In de categorie makkelijk: deze venkelschotel met krieltjes is een fantastisch lekkere ovenschotel voor het hele gezin én snel kaar. Venkel smaakt goed bij die krieltjes. Dit eenvoudige gerecht maakt culi-redacteur Anne vaak, want haar kinderen blijven ervan eten. Het is zo’n recept dat je makkelijk uit je hoofd leert. Kortom, de perfecte maaltijd wanneer je weinig tijd hebt, de oven doet immers het meeste werk.
Kindvriendelijk & vegan: venkelschotel met krieltjes
Van half juni tot eind oktober gooi ik bijna wekelijks venkel in mijn boodschappenwagen. Ik werk graag met seizoensgroenten en dan is deze knol – met kenmerkende anijssmaak – in het seizoen. Het is de superfood van eigen bodem. Er zijn veel verrassende redenen om venkel te eten. Eén daarvan is dat het bomvol vitamine C zit en kalium bevat, hiervan is bekend dat het de zuurstoftoevoer naar de hersenen stimuleert. Venkel heeft een anijsachtige smaak en is hierdoor heel veelzijdig in gebruik. Je kunt het roerbakken, koken, stoven, rauw verwerken in een salade en er een ovenschotel mee maken.
Vegan ovenschotel met venkel en krieltjes voor jouw gezin
Met dit recept zet je deze voedzame vegan venkelschotel op tafel. Door het gebruik van haverroom en plantaardige kwark wordt deze venkelschotel lekker romig. Als finishing touch tover ik er een kaasachtig laagje op met de plantaardige rasp van de Lidl. De plantaardige rasp van hun eigen plantaardige huismerk Vemondo. Het smelt zeer goed in de oven en komt daardoor het meest in de buurt van gesmolten kaas. Ik gebruik de rasp ook altijd voor mijn homemade vegan pizza’s of andere Italiaanse gerechten.
Venkelschotel met krieltjes
Keukengerei
- grote kom
- stoom- of kookpan
- ovenschaal
Ingrediënten
- 2 venkels in plakken
- 500 gr krieltjes gehalveerd
- beetje zeezout
- 1 rode peper (of scheut sambal) fijngesneden
- 1 hand verse peterselie fijngesneden
- potje zwarte olijven in plakjes
- 125 ml haverroom
- 6-8 el edelgistvlokken
- 2 el chiazaad
- 3 el hummus
- 3 el plantaardige kwark
- 1 rode ui fijngesneden
- plantaardige rasp naar wens
Instructies
Voorbereiding
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Stoom of kook de venkel en krieltjes beetgaar.
Afmaken
- Leg de voorgekookte krieltjes in een ovenschaal.
- Verdeel de venkel erover.
- Bestrooi met de zeezout.
- Meng de gesneden rode peper, peterselie en plakjes olijven met de haverroom, edelgistvlokken, het chiazaad, de hummus, plantaardige kwark en rode ui en schenk dit over de groenten.
- Zet ongeveer 30 minuten in de voorverwarmde oven.
De plantaardige rasp van Vemondo, het huismerk van Lidl, vind ik helemaal top voor ovenschotels en pizza’s.
Deze ovenschotel met venkel staat ook in mijn vegan kookboek: Mam wil je dit vaker maken? VEGAN. Dit kookboek is een verzameling van de vegan favorieten van mijn kinderen. Een boek vol makkelijke en gezonde vegan recepten voor ’s ochtends, in de middag, tussendoor en ’s avonds.
Meer vegan recepten van thegreenlist.nl
- Eerder maakte Anne een pompoen-kerrie quiche met gember: de perfecte comfortfood.
- Een pareltje van David: risotto van parelgort uit Flevoland met oesterzwammen.
- Een superlekkere vegan toet: sticky rice Mango.
- Alles seizoensgroenten op een rij vind je ook bij thegreenlist.nl.
Photo credits: Anne van Twillert.