Sticky rice mango toetje

Sticky rice mango volgens traditioneel Thais recept

Als wij naar een Thais restaurant gaan en we zien sticky rice mango op de menukaart staan, dan twijfelen we geen moment! Omdat de restaurants zo lang dicht waren door de lockdown, besloot manlief thuis aan de slag te gaan met ons lievelingstoetje sticky rice mango. En warempel: het blijkt gewoon supereenvoudig te maken en het is ook nog eens vegan!

Ons lievelingstoetje: sticky rice mango

Voorbereiding 30 minuten / Bereiding 20 minuten

Thuis onderzoeken wij hoe we duurzamer kunnen leven. Stapje voor stapje worden we steeds bewuster en maken we andere keuzes. Zo ook in ons voedingspatroon. Helemaal vegan is ons dieet nog niet, maar we proberen wel zoveel mogelijk vegetarisch te eten en dus ontdekken we soms dat we onbewust al best wel goed bezig zijn. Ons lievelingstoetje ‘sticky rice mango’ is zo’n voorbeeld. Die blijkt gewoon vegan!

Hieronder tref je het traditioneel Thaise recept aan voor een dessert voor circa 4 personen:

Ingrediënten

  • 200 gram sticky rice (te koop bij de toko)
  • 1 rijpe mango (de lekkerste mango’s vinden wij op de markt)
  • 200ml kokosmelk of kokosroom
  • 3 eetlepels suikers
  • 1 eetlepel rietsuiker
  • 1/2 theelepel zout
  • Stukje santen
  • Optioneel: geroosterde sesam of mungbonen (laatste ook te koop bij de toko)

Bereidingswijze sticky rice mango

Stap 1: sticky rice bereiden

  • Was de sticky rice goed zodat het overtollige zetmeel wegspoelt.
  • Laat de sticky rice minimaal 6 uur weken in water (zet het de avond van te voren onder water in een maatbeker).
  • Giet de sticky rice af en laat in een stoommandje in 25 minuten gaar stomen. Voor het stomen van de sticky rice: gebruik een bamboe stoommandje met wat bakpapier op de bodem zodat de rijst niet kleeft aan het mandje. Het is ook mogelijk om een zeef op te hangen bovenin een pan met kokend water om de rijst te stomen.

Stap 2: kokossaus en mango bereiden

  • Giet de kokosmelk in een klein pannetje en zet op laag vuur.
  • Voeg de santen, suiker, rietsuiker en zout toe en roer totdat de santen en de suiker is opgelost.
  • Snijd de mango in stukjes en zet het apart.
  • Schep een paar eetlepels sticky rice op een bord en bedek het met stukjes mango.
  • Giet de kokosmelk er ruim overheen.
  • Optioneel, garneer met wat geroosterd sesam of geroosterde mungbonen.
  • Enjoy!

Zo kom je aan de beste mango

Lokale voeding uit het seizoen kiezen is een goede zet als je duurzamer wil leven. Een mango is dus niet per se een duurzame vrucht aangezien deze van ver (vaak buiten Europa) hierheen komt. Om deze lekkere vrucht toch nog een klein beetje duurzamer te kopen, kiezen wij altijd mango’s van de markt en bij voorkeur van de kraam met B-producten. Hier liggen groente en fruit die al rijper zijn en daarom sneller gegeten moeten worden. Het voordeel is dat je mango’s juist zo rijp mogelijk wil hebben bij een sticky rice mango. Behalve dat een b-keuze in dit geval sowieso een beter idee is, redden we ook nog eens eten dat anders op de afvalstapel belandt (en het scheelt je ook nog eens flink wat geld).

Meer foodtips van thegreenlist.nl

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp
Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het platform waar je alles vindt voor een groenere lifestyle. Wat twee jaar terug begon als een persoonlijke uitdaging, is uitgegroeid tot een duurzame zoektocht van ons hele gezin.
Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het platform waar je alles vindt voor een groenere lifestyle. Wat twee jaar terug begon als een persoonlijke uitdaging, is uitgegroeid tot een duurzame zoektocht van ons hele gezin.
Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact met me op!

Stuur me gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je mij volgen of in contact met mij komen:

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als je via mijn link iets koopt, meestal is tussen de 3% en 10% . Een win-win situatie dus: jij als consument krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop thegreenlist.nl. Ik link uiteraard alleen naar producten en sites waar ik fan van ben en naar producten waar ik positieve ervaringen mee heb of op mijn verlanglijstje heb staan.

Abonneren je op de nieuwsbrief

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief: