Een heerlijke curry gaat er altijd wel in. Deze tikka masala met linzen, paprika en aardappel staat in twintig minuten op tafel. En met een kleine aanpassing eten de kinderen lekker met je mee! Kortom, een makkelijk recept voor een doordeweekse school- en werkdag!
Tikka Masala met een duurzaam en Hollands sausje
Tikka Masala, afkomstig uit de Indiase keuken, is een heerlijke curry die bekend staat om zijn eenvoudige maar smaakvolle bereiding. Deze klassieker vind je ook altijd op het menu van een Indiaas restaurant. Het gerecht bestaat meestal uit gegrilde stukjes kip, geserveerd in een romige tomatensaus met een mix van specerijen zoals garam masala, koriander en komijn. Die kip laten we nu dus achterwege, omdat we voor een vegan variant gaan en ook voeg ik wat Hollandse seizoensgroenten toe. Net zo lekker, en een tikkie duurzamer.
Vegan tikka masala voor kinderen
De meeste kinderen houden niet zo van pittig eten. Dat kan een probleem zijn, omdat Indiase gerechten vaak best pikant kunnen zijn. Maar deze vegan tikka masala kun je zo pittig maken als je zelf wilt. Mijn recept zit boordevol groenten die de meeste kinderen wel lusten: wortel, paprika en aardappelen. Wil je kinderen leren wennen aan pittig eten, dan kun je dit gerecht een aantal keer maken en steeds een beetje pittiger maken door er steeds een klein beetje meer currypasta bij te doen. Voor je het weet, eet zij met de pot mee.
Tikka masala met linzen, paprika en aardappelen
Keukengerei
- stoofpan
- bakpan (met milieuvriendelijke anti-aanbaklaag)
- mes of dunschiller
Ingrediënten
- 2 el koolzaadolie (of andere olie om mee te bakken)
- 1 ui grof gesneden
- 165 gr tikka masala currypasta (of minder voor minder pittige variant)
- 1 blik (biologische) tomatenblokjes
- 1 blik (biologische) kokosmelk
- 3 wortelen (of 1 winterwortel)
- 400 gr (3 grote) vastkokende aardappelen
- 2 rode paprika’s
- 1 gele paprika
- 265 gr bruine en depuis linzen (uit blik of voorgekookt)
- topping: verse koriander of peterselie, lenteui, limoensap
Instructies
- Verhit de olie in een grote pan en fruit de ui.
- Voeg de tikka masala currypasta toe en laat even kort meebakken.
- Doe de tomatenblokjes en kokosmelk erbij en breng aan de kook.
- Maak intussen de groenten schoon, schil waar nodig, en snijd in grove stukken.
- Doe de wortel en aardappelen bij de curry en laat 10 minuten zachtjes koken.
- Voeg dan de paprika’s en linzen toe en stoof 5 minuten zachtjes mee.
- Serveer de curry in ruime borden of schaaltjes met rijst of naanbrood en garneer met de toppings
- Geniet ervan.
Meer succesvolle gerechten voor het hele gezin
- Bekijk ook: de lekkerste roerbakgroenten.
- Bekijk ook: gevulde paprika
- Bekijk ook: vegan bloemkool nuggets.
- Misschien wel de lekkerste vegan toet: sticky rice mango.
Photo credits: Mascha Bongenaar.