Search
Duurzame boodschappen challenge: groente redden via Too Good To Go.

Duurzame boodschappen challenge: maand rondkomen van 100 euro

Een verspil-me-niet boodschappen challenge waarbij we maximaal eten redden uit de supermarkt, onze voorraadkasten eens goed leeg eten én minder dan honderd euro uitgeven in één maand. Lukt dat een gezin (twee volwassenen en één kind). Leuke uitdaging nietwaar? Besparen op boodschappen, eten redden, kortom duurzaam bezig zijn. Saskia ging met haar gezin deze duurzame boodschappen challenge aan en haalde ‘m! ‘We hebben het gered met 99,71 euro! En tjonge jonge, wat waren we lekker duurzaam bezig als foowaste-warriors.

Besparen op boodschappen met deze duurzame boodschappen challenge

Ik was een beetje klaar met die overvolle voorraadkast, met de hoge boodschappenuitgaven en de saaie wintermaand. En dus bedacht ik een duurzame boodschappen challenge die meteen een leuke bespaartip is: koken met kliekjes uit de vriezer, de voorraadkasten eindelijk eens leegmaken en eten redden in de supermarkt. Om de challenge écht uitdagend te maken, spraken we als gezin af dat we niet meer dan honderd euro wilden uitgeven aan boodschappen in een maand tijd. Dat is ongeveer 25 euro per week. Waarom? Ons idee was dat je zo niet in de verleiding komt om toch even iets lekkers te kopen. Nee, eerst (creatief) opmaken wat je al hebt aan eten en drinken. Het was een succes! De nieuwe gewoonten galmen nog steeds door!

  • We besparen op boodschappen; we kopen bewust minder boodschappen en werken weer secuurder met lijstjes.
  • Orde in de voorraadkast en in de vriezer!
  • Meer creativiteit in de keuken.
  • Gevarieerder voedingspatroon vanwege die leuke (groente)aanbiedingen.
  • We hebben minder dan honderd euro uitgegeven in een maand tijd!
  • Duurzaam en goedkoop eten kunnen zo prima samengaan!

Spelregels van de duurzame boodschappen challenge

Spelregels van de boodschappen challenge? Die bepaal je lekker zelf. Het hoofddoel: zo min mogelijk eten verspillen, besparen op boodschappen en ongebruikte dingen opmaken. Onze tip: stel een maximaal boodschappenbudget in. Dit geeft focus en een doel.

  • Bepaal een maandbedrag waarbinnen je de boodschappen gaat doen: minimaal de helft minder dan je normaal zou uitgeven aan boodschappen. Wij zijn met een boodschappenbudget van honderd euro nog strenger.
  • Begin met het opmaken van voorraadjes. Ook lang houdbare producten waarvan de THT-datum verstreken is, kun je zeer waarschijnlijk nog prima eten. Wil je daar meer over weten? Bekijk dan dit artikel even.
  • Ga naar plekken waar je goedkoop eten kunt redden, bijvoorbeeld via Too Good To Go, bij Foodello, bij het schap met afgeprijsde artikelen in de supermarkt, op de markt rond sluitingstijd (vooral zaterdag is een goede dag) en check of er Facebookgroepen zijn in jouw buurt waar je eten kunt ruilen of gratis kunt ophalen. Meer tips voor goedkoop boodschappen doen, vind je hier.
  • Blijf je duurzame dieet volgen: vegetarisch, veganistisch, biologisch, lokaal (wat bij jouw lifestyle past).
  • Je bepaalt je eigen spelregels, zo houden wij bijvoorbeeld date-nights buiten de boeken.

Waarom zou je deze boodschappen challenge willen doen?

Wij hebben ontzettend veel lol beleefd aan deze challenge in een toch wel saaie februarimaand, we bespaarden een aanzienlijk bedrag uit (kunnen we weer iets leuks van doen) en de challenge bracht ons op leuke nieuwe plekken waar we eten konden redden. Maar het allerbelangrijkste komt nog: door een maand jezelf te resetten en extra bewust te kijken naar je boodschappenuitgaven en verspilling tegengaan, zul je zien dat je de maanden erop ook weer wat beter oplet. Wij hebben er zin in! Doe je mee?

Het is gelukt: de achterkant van onze voorraadkasten is weer in zicht gekomen, we hebben weinig boodschappen bij hoeven kopen, veel eten kunnen redden in winkels én we zijn trouw gebleven aan ons duurzame dieet.

Zero waste chips

Tijdens de boodschappen challenge hadden we zin in chips en dus hadden we een leuk idee voor bij de borrel: we maakten zelf chips van aardappelschillen. Lekker kruiden op de bakplaat, even knapperig laten worden in de oven en klaar ben je!

Tip voor het doen van deze challenge

  • Houd in een Excel-bestand tot op de cent bij hoeveel je uitgeeft. Stel je boodschappenbudget in en zorg dat je ziet hoeveel geld je nog te besteden hebt, nadat je elke keer je uitgaven hebt ingevoerd.
  • Maak weekplanningen en probeer producten slim te combineren.
  • Splits je boodschappenlijst op in twee lijsten: dingen die je écht nodig hebt en dingen die je alleen koopt als je nog wat geld over blijkt te hebben.
  • Beleg en huishoudelijke artikelen, zoals wc-papier, zijn grote kostenposten. En onderschat ook de prijs van koffie niet.
  • Slimme aankopen zijn gedroogde peulvructen: hier kun je alle kanten mee op, het is goedkoop en duurzaam. Ook een grote zak aardappelen is handig om in huis te halen. Dat wordt flink schillen!
  • Weeg pasta, rijst en aardappelen goed af. Leer wat de juiste hoeveelheden zijn van jouw huishouden.
  • Verklein je porties.
  • Dit moet beter onderzocht worden, maar ik heb het idee dat je de beste supermarktaanbiedingen rond openingstijd en rond sluitingstijd hebt.
  • Is je voorraadkast en vriezer tegen het einde van de maand leeg? Maak de kasten en je vriezer schoon en ruim ze weer netjes in! Wil je die vriezer milieuvriendelijk schoonmaken? Check dan onze tutorial!

Meer duurzame tips van thegreenlist.nl

Photo credits: thegreenlist.nl.

Share

Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.
Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.

gerelateerde artikelen

Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact op!

Stuur gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je thegreenlist.nl volgen of in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: