Deze pittige tofu is een blijvertje. Tofu is een onmisbaar recept in de Aziatische keuken, maar ook als je vegetarisch of vegan wilt eten, is het een fijne en lekkere vervanger. Ook gek op tofu of op pittig eten? Deze pittige tofu mag niet ontbreken aan je receptenlijstje. Feeling hot hot hot!
Gebakken tofu in pittige saus
Tofu is hot! Helemaal nu de vegetarische en vegan keuken steeds meer ingeburgerd raakt. Maar wist je dat we in Nederland nauwelijks bekend zijn met deze Aziatische lekkernij? Als wij tofu uit de supermarkt halen, is het meestal een blok of zijdentofu, maar in Azië heb je al snel keuze uit tientallen soorten. Het is dan ook een onmisbaar ingrediënt in de Aziatische keuken en is terug te vinden van simpele (streetfood) hapjes tot de meest luxe maaltijden. Dit pittige tofugerecht is er eentje voor alle dagen, lekker snel gemaakt, maar ook een niet alledaags gerecht. Wie durft de uitdaging aan te gaan en deze pittige tofu ook te maken en te proeven?
Makkelijk recept met blok tofu
Voor dit recept gebruik ik een stevige (biologische) tofu die je gewoon in de supermarkt kunt kopen. Een Aziatische kok zal je nooit zien plukken of trekken aan een blok tofu, deze dien je met respect te behandelen en in nette plakken, blokken, reepjes ofwel ‘broodjes’ te snijden. Dus dat gaan wij ook doen!
De tofu volgens traditie in nette plakken snijden.
Gochugaru, gochu wattes?
Voor dit gerecht werk ik met gochugaru, een gedroogd en fijngemalen mengsel van rode pepervlokken uit Korea. Dit koop ik in de toko. Boodschappentips voor de toko vind je hier trouwens. Dit kruid staat bekend om zijn milde pittigheid en subtiele rokerige smaak. Het wordt vaak gebruikt in Koreaanse gerechten zoals kimchi. Vind je dit te pittig of heb je het niet in huis, gebruik dan paprikapoeder voor dit recept. Wil je meer weten over kruiden? Bekijk dan deze kruidentips.
Vegan recept: pittige tofu
Keukengerei
- theedoek
- zware (kook)boeken of iets anders om tofu mee uit te persen
- (steel)pan
- kopje/bakje voor saus mengen
- spatel
Ingrediënten
- 1 blok tofu 250 gr
- 6 gedroogde pepertjes fijngesneden
- 1 ui fijngesneden
- 2 bosuitjes fijngesneden
- 1 teen knoflook fijngesneden
- 1 el chilipoeder (gochugaru) (Liever minder pittig? Vervang door paprikapoeder.)
- 1 tl sesamolie
- 1 el rietsuiker (Mag ook bruine of witte suiker zijn.)
- 1 el lichte sojasaus (light soy)
- 4 el wokolie zoals zonnebloem of arachideolie
Instructies
Pittig tofu gerecht voorbereiden
- Haal de tofu uit de verpakking en laat deze uitlekken.
- Rol het blok tofu vervolgens in een schone theedoek en leg weg met wat zware (kook)boeken erop om meer vocht eruit te persen.
- Maak nu de saus klaar: in een kom meng je sojasaus, suiker, gedroogde pepers, chilipoeder en een half kopje water. Roer goed door totdat de suiker is opgelost.
- Rooster in een klein pannetje de sesamzaadjes goudbruin: neem een klein pannetje zonder olie, verspreid hierin de sesamzaadjes en bak het. Schud soms aan het pannetje om de zaadjes te keren. Zodra deze goudbruin zijn, zijn ze klaar.
- Na 30 minuten wachten pak je de tofu. Snijd deze in dikke plakken.
Tofu knapperig bakken
- Neem een koekenpan met een goede (PFAS-vrije) anti-aanbaklaag (wij gebruiken Mayflower pannen van GreenPan met een keramische anti-aanbaklaag). Schenk hier genoeg olie in zodat er net een laagje in staat. Breng de olie nu op hoge temperatuur (dit herken je doordat er lichte rimpelingen in de olie ontstaan).
- Bak nu de tofu plakken goudbruin. Leg de plakken los van elkaar in de pan (mocht dit niet passen, doe deze stap dan in meerdere keren). Beweeg ze meteen een beetje door de pan, zodat de tofu niet vastplakt aan de bodem. Blijf de onderkant controleren totdat deze mooi goudbruin zijn, deze tijd kan variëren afhankelijk van de tofu. Draai nu de tofu om en bak in dezelfde tijd de andere kant goudbruin.
- Neem de gebakken tofu uit de pan en zet apart, let erop dat ze vrij van elkaar liggen en stapel ze niet op.
- Schenk nu een beetje olie uit de pan, totdat er ongeveer 1 el achterblijft (‘normale’ hoeveelheid).
- Doe nu de ui in de pan en fruit deze. Voeg hier na een minuutje de knoflook en bosui aan toe (houd een handje bosui apart om later mee te garneren). Bak nog halve minuut door.
- Voeg nu de saus en sesamzaadjes toe en breng aan de kook. Zodra de saus kookt, voeg je de gebakken tofu toe en bedek deze goed met de saus.
- Bak alles nog een minuutje door en giet/schep het over in een mooie schaal. Breng hierin op smaak met de sesamolie.
- Serveer uit en geniet ervan!
Meer recepten van thegreenlist.nl
- Lekker (makkelijk: vegan bami volgens traditioneel familierecept.
- Ben je op zoek naar een lekker vegan toetje passend bij dit gerecht? Check dan ons recept voor sticky rice mango.
- Makkelijk en kindvriendelijk: zo maak je de lekkerste roerbakgroenten.
Photo credits: thegreenlist.nl.