Plantaardig eten is best een beetje wennen. Maar een heerlijke curry gaat er altijd wel in. Deze tikka masala met linzen, paprika en aardappel staat in 20 minuten op tafel. En met een kleine aanpassing eten de kinderen lekker met je mee! Greenlist-redacteur Mascha deelt haar ultieme recept voor een doordeweekse school- en werkdag!
Pittig eten
Mijn jongens zijn al heel wat pittig eten gewend. Omdat ze regelmatig gerechten met peper, sambal of curry’s eten staan hun tongen niet meteen in brand. Houdt jouw kind niet zo van pit? Maar vind je het zelf wel lekker? Probeer dan met hele kleine stapjes wat gerechten te introduceren. Deze tikka masala is daar een goede start voor. Het gerecht zit boordevol groenten die de meeste kinderen wel lusten: wortel, paprika en aardappelen. Start eerst met een eetlepel currypasta en eet het gerecht een aantal keren. Je zult zien dat je kind sneller went aan pittig eten dan je denkt. En voor je het weet, eet zij met de pot mee.
Vegetarisch eten
Wij eten als gezin al een aantal jaar vegetarisch. En ik probeer ook steeds meer volledig plantaardig te koken. Het weglaten van alle dierlijke ingrediënten in je maaltijd zorgt namelijk voor een lagere CO2-voetafdruk van je eten. Toch is dat met het eten van deze tikka masala bepaald geen straf. Wat een heerlijke curry zet je op deze manier op tafel! Hieronder deel ik mijn recept voor vier personen.

Tikka masala met linzen, paprika en aardappelen
Ingrediënten
- 2 eetlepels koolzaadolie (of andere olie om mee te bakken)
- 1 ui grof gesneden
- 165 gram tikka masala currypasta (of minder voor minder pittige variant)
- 1 blik (biologische) tomatenblokjes
- 1 blik (biologische) kokosmelk
- 3 wortelen (of 1 winterwortel)
- 400 gram (3 grote) vastkokende aardappelen
- 2 rode paprika’s
- 1 gele paprika
- 265 gram bruine en depuis linzen (uit blik of voorgekookt)
- Topping verse koriander of peterselie, lenteui, limoensap
Instructies
- Verhit de olie in een grote pan en fruit de ui
- Voeg de tikka masala currypasta toe en laat even kort meebakken
- Doe de tomatenblokjes en kokosmelk erbij en breng aan de kook
- Maak intussen de groenten schoon, schil waar nodig, en snijd in grove stukken
- Doe de wortel en aardappelen bij de curry en laat 10 minuten zachtjes koken
- Voeg dan de paprika’s en linzen toe en stoof 5 minuten zachtjes mee
- Serveer de curry in ruime borden of schaaltjes met rijst of naanbrood en garneer met de toppings
- Geniet ervan
Voedingswaarde
Meer duurzame receptentips van thegreenlist.nl?
Normaal gesproken is is de receptenrubriek het domein van David. Hij kookt ook graag vegetarische en veganistische recepten met een Aziatische twist. Dit zijn een aantal recepten die zeker de moeite waard zijn om even te checken:
- Meer succesvolle gerechten voor het hele gezin: de lekkerste roerbakgroenten, gevulde paprika of vegan bloemkool nuggets.
- Klassieker: Recept voor pittige krokante tofu.
- Lekker vegan toetje: Sticky rice mango.
- Al eens vegan rendag geprobeerd? David heeft een vegan rendang recept met spitskool en ook de klassieker vegan rendang met jackfruit is het checken waard.
- Ook handig: musthave kruiden die niet mogen ontbreken in de keuken (inclusief boodschappenlijstje).
- Bekijk alle recepten hier.