Elke maand gaan wij op date night in Amsterdam om nieuwe duurzame restaurantjes te ontdekken. Zodoende kwamen wij terecht bij het restaurant Mana Mana in Amsterdam. Hier serveren ze heerlijke vegetarische en veganistische hapjes uit het Midden-Oosten. Veel groenten dus. Eén van onze favoriete gerechtjes daar is Psychedelic Cauliflower. Dat inspireerde David (culi-redacteur en man van thegreenlist.nl) om thuis aan de slag te gaan met een hele geroosterde bloemkool recept.
Instagramwaardig bloemkool recept: hele geroosterde bloemkool
Op het Instagram-kanaal van thegreenlist.nl deelt mijn vrouw Saskia regelmatig een verslagje als ik dit waanzinnig lekkere bloemkool recept maak. Elke keer als ze het deelt, vragen volgers hoe ze het moeten bereiden. En dat snap ik ook, dit recept ziet er heel fraai uit. Het is ook ideaal om te maken als je gasten verwacht, want behalve de oventijd van veertig minuten, is het gerechtje zo gepiept. Wat ook handig is: je kun de voorbereiding al in de ochtend doen. Ik weet zeker dat je gasten verrast zullen zijn, ook mensen die niet per se dol zijn op bloemkool (daar kan ik zelf over meepraten) lopen weg met dit recept. Zo heb je bloemkool echt nog niet eerder geproefd!
Tip: snijd de onderkant van de bloemkool recht af zodat de bloemkool netjes recht kan staan op een bord.
Vegan restaurantmaal thuis
Ik heb me voor deze hele geroosterde bloemkool laten inspireren door een recept van Culy en Allerhande en met hulp van volgers en mijn eigen Aziatische kruidenlade heb ik er een heerlijke vegan variant van gemaakt. Gochugaru, Koreaanse chilipoeder, is echt de moeite waard om toe te voegen. Dit heeft een prachtige kleur (vol rood) en een beetje een rokerige niet pittige smaak.
Serveer deze hele geroosterde bloemkool met flatbread en (huisgemaakte) hummus en je hebt een restaurantmaal op tafel. Ben je op zoek naar een extra wauw-effect? Op de biologische markt verkopen ze soms paarse en andere gekleurde bloemkolen. Deze kleur krijgen ze van de zon, wist de groenteman te vertellen.


RECEPT: HELE GEROOSTERDE BLOEMKOOL
Keukengerei
- 1 grote pan
- 1 Braadslede Ik ben fan geworden van een braadslede met rooster. Heb je dit niet? Een ovenschaal met aluminiumfolie werkt ook.
- 1 kommetje (voor saus)
- 1 vergiet
Ingrediënten
- 1 hele bloemkool (Een biologische paarse bloemkool is extra leuk voor wauw-effect en heeft ook zachte smaak.)
- 400 gram soja yoghurt of Griekse yoghurt
- 2 eetlepels komijn
- 1 theelepel kerriepoeder
- 1 theelepel gochugaru (Koreaans chilipoeder, te koop in toko) (Alternatief: gewone chilipoeder of paprikapoeder.)
- 3 tenen knoflook
- 1 citroen
- 3 takjes verse munt
- Optioneel granaatappel pitjes
- Optioneel stukje grapefruit
Instructies
Voorbereiden
- Snijd de bladeren van de bloemkool.
- Snijd de onderkant van bloemkool (wortel) recht af zodat de hele bloemkool netjes rechtop kan staan op een bord.
- Neem een grote pan met deksel en vul deze voor ongeveer de helft met water. Breng het water aan de kook. Zodra het water kookt, zet je de bloemkool rechtop in de pan. De bloemkool moet half onder water staan (dus niet helemaal). Vervolgens bloemkool met gesloten deksel tien minuten koken/stomen.
- Maak ondertussen een sausje van de yoghurt, de kruiden en wat sap en rasp van de citroen.
- Haal de bloemkool uit de pan en laat deze in een vergiet helemaal uitlekken en drogen (minimaal tien minuten). De bloemkool moet zo droog mogelijk in de oven.
Afmaken
- Smeer de afgekoelde bloemkool dik in met de saus.
- Zet het 45 minuten in de oven op 200 graden.
- Serveer met extra saus, muntblaadjes en eventueel de extra garnering zoals citroenrasp, granaatappel en grapefruit. Strooi wat extra Koreaanse chilipoeder op de bloemkool.
Voedingswaarde
Huisgemaakte flatbread
Een snapshot van de flatbread die we erbij serveren. We gebruiken hiervoor 250 gram bloem, een halve theelepel suiker, een halve theelepel zout, 2 eetlepels olijfolie en 150 gram lauw water. Dat kneden we met wat komijn tot flatbreads. De broodjes grill ik kort in een pan met olie.
Meer duurzame recepten en boodschappentips van thegreenlist.nl
- Handig boodschappenlijstje: musthaves uit de toko.
- Handig boodschappenlijstje: kruiden die niet mogen ontbreken in de keuken.
- Heerlijk vegan recept: pittige tofu!
- Favoriet recept: rendang volgens traditioneel familierecept, maar dan vegan.
- Ook lekker: lasagne van knolselderij met een vegan bolosaus.
Meer weten over het restaurant waar ik mijn inspiratie uithaalde? Bekijk meer over Mana Mana Amsterdam.