Pasta, het favoriete gerecht van veel kinderen. Zowel ‘de rode’ als ‘de groene’ saus doen het goed bij koters en bij hun ouders, want naast superlekker voor iedereen, ook snel op tafel. Ideaal receptje op een drukke doordeweekse dag. Dit keer laten we zien hoe je een snelle vegan pasta pesto maakt waar je heel veel groenten in kwijt kunt. Laat het ze niet horen, in onze huisgemaakte saus kun je ook heel wat groente verstoppen voor de moeilijk eters. Dat groen camoufleert goed.
Feest met deze vegan pasta pesto
Deze vegan pasta pesto is één van de favorieten bij ons thuis en elke keer vraag ik me af of ik wel genoeg heb gemaakt. Om groenten te verstoppen in een pestosaus kies ik witte of groene groenten, zodat de saus mooi groen en aantrekkelijk blijft. De ene keer is dat broccoli, de andere keer venkel of verse spinazie. Veel, heel veel basilicum doet het ook altijd goed bij mijn kinderen. En je kunt deze saus bereiden bij elk soort pasta: van simpele penne tot gevulde ravioli, het is allemaal even lekker. Hoewel volkoren spaghetti wel even een aparte mention waard is: topcombi met deze saus ook. Volkoren pasta staat ook in de Schijf van Vijf (witte pasta niet). Ik ging voor gevulde ravioli, omdat we dit nog hadden liggen.
In dit heerlijke vegan pasta pesto gerecht kun je een hoop groenten verstoppen.
Pesto is vaak niet vegetarisch
‘Waarom is pesto eigenlijk niet vegan?’ Dit krijg ik heel vaak te horen. Nou, in pesto zit Parmezaanse kaas. Het stremsel dat in kaas zit, wordt doorgaans uit de maag van een dood kalfje gehaald. De traditionele groene pesto is dus niet bepaald veganistisch, zelfs niet helemaal vegetarisch dus. Omdat ik er niet achtersta dat er dierlijk stremsel gebruikt wordt voor mijn eten, koop (of maak) ik mijn groene pesto vegan. Gelukkig kun je pesto tegenwoordig steeds makkelijker vegan krijgen in de supermarkten. De vegan pasta van Costa Ligure is een tip, maar er is veel meer aanbod. Check dit lijstje van Bonus Vegan maar eens. Zelf maken is natuurlijk de lekkerste optie!
Ta-da: vegan pesto maak je héél makkelijk zelf!
Vegan pesto kun je natuurlijk ook heel goed zelf maken. Dit kost iets meer tijd, maar met een staafmixer of keukenmachine is het zo gepiept. Bekijk hier het recept!
Recept: vegan pasta pesto
Keukengerei
- kookpan
- keukenmachine
Ingrediënten
- verse groenten (broccoli, venkel en/of spinazie zijn lekker)
- 750 gr verse pasta (elke pasta kan zoals penne, spaghetti of ravioli)
- vegan balletjes
- optioneel: paprika, in stukjes
- 2 teen knoflook
- 3 lente-uitjes, in ringetjes
- 1 el Italiaanse kruiden
- paprikapoeder naar wens
- 1 el oregano
- optioneel: 1 prei, in halve ringen
- 2 handen cashewnoten, geweekt in heet water
- 3 el vegan groene pesto
- 1 el sap van een citroen
- flinke hand verse basilicum
- scheut olijfolie
- ongeveer 10 el kookvocht (van broccoli/venkel)
- 2 el edelgistvlokken / vegan kaasrasp
Instructies
- Kook/stoom de groenten beetgaar (ik heb venkel en broccoli gekozen).
- Bak de ui (en eventueel prei) op met de Italiaanse kruiden en paprikapoeder.
- Bak de voorgekookte groenten, de knoflook en oregano even mee.
- Doe dit met de voorgewerkte cashewnoten, groene pesto, het citroensap, de basilicum, olijfolie, het kookvocht en de edelgistvlokken/ vegan kaasrasp in een keukenmachine of blender en mix tot een romige saus. Doe in een pan en breng op smaak met peper en zout.
- Gaar de ravioli volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Bak de balletjes op (en eventueel ook de paprika als je die wilt toevoegen).
- Voeg ravioli toe aan de saus, lekker met de vegan balletjes, gebakken paprikastukjes en extra vegan kaasrasp.
Meer kindvriendelijke recepten van thegreenlist.nl
- Zo lust iedereen bloemkool: knapperige vegan bloemkool nuggets.
- Groente over? Probeer dan zeker deze verspil-me-niet pizza met zelfgemaakt pizzadeeg eens.
- Zin in pannenkoeken? Zo maak je de makkelijkste vegan pannenkoeken!
Photo credits: Anne van Twillert.