Search
Vegan recept: pompoen-kerrie quiche

Vegan recept: pompoen-kerrie quiche

Deze pompoen-kerrie quiche viel onwijs in de smaak bij Greenlist-culi Anne en haar gezin. ‘Waarom ze niet meteen twee stuks had gebakken…’ Anne geeft ze geen ongelijk. Deze quiche is smeuïg met een lichtzoete smaak en de gember heeft iets verwarmends. Kortom, de perfecte comfort food voor het najaar, het moment dat pompoen in het seizoen is. Dit gerecht is makkelijk te maken als avondmaal of voor op de borrelplank.

Kindvriendelijk & vegan: pompoen-kerrie quiche

In het najaar is het weer traditiegetrouw de tijd van de pompoen. En omdat ik graag werk met lokale en seizoensgebonden groenten, wil ik daar dan wat mee doen. Van deze vrucht ben ik al snel geneigd pompoensoep te maken, dus was ik zeer verrast toen ik eens wat anders, namelijk dit gerecht, ontdekte. Ik heb inspiratie voor deze pompoen-quiche opgedaan bij Anneke Comello, ook wel bekend op Instagram als @annekelovinglywholesome. Ik was zelfs zo enthousiast over het eindresultaat dat ik het heb opgenomen in mijn kookboek Vegan met Vrienden.

Verspil geen pompoen

No food waste-tip: wanneer je pompoen megagroot is en je superveel overhoudt, maak twee quiches en eet de dag erna een punt als lunch en/of maak mijn heerlijke snelle pompoensmoothie. Check het op mijn Instagram.

Vegan pompoen-kerrie quiche op jouw tafel

Met dit recept tover jij de heerlijke quiche met pompoen binnen een paar handelingen op tafel, de oven doet het meeste werk. ‘Door de gember is dit een verwarmend recept. Lekker smeuïg en lichtzoet door de pompoen. Echt comfort food tijdens de koudere dagen. Ik heb het speciaal ontwikkeld voor iemand die zowel vegan als low-fodmap wilde eten (een dieet waarmee je bepaalde koolhydraten niet eet ivm darmklachten). Het recept is altijd één van mijn persoonlijke favorieten gebleven’, aldus Anneke. En daar ben ik het helemaal mee eens!

Vegan recept: pompoen-kerrie quiche

Vegan recept: pompoen-kerrie quiche

Deze pompoen-kerrie quiche viel onwijs in de smaak bij mijn gezin. Waarom ik niet meteen twee stuks had gebakken… Deze quiche is smeuïg met een lichtzoete smaak en de gember heeft iets verwarmends. Kortom, de perfecte comfort food voor het najaar.
No ratings yet
Voorbereiding 45 minuten
Bereiding 1 uur
Gang hoofdgerecht
Keuken Hollands
Porties 4

Keukengerei

  • grote kom
  • deegroller
  • ronde bakvorm, 22 cm doorsnede
  • bakpapier
  • bakerwten of gedroogde bonen
  • bakpan
  • garde

Ingrediënten
  

Speltbodem maken

  • 175 gr volkoren speltmeel
  • ½ tl zout
  • 1 tl gedroogde kruiden (tijm of oregano)
  • 45 ml olijfolie
  • 85 ml koud water

Vulling

  • 2 el olijfolie
  • 20 gr groen van bosui 5 stengels in ringetjes
  • 30 gr gember geraspt (Koop 55 gr met schil, rest is schil en raspverlies.)
  • 18 gr bieslook gesnipperd
  • 3 tl kerrie
  • 2 teentjes knoflook geperst of 2 tl asafoetida*
  • 500 gr pompoen met schil (Koop minimaal 700 gr i.v.m. stukjes bruine schil en binnenste dat je weglaat.)
  • 250 gr sojaroom
  • 50 ml water
  • 2 el tamari*
  • 3 laurierblaadjes
  • 40 gr santen* in grove stukjes (Een blok vaste kokoscrème, ook wel creamed coconut genoemd, bij de meeste supermarkten in het Aziatische hoekje te krijgen.)
  • 4 el maïzena

Garnering

  • extra bieslook, fijngehakt

Instructies
 

Voorbereiden

  • Verwarm de oven voor op 200°C. Vet de quichevorm in.
  • Speltbodem maken: meng alle droge ingrediënten in een kom. Voeg de olijfolie en het koude water toe. Meng alles goed met de hand. Rol het deeg met een deegroller tot een ronde lap, een stukje groter dan de quichevorm. Leg het voorzichtig in de ingevette quichevorm en snij de randen weg. 
  • Leg op het deeg een vel bakpapier, vul de vorm op met bakerwten en knip het over de rand uitstekende bakpapier af. Zet 10 tot 20 minuten in de koelkast.
  • Bak de speltbodem mét bakpapier en bakerwten gedurende 20 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Neem de vorm uit de oven, haal de bakerwten en bakpapier eruit. Zet de oven op 180°C en bak de bodem nog 10 minuten. Haal uit de oven, maar laat de oven aan.

Afmaken

  • Bak in olijfolie de gesneden bosui, gember, bieslook, kerriepoeder en de asafoetida of geperste knoflook een paar minuten tot het geurt.
  • Voeg de gesneden pompoen, sojaroom, het water, de tamari en laurierblaadjes toe. Laat 20 minuten pruttelen.
  • Kijk of de pompoen gaar is. Verwijder de laurierblaadjes. Doe het mengsel met pompoen in een kom. Stamp grof met een stamper of gebruik een staafmixer.
  • Roer de fijngehakte santen erdoor, totdat het gesmolten is en zich mooi vermengd heeft. Breng zonodig op smaak met zout en peper. Meng tot slot met een garde de maïzena erdoor.
  • Vul de voorgebakken speltbodem met het pompoenmengsel.
  • Bak 30 minuten in de voorverwarmde oven. Wanneer je de quiche een tijdje laat afkoelen voordat je hem aansnijdt, wordt hij steviger, maar je kunt deze quiche ook (lauw)warm eten.
  • Garneer met de fijngehakte bieslook wanneer je de pompoen-kerrie quiche serveert. Tip: deze vulling is ook erg lekker als curry, geserveerd met rijst.

Notities

*Asafoetida is een gemalen poeder uit de Indiase keuken dat wordt gebruikt om de smaak van knoflook of ui te vervangen wanneer je dat niet wilt eten. Het wordt ook wel duivelsdrek genoemd. Het heeft vóór het meebakken een vreemde geur. Je kan het bij veel toko’s kopen. Let op: niet altijd glutenvrij.
*Tamari is een (biologische) zoute sojasaus. Koop géén ketjap, dat is zoete sojasaus, en kan hier zeker niet gebruikt worden als alternatief. Je kunt eventueel een flesje zoute sojasaus kopen. Deze laatste optie is wel minder geconcentreerd, dus je zal er iets meer van moeten gebruiken. Alleen tamari is glutenvrij.
*Let op: neem geen kokosmelk in plaats van santen, want dat maakt de vulling veel te nat. Je kunt de overige santen in porties invriezen, voor als je dit recept nog een keer wilt maken.
*Let op: als je santen te hard verhit, gaat het naar zeep smaken.
Trefwoord vegan recept, vegetarisch recept,, ovengerecht, quiche, pompoen, kindvriendelijk recept, pompoen-kerrie quiche, pompoen quiche

Kookboek Vegan met Vrienden

Anneke deelt deze quiche met pompoen in mijn nieuwste vegan kookboek: Vegan met Vrienden. Met 111 andere recepten-bedenkers en 22 kunstenaars kon ik het dikke kleurrijke vegan kookboek vormgeven tot een musthave in jouw keuken.

Meer duurzame recepten van thegreenlist.nl

Photo credits: Anne van Twillert.

Share

Anne van Twillert

Anne van Twillert

Anne deelt haar favoriete vegan recepten. Ze is ook kunstenaar, schrijver en ontwerper van kookboeken. En o ja, ze is ook nog moeder van vier pubers. Haar missie: laten zien dat vegan koken en bakken helemaal niet moeilijk hoeft te zijn.
Anne van Twillert

Anne van Twillert

Anne deelt haar favoriete vegan recepten. Ze is ook kunstenaar, schrijver en ontwerper van kookboeken. En o ja, ze is ook nog moeder van vier pubers. Haar missie: laten zien dat vegan koken en bakken helemaal niet moeilijk hoeft te zijn.

gerelateerde artikelen

Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact op!

Stuur gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je thegreenlist.nl volgen of in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: