Deze pittige tofu is één van onze favoriete recepten en in een handomdraai gemaakt. Tofu is een onmisbaar recept in de Aziatische keuken, maar ook als je vegetarisch of vegan wil eten is het een fijne en lekkere vervanger. Ook gek op tofu? Deze pittige tofu mag niet ontbreken aan je receptenlijstje.
Gebakken tofu in pittige saus
Tofu is hot! Helemaal nu de vegetarische en vegan keuken steeds meer ingeburgerd raakt. Maar wist je dat we in Nederland nauwelijks bekend zijn met deze Aziatische lekkernij? Als wij tofu uit de supermarkt halen is het meestal een blok of zijdentofu, maar in Azië heb je al snel keuze uit tientallen soorten. Het is dan ook een onmisbaar ingrediënt in de Aziatische keuken en is terug te vinden van simpele (streetfood) hapjes tot de meest luxe maaltijden. David deelt zijn recept voor een snel en pittig tofugerecht.
Makkelijk recept met blok tofu
Voor dit recept gebruikt David een stevige (biologische) tofu die je gewoon in de supermarkt kunt kopen. Een Aziatische kok zal je nooit zien plukken of trekken aan een blok tofu, deze dien je met respect te behandelen en in nette plakken, blokken, reepjes ofwel ‘broodjes’ te snijden.
Tofu in pittige saus bereiden
Dit recept is in twee stappen te bereiden. David neemt zowel de voorbereidingen als het bakken stapsgewijs door:

VEGAN RECEPT: PITTIGE TOFU
Keukengerei
- 1 theedoek
- zware (kook)boeken of iets anders om tofu mee uit te persen
- (steel)pan
- kopje/bakje voor saus mengen
- spatel
Ingrediënten
- 1 blok tofu 250 gram
- 6 gedroogde pepertjes fijngesneden
- 1 ui fijngesneden
- 2 bosuitjes fijngesneden
- 1 teen knoflook fijngesneden
- 1 eetlepel chilipoeder (gochugaru) Liever minder pittig? Vervang door paprikapoeder
- 1 theelepel sesamolie
- 1 eetlepel rietsuiker (mag ook bruine of witte suiker zijn)
- 1 eetlepel lichte soyasaus (light soy)
- 4 eetlepel 'wok' olie (zoals zonnebloem of arachideolie)
Instructies
PITTIG TOFU GERECHT VOORBEREIDEN
- Haal de tofu uit de verpakking en laat deze uitlekken
- Rol het blok tofu vervolgens in een schone theedoek en leg weg met wat zware (kook)boeken erop om meer vocht eruit te persen
- Maak nu de saus klaar door in een kom de sojasaus, suiker, gedroogde pepers, chilipoeder en een half kopje water te mengen. Roer goed door totdat de suiker is opgelost
- Rooster in een klein pannetje de sesamzaadjes goudbruin: neem een klein pannetje zonder olie, verspreid hierin de sesamzaadjes en bak het. Schud soms aan het pannetje om de zaadjes te keren. Zodra deze goudbruin zijn, zijn ze klaar
- Na 30 minuten wachten pak je de tofu, snijd deze in dikke plakken
TOFU KNAPPERIG BAKKEN
- Neem een koekenpan met een goede (PFAS vrije) antiaanbaklaag (wij gebruiken Mayflower pannen van GreenPan met een keramische anti-aanbaklaag). Schenk hier genoeg olie in zodat er net een laagje in staat. Breng de olie nu op hoge temperatuur (dit herken je doordat er lichte rimpelingen in de olie ontstaan)
- Bak nu de tofu plakken goudbruin: Leg de plakken los van elkaar in de pan (mocht dit niet passen, doe deze stap dan in meerdere keren). Beweeg ze meteen een beetje door de pan, zodat de tofu niet vastplakt aan de bodem. Blijf de onderkant controleren totdat deze mooi goudbruin zijn, deze tijd kan variëren afhankelijk van de tofu. Draai nu de tofu om en bak in dezelfde tijd de andere kant goudbruin
- Neem de gebakken tofu uit de pan en zet apart, let erop dat ze vrij van elkaar liggen en stapel ze niet op
- Schenk nu een beetje olie uit de pan, totdat er ongeveer 1 el achterblijft (‘normale’ hoeveelheid)
- Doe nu de ui in de pan en fruit deze. Voeg hier na een minuutje de knoflook en bosui aan toe (houd een handje bosui apart om later mee te garneren). Bak nog halve minuut door
- Voeg nu de saus en sesamzaadjes toe en breng aan de kook. Zodra de saus kookt voeg je de gebakken tofu toe en bedek deze goed met de saus
- Bak alles nog een minuutje door en giet/schep het over in een mooie schaal. Breng hierin op smaak met de sesamolie
- Serveer uit en geniet ervan!
Voedingswaarde



Meer foodtips van thegreenlistl.nl?
- David heeft een boodschappenlijstje gemaakt met de kruiden en specerijen die niet mogen ontbreken in de vega(n) keuken.
- Lekker (makkelijk: vegan bami volgens traditioneel familierecept.
- Ben je op zoek naar een lekker vegan toetje passend bij dit gerecht? Check dan ons recept voor sticky rice mango.
- Nieuwsgierig naar je voedselafdruk? Ik heb een lijstje met gratis tests om je impact te meten.
- Makkelijk en kindvriendelijk: Zo maak je de lekkerste roerbakgroenten.