Oelala! Pesto is zo verrukkelijk! Als saus voor bij je pasta, je gnocchi, je orzo, als vulling voor je ravioli als saladedressing of als dip op een borrelplank. Je leest het: die pesto komt wel op. Nu kun je die pesto kopen in een potje, maar nóg lekkerder en specialer is het als je het zelf maakt. Onze culi Anne heeft een makkelijk recept voor de lekkerste vegan pesto. Haar geheim? Geen Parmezaan maar edelgist. Kom maar door met dit receptje!
Vegan pesto?
Pesto is een smaakvolle saus uit Italië, gemaakt van verse ingrediënten zoals basilicum, pijnboompitten, knoflook, Parmezaanse kaas en olijfolie. Deze worden fijngemalen tot een fantastische groene saus. Maar die Parmezaan, een belangrijke smaakmaker van de pesto, is niet vrij van dierenleed. Sterker nog, het is vaak niet eens vegetarisch. Het stremsel dat in Parmezaanse kaas zit, wordt doorgaans uit de maag van een dood kalfje gehaald. De traditionele groene pesto is dus niet bepaald veganistisch, zelfs niet helemaal vegetarisch dus. Omdat ik geen dierlijke producten eet, wil ik mijn pesto ook vegan eten. En dat kan prima! Ik laat het graag aan je zien!
Je ziet het: voor een huisgemaakte vegan pesto heb je weinig ingrediënten nodig.
Ta-da: de lekkerste vegan pesto maak je héél makkelijk zelf!
Keukengerei
- keukenmachine (Of staafmixer en maatbeker/kom.)
- bakpan
Ingrediënten
- 1 potplant basilicum
- 1 flinke hand peterselie
- 2 el sap van een citroen
- flink wat zeezout
- 4 el pijnboompitten
- 1-3 tenen knoflook
- 4 el edelgistvlokken
- 4 el olijfolie
Instructies
- Rooster de pijnboompitten zonder olie of boter kort in een pannetje. Laat ze afkoelen op een bordje.
- Doe de knoflook, citroen, edelgistvlokken, geroosterde pijnboompitten, het handje peterselie en de blaadjes basilicum in de keukenmachine en maal tot een groene massa.
- Voeg de olijfolie er beetje bij beetje bij en mix goed door. De pesto moet niet de droog zijn, maar ook niet te olieachtig.
- Breng de pesto op het laatst op smaak met zout.
Deze pesto is superlekker bij deze plantaardige Italiaanse borrelplank.
Meer makkelijke recepten van thegreenlist.nl
- Een ideaal weekendmaal vinden wij deze vegan patatje kapsalon van jackfruit.
- Op zoek naar een makkelijke ovenschotel? Check dan deze venkelschotel eens!
- Ideaal voor het weekend en doordeweeks is deze droge sperziebonen en aardappel curry. Lekker goedkoop ook!
Photo credits: thegreenlist.nl.