Een bloemkool zoals we ‘m nog nooit eerder hadden gezien of gegeten: in z’n geheel geroosterd in de oven. We ontdekten dit waanzinnige gerecht bij het Midden-Oosterse restaurant Mana Mana in Amsterdam waar ze de slogan hebben ‘in Cauliflower we trust’. Daar staat dit gerecht op de kaart als Psychedelic Cauliflower. Oi oi oi, wat een feest op het bord. En wat hebben we ‘m erna vaak thuis nagemaakt. En dat lukt elke keer zo goed. Kijk maar!
Heb je weleens een hele bloemkool bereid?
Bloemkoolroosjes uit de oven, als krokante nuggets, gepureerd in een stamppot of in een lekkere Thaise curry: die verrukkelijke bloemkool met z’n zachte smaak heb je waarschijnlijk in je leven al op tal van manier gegeten. Bij een bloemkool denk je in eerste instantie aan een witte bloemkool die je vervolgens in stukjes snijdt en met die roosjes ga je dan aan de slag. Maar hoe vaak ben je een hele bloemkool tegengekomen op je bord? Zo’n hele bloemkool is verrukkelijk – hoe, dat deel ik zo met je, maar het kleedt ook de tafel meteen feestelijk aan. En daarom vind ik dit ook een perfect gerecht voor als je eters krijgt of als je de opdracht krijgt om iets voor een borreltafel te maken. Wat flatbread en hummus erbij en klaar ben je!
Instagramwaardig bloemkool recept: paarde bloemkool!
Vraag iemand hoe een bloemkool eruit ziet en iedereen zal ‘wit’ antwoorden. Maar dat klopt dus niet helemaal. Er bestaan ook paarse, groene en zelfs oranje bloemkolen. Onder invloed van licht kan de kleur van de bloemkool veranderen. Hoe zit dat precies? Het (paarse) kleurtje in sommige bloemkolen komt door anthocyanine, een natuurlijk pigment. Dit pigment zorgt voor de paarse, blauwe en rode kleuren in veel planten, fruit en groenten. In het geval van paarse bloemkool, hoopt anthocyanine zich op in de cellen van de bloemkool, et voilà, daar heb je de paarse gloed! Natuur en licht spelen du samen om ons die kleurrijke en smakelijke variatie te geven!
Welke kleur bloemkool je ook kiest: deze hele geroosterde bloemkool smaakt altijd zalig en ziet er beeldschoon uit.
Bloemkool duurzame keuze
Hoewel de bloemkool oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied komt, gedijt-ie ook prima in de Nederlandse bomen. Tussen mei en november kun je bloemkool van Nederlandse bodem vinden, en dat maakt het een mooie seizoensgroente. Ook eentje waar kinderen vaak gek op zijn. Wist je dat bloemkool familie is van broccoli, kool en spruitjes?
Recept: hele geroosterde bloemkool
Keukengerei
- grote pan
- braadslede (Ik ben fan van een braadslede met rooster. Heb je dit niet? Een ovenschaal met aluminiumfolie werkt ook.)
- kommetje (voor saus)
- vergiet
Ingrediënten
- 1 hele bloemkool (Een biologische paarse bloemkool is extra leuk voor wauw-effect en heeft ook zachte smaak.)
- 400 gr soja yoghurt of Griekse yoghurt
- 2 el komijn
- 1 tl kerriepoeder
- 1 tl gochugaru (Koreaans chilipoeder, te koop in toko) (Alternatief: gewone chilipoeder of paprikapoeder.)
- 3 tenen knoflook
- 1 citroen
- 3 takjes verse munt
- optioneel granaatappel pitjes
- optioneel stukje grapefruit
Instructies
Voorbereiden
- Snijd de bladeren van de bloemkool.
- Snijd de onderkant van bloemkool (wortel) recht af zodat de hele bloemkool netjes rechtop kan staan op een bord.
- Neem een grote pan met deksel en vul deze voor ongeveer de helft met water. Breng het water aan de kook. Zodra het water kookt, zet je de bloemkool rechtop in de pan. De bloemkool moet half onder water staan (dus niet helemaal). Vervolgens bloemkool met gesloten deksel tien minuten koken/stomen.
- Maak ondertussen een sausje van de yoghurt, de kruiden en wat sap en rasp van de citroen.
- Haal de bloemkool uit de pan en laat deze in een vergiet helemaal uitlekken en drogen (minimaal tien minuten). De bloemkool moet zo droog mogelijk in de oven.
Afmaken
- Smeer de afgekoelde bloemkool dik in met de saus.
- Zet het 45 minuten in de oven op 200°C.
- Serveer met extra saus, muntblaadjes en eventueel de extra garnering zoals citroenrasp, granaatappel en grapefruit. Strooi wat extra Koreaanse chilipoeder op de bloemkool.
Notities
Huisgemaakte flatbread
Bij dit bloemkool gerecht is flatbread heel lekker. Dit kun je heel eenvoudig zelf maken. Het enige wat je nodig hebt is 50 gram bloem, een halve theelepel suiker, een halve theelepel zout, 2 eetlepels olijfolie en 150 gram lauw water. Daarvan kneed je deeg, wat komijn erdoor. Vervolgens maak je kleine bolletjes van het deeg en rol je er flatbreads van. Even kort grillen in een grillpan met wat olie en klaar ben je.
Meer lekkere vegan receptjes van thegreenlist.nl
- Heerlijk vegan recept: pittige tofu!
- Favoriet recept: rendang volgens traditioneel familierecept, maar dan vegan.
- Ook lekker: lasagne van knolselderij met een vegan bolosaus.
- Benieuwd naar het restaurant? Dit is Mana Mana.
Photo credits: thegreenlist.nl.