Als wij naar een Thais restaurant gaan en we zien sticky rice mango op de menukaart staan, dan twijfelen we geen moment! Omdat de restaurants zo lang dicht waren door de lockdown, besloot manlief thuis aan de slag te gaan met ons lievelingstoetje sticky rice mango. En warempel: het blijkt gewoon supereenvoudig te maken en het is ook nog eens vegan!
Ons lievelingstoetje: sticky rice mango
Voorbereiding 30 minuten / Bereiding 20 minuten
Thuis onderzoeken wij hoe we duurzamer kunnen leven. Stapje voor stapje worden we steeds bewuster en maken we andere keuzes. Zo ook in ons voedingspatroon. Helemaal vegan is ons dieet nog niet, maar we proberen wel zoveel mogelijk vegetarisch te eten en dus ontdekken we soms dat we onbewust al best wel goed bezig zijn. Ons lievelingstoetje ‘sticky rice mango’ is zo’n voorbeeld. Die blijkt gewoon vegan!

STICKY RICE MANGO VOLGENS TRADITIONEEL THAIS RECEPT
Keukengerei
- 1 maatbeker
- 1 stoommandje
- 1 bakpapier
- 1 (steel)pan
- 1 zeef
Ingrediënten
- 200 gram sticky rice (te koop bij de toko)
- 1 rijpe mango (de lekkerste mango’s vinden wij op de markt)
- 200 ml kokosmelk of kokosroom
- 3 eetlepels suiker
- 1 eetlepel rietsuiker
- 1 stukje santen
- Optioneel geroosterde sesam of mungbonen (laatste ook te koop bij de toko)
Instructies
STICKY RICE MAKEN
- Was de sticky rice goed zodat het overtollige zetmeel wegspoelt
- laat de sticky rice minimaal 6 uur weken in water (zet het de avond van te voren onder water in een maatbeker)
- Giet de sticky rice af en laat in een stoommandje in 25 minuten gaar stomen. Voor het stomen van de sticky rice: gebruik een bamboe stoommandje met wat bakpapier op de bodem zodat de rijst niet kleeft aan het mandje. Het is ook mogelijk om een zeef op te hangen boven een pan met kokend water om de rijst te stomen
KOKOSSAUS EN MANGO BEREIDEN
- Giet de kokosmelk in een klein pannetje en zet op laag vuur
- Voeg de santen, suiker, rietsuiker en zout toe en roer totdat de santen en de suiker is opgelost
- Snijd de mango in stukjes en zet het apart
- Schep een paar eetlepels sticky rice op een bord en bedek het met stukjes mango
- Giet de kokosmelk er ruim overheen
- Optioneel, garneer met wat geroosterd sesam of geroosterde mungbonen
Voedingswaarde



Zo kom je aan de beste mango
Lokale voeding uit het seizoen kiezen is een goede zet als je duurzamer wil leven. Een mango is dus niet per se een duurzame vrucht aangezien deze van ver (vaak buiten Europa) hierheen komt. Om deze lekkere vrucht toch nog een klein beetje duurzamer te kopen, kiezen wij altijd mango’s van de markt en bij voorkeur van de kraam met B-producten. Hier liggen groente en fruit die al rijper zijn en daarom sneller gegeten moeten worden. Het voordeel is dat je mango’s juist zo rijp mogelijk wil hebben bij een sticky rice mango. Behalve dat een b-keuze in dit geval sowieso een beter idee is, redden we ook nog eens eten dat anders op de afvalstapel belandt (en het scheelt je ook nog eens flink wat geld).
Bekijk ook de video reel die we maakten van dit recept: