Lukt het ons als gezin (één kind) om een maand rond te komen van in totaal honderd euro boodschappengeld en om duurzaam te blijven eten? Deze uitdaging gingen we aan. Het was niet altijd makelijk, maar het is gelukt! We hebben in totaal 99,71 euro uitgegeven en we hebben elke dag gezond gegeten én het hartstikke gezellig gehad! Wat heb ik geleerd van de duurzame boodschappen challenge? Of misschien kan ik het beter minimalistische boodschappen challenge noemen.
Duurzaam boodschappen doen én veel geld besparen
Kiloknallers, bulkaankopen, ongezonde snacks… Goedkoop boodschappen doen roept al snel bepaalde associaties op die lijnrecht tegenover duurzaam staan. Totaal onterecht! Juist het aangaan van een prijsbewuste duurzame boodschappen challenge kan een enorme motivatie zijn om juist duurzamer te kopen: minder verspillen, eten redden en tegelijk je duurzame dieet voortzetten zoals je gewend bent. Dit heb ik geleerd:
- Door beter te plannen, koop je minder boodschappen
- Minder eten willen verspillen maakt je creatiever met restjes en voorraadjes
- Eten willen redden uit supermarkten draagt bij aan een gevarieerd eetpatroon omdat je ineens dingen afgeprijsd koopt die je normaal gesproken laat liggen
- Voorheen pakte ik bij voorkeur de producten met de ruimste houdbaarheidsdatum uit het schap (je weet maar nooit wat er tussenkomt…). Nu grijp ik juist naar (afgeprijsde) leftovers voor een lekker maal. Kortom, ik ben een beter mens ervan geworden 😉
Prijsbewust of liever gezegd (prijs)bewust is voor mij dus een goede motivator voor een duurzamer en minimalistischer leven!
Spelregels van minimalistische boodschappen challenge
De spelregels bepaal je zelf zolang je je doel maar voor ogen houdt: zo min mogelijk eten verspillen. Zo min mogelijk geld uitgeven, motiveerde ons extra om zo min mogelijk voedsel te verspillen, creatief te combineren, eten te ruilen, eten te redden in de supermarkt.
- Bepaal een maandbedrag waarbinnen je de boodschappen gaat doen: minimaal de helft minder dan je normaal zou uitgeven. Wij zijn met honderd euro nog strenger voor onszelf.
- Begin met het opmaken van voorraadjes voordat ze over de datum vliegen.
- Wees creatief: red eten via Too Good To Go, ga achter de afgeprijsde artikelen aan in de supermarkt, bezoek de markt rond sluitingstijd, meld je aan bij ruilgroepen in je buurt.
- Blijf je duurzame dieet volgen: vegetarisch, veganistisch, biologisch, lokaal (wat bij jouw lifestyle past).
- Je bepaalt je eigen spelregels, zo houden wij bijvoorbeeld date-nights buiten de boeken.
Waarom zou je dit willen?
Wij hebben ontzettend veel lol beleefd aan deze challenge in een toch wel saaie februarimaand, we bespaarden een aanzienlijk bedrag uit (kunnen we weer iets leuks van doen) en de challenge bracht ons op leuke nieuwe plekken waar we eten konden redden. Maar het allerbelangrijkste komt nog: door een maand jezelf te resetten en extra bewust te kijken naar je boodschappen & verspilling zal je zien dat je de maanden erop ook weer wat strakker en creatiever bent. Wij hebben er zin in! Doe je mee?
Zes tips om duurzamer boodschappen te doen
Onze minimalistische boodschappen challenge zit er dan wel op, maar er zijn een aantal nieuw aangeleerde gewoonten die ik absoluut wil vasthouden: omdat het duurzamer is, omdat het ons veel geld bespaart en omdat het kleur geeft aan het leven thuis in zo’n saaie maand. We staan veel meer in de keuken en ontdekken allerlei nieuwe recepten en zero waste hacks en dat maakt het een ontzettend leerzaam proces. Ik ben koken veel leuker gaan vinden. Bekijk hieronder 5x onze weekboodschappen: Dit heeft een totale waarde van 99,71 euro.





Dit zijn mijn zes belangrijkste inzichten:
1. Maak een spel van boodschappen doen

Een blijvende gedragsverandering vraagt tijd en moet inslijten. Mijn ervaring is: spelvormen werken. Stel een realistisch doel, maak het leuk en je zal zal zien dat het je veel makkelijker afgaat! Ik merkte dit vorig jaar bij het aangaan van mijn buy nothing new challenge en nu dus ook bij deze duurzame boodschappen challenge. Ons doel is duurzamer leven, drastisch minder uitgeven (zodat we geld overhouden voor leuke dingen) én eindelijk eens van die voorraden afkomen. Hoe stel je een doel? Wij deden dat op gevoel. Twee honderd euro leek ons te makkelijk en dus vonden wij honderd euro maandbudget wel een mooi bedrag. Een realistisch doel en deadline stellen, zorgt ervoor dat je iets hebt om naartoe te werken en dat je (hopelijk) iets te vieren hebt aan het einde.
Tip: houd je boodschappen uitgaven nauwkeurig bij
Verder hielden we in een Excel-bestand nauwkeurig bij hoeveel we uitgeven en bewaren we alle bonnen. Nu is mijn man handig met Excel en heeft hij een geinig template gemaakt om het spelelement te vergroten. Bij elke uitgave die we inboeken zie je op een ander tabblad het resterende geld in de pot omlaag gaan. Aan het begin van de maand staan we nog in het groen, maar als snel kleurt het tabblad oranje en daarna rood. Spannend ;)!
2. (Her)ontdek het maken van strakke weekplanningen
Het werken met weekplanningen is cruciaal, zonder planning is deze boodschappen challenge niet haalbaar. Alleen met een goede planning kun je een minimalistische boodschappenlijst opstellen en gedurende de week minimaal verspillen omdat je gerechten goed op elkaar afstemt. Bij het maken van een boodschappenlijst maakte ik daarnaast een onderscheid tussen boodschappen die ik echt moest hebben en die nice to have waren, zoals bijvoorbeeld hagelslag of olijfjes op de zelfgemaakte pizza’s. Tijdens het doen van de inkopen deed ik veel hoofdrekenwerk en probeerde ik in te schatten of die nice to have producten er nog vanaf konden, meestal kon dat niet. Dus geen nieuwe hagelslag en olijfjes afgelopen maand.
Ook heb ik het fenomeen ‘food prepping’ ontdekt. Met mijn nieuwe opbergboxen kan ik grote maaltijden bereiden en invriezen voor een later moment, Een grote hit is mijn nieuwe favoriete budget curry van Miljuschka die ik maak van onder andere negenhonderd gram gedroogde kikkererwten (1,69 euro bij Lidl) en aardappels. Hier kunnen wij drie tot vier avonden van eten.
3. Verklein de porties op je bord
Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik ben toch een partij slecht met het inschatten van porties. Dus ook hier heb ik een kleine studie van gemaakt zodat er ook op het bord minder wordt verspild. Ik ben gaan kijken hoeveel ik opschepte en hoeveel er overbleef zodat ik de vorige keer de porties weer kon bijstellen. Met name bij de porties van mijn zoontje sloeg ik vaak de plank mis. Om dit te verbeteren ben ik bijvoorbeeld zijn pastasaus gaan invriezen in ijsblokjes. De eerste keer maakte ik tachtig gram pasta en ontdooide ik negen ijsblokjes pastasaus. Er bleef zoveel over dat hij hier twee dagen (+ nog een beetje) van kon eten. De keer erop maakte ik vijftig gram pasta met zes ijsblokjes saus. Dat bleek al een betere portie. Deze aanpak deed ik ook met onze pikante budget curry, alleen gebruikte ik hiervoor opscheplepels om te meten.
4. Voorkom voedselvoorspilling en profiteer van flinke korting
Zonder een wekelijkse groente- en fruitbox via Too Good To Go hadden we het niet gered. We probeerden boxen van Ekoplaza en Lidl en deze zijn zo rijkelijk gevuld dat wij voor 2,99 euro zeker een week voldoende groente en fruit hadden. Maar ook zonder deze verspillingsapp kun je voedsel redden en flink geld besparen. Veel volgers op Instagram gaan bijvoorbeeld graag aan het einde van de dag naar de markt om daar eten te redden en ook in veel supermarkten heb je naast kortingsstickers hele schappen met laatste kansjes. Het redden van eten is een leuke duurzame activiteit en tegelijk heel interessant voor je portemonnee.
- Bekijk ook: Zo red je de mooiste boodschappen via Too Good To Go (en vis je niet naast het net).
- Bekijk ook: 9 tips om minder voedsel te verspillen en je boodschappen uitgaven te halveren.
5. Ruim de keuken op en ruim voorraadjes op

Hoeveel voorraad houd jij aan? Ik heb geen antwoord gevonden op de ideale hoeveelheden, maar in ons geval bleven er pakken met pasta, bulgur, rijst, kruiden en sauzen eindeloos liggen. Alle pogingen die we hebben gedaan om de voorraden te laten slinken mislukten, totdat we deze minimalistische challenge aangingen. Ineens waren we dolblij met al deze ‘gratis’ producten en kwam de achterkant van onze (koel)kast eindelijk weer eens in zicht. Verder helpt het om je kasten eens goed te ordenen zodat je beter weet wat je al in huis hebt. Mijn man heeft een tik met kruiden, met als gevolg dat we sommige kruiden dubbel of driedubbel hadden (Manlief in supermarkt: ‘ik ben vergeten te kijken of we het nog hebben, dus ik neem het voor de zekerheid maar even mee voor dit gerecht’). Door alle kruiden over te gieten in nieuwe potjes en deze te labelen en alfabetisch te sorteren in een nieuw waanzinnig kruidenrek voorkomen we hopelijk nu dat we kruiden onnodig blijven kopen.
6. Gooi geen eten weg voordat je hebt gezocht naar een zero waste hack
Chips van aardappelschillen, koekjes van fruitpulp, limonade van sinaasappelschillen: afval is pas afval als jij het in de prullenbak gooit. We hadden vooraf gedacht dat deze challenge toch voor wat karigheid en minder gezelligheid zou gaan zorgen. Maar het tegenovergestelde bleek waar. We stonden veel vaker in de keuken om weer iets grappigs uit te proberen. Zo maakte ik chips van aardappelschillen, David maakte koekjes van de fruitpulp uit de slowjuicer. Stuk voor stuk creatieve probeersels die ontzettend lollig waren om te doen in lockdown en doorgaans best smakelijk uitpakten.

Duurzame boodschappen challenge onmogelijk zonder voorraadjes?
Als gezin rondkomen van honderd euro boodschappengeld is niet makkelijk. Huishoudens die door omstandigheden hiervan moeten rondkomen weten hier alles van. Een kratje bier, een lekkere fles wijn of je geliefde frisdrank konden wij bijvoorbeeld niet kopen. Nu hadden wij het makkelijk omdat we nog een voorraadje hadden waarop we konden teren. Maar zelfs toen de limonade van Frank op was, moesten we passen en meten om zijn lievelingsmerk te kopen. Beleg is ook een dingetje hebben wij gemerkt. Met tegenzin hebben we Frank overgehaald om een plakje of likje minder op zijn boterham te doen en David heeft uiteindelijk een huismerkpot spread gekocht omdat hij niks meer op zijn brood had. Omdat ik een kleine eter ben en weinig brood eet, had ik minder moeite met de lege koelkast.
Meer foodtips van thegreenlistl.nl?
- Ook een lekker vegan toetje? Check dan ons recept voor sticky rice mango.
- Nieuwsgierig naar je voedselafdruk? Ik heb een lijstje met gratis tests om je impact te meten.