

Photo credits: Anne van Twillert.

Share

Anne van Twillert

Anne van Twillert

Anne deelt haar favoriete vegan recepten. Ze is ook kunstenaar, schrijver en ontwerper van kookboeken. En o ja, ze is ook nog moeder van vier pubers. Haar missie: laten zien dat vegan koken en bakken helemaal niet moeilijk hoeft te zijn.
Anne van Twillert

Anne van Twillert

Anne deelt haar favoriete vegan recepten. Ze is ook kunstenaar, schrijver en ontwerper van kookboeken. En o ja, ze is ook nog moeder van vier pubers. Haar missie: laten zien dat vegan koken en bakken helemaal niet moeilijk hoeft te zijn.

gerelateerde artikelen

Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact op!

Stuur gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je thegreenlist.nl volgen of in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: