Venkel is gelukkig nog tot eind oktober te verkrijgen, want deze venkelschotel met krieltjes is een makkelijke en bovendien fantastisch lekkere ovenschotel voor het hele gezin. Venkel smaakt goed bij krieltjes. Dit eenvoudige gerecht maakt culi-redacteur Anne vaak, want haar kinderen blijven ervan eten. Het is zo’n recept dat je makkelijk uit je hoofd leert. Kortom de perfecte maaltijd wanneer je weinig tijd hebt, de oven doet immers het meeste werk.
Kindvriendelijk & vegan: venkelschotel met krieltjes
Van half juni tot eind oktober gooi ik bijna wekelijks venkel in mijn boodschappenwagen. Ik werk graag met seizoensgebonden groenten, dus deel ik dit keer mijn favo vegan recept met venkel. Het is de superfood van eigen bodem. Er zijn veel verrassende redenen om venkel te eten. Eén daarvan is dat het bomvol vitamine C zit en kalium bevat, hiervan is bekend dat het de zuurstoftoevoer naar de hersenen stimuleert. Venkel heeft een anijs-achtige smaak en is heel veelzijdig in gebruik. Je kunt het roerbakken, koken, stoven, maar ook rauw verwerken in een salade.
Vegan venkelschotel met krieltjes voor jouw gezin
Met dit recept zet je deze voedzame vegan venkelschotel op tafel. Door het gebruik van haverroom en plantaardige kwark wordt deze venkelschotel lekker romig. Als finishing touch tover ik er een kaasachtig laagje op met de plantaardige rasp van de Lidl. De plantaardige rasp van hun eigen plantaardige huismerk Vemondo. Het smelt zeer goed in de oven en komt daardoor het meest in de buurt van gesmolten kaas. Ik gebruik de rasp ook altijd voor mijn homemade vegan pizza’s of andere Italiaanse gerechten.
Makkelijk recept: vegan venkelschotel met krieltjes
Zo verwerk je venkel in een makkelijk te maken ovengerecht.

Venkelschotel met krieltjes
Keukengerei
- grote kom
- stoom- of kookpan
- ovenschaal
Ingrediënten
- 2 venkels in plakken
- 500 gram krieltjes gehalveerd
- beetje zeezout
- 1 rode peper (of scheut sambal) fijngesneden
- 1 hand verse peterselie fijngesneden
- potje zwarte olijven in plakjes
- 125 ml haverroom
- 6-8 el edelgistvlokken
- 2 el chiazaad
- 3 el hummus
- 3 el plantaardige kwark
- 1 rode ui fijngesneden
- plantaardige rasp naar wens
Instructies
Voorbereiding
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Stoom of kook de venkel en krieltjes beetgaar
Afmaken
- Leg de voorgekookte krieltjes in een ovenschaal
- Verdeel de venkel erover
- Bestrooi met de zeezout
- Meng de gesneden rode peper, peterselie en plakjes olijven met de haverroom, edelgistvlokken, het chiazaad, de hummus, plantaardige kwark en rode ui en schenk dit over de groenten
- Zet ongeveer 30 minuten in de voorverwarmde oven
De plantaardige rasp van Vemondo, het huismerk van Lidl vind ik helemaal top voor ovenschotels en pizza’s.
Kookboek Mam wil je dit vaker maken? VEGAN
Deze ovenschotel met venkel staat ook in mijn vegan kookboek: Mam wil je dit vaker maken? VEGAN. Dit kookboek is een verzameling van de vegan favorieten van mijn kinderen. Een boek vol makkelijke en gezonde vegan recepten voor ’s ochtends, in de middag, tussendoor en ’s avonds.
Meer vegan recepten van thegreenlist.nl
- Eerder maakte Anne een pompoen-kerrie quiche met gember: de perfecte comfortfood.
- Een pareltje van David: risotto van parelgort uit Flevoland met oesterzwammen.
- Een superlekkere vegan toet: sticky rice Mango.