Binnen no-time bruine bananen of beschimmelde tomaten? Foei, dan heb je niet goed opgelet. Maar ho even, soms gebeurt dat zo snel – guilty! En dus willen we bij thegreenlist.nl graag weten hoe we de meest voorkomende groente en fruit het beste kunnen bewaren. En daar hebben we een leuke opdracht voor bedacht. Doe je ‘m ook?
Checklist groente en fruit goed bewaren
Komkommer, tomaat, sla, wortel en ui zijn de meest verspilde groente en fruit. Dat leer ik van de website van het Voedingscentrum. Nou, bij mij thuis gaat er wel iets meer mis. Zit ik ineens met ongevvraagde avocado smash. Gek, gisteren was-ie nog keihard. Of een bloemkool die binnen een dag na aankoop grijze vlekken begint te krijgen. En zomerfruit kan ook verradelijk hard gaan. Hallo familie pluis! Gelukkig ben ik niet de enige, want uit onderzoek van Milieu Centraal blijkt dat een gemiddelde Nederlander 34 kilo eten en 45 liter drinken weggooit per jaar. Daar zit vast ook heel wat groente en fruit tussen. Superzonde! Daar moeten we echt wat aan doen. In het kader van een beter milieu begint bij jezelf, duik ik de groentelade in voor een korte opdracht met mezelf.
Waar bewaar jij groente en fruit?
Ik moet eerlijk toegeven: als bezig bijtje heeft het uitpakken van de boodschappen meestal niet mijn volledige aandacht. Hup, even snel alles in de (koel)kast. Hoe ik weet welke groente en fruit in de koelkast moeten en welke in de fruitschaal? Nou niet. Ik doe dat op gevoel, omdat ik denk dat ik dat wel weet. Appels in de fruitschaal, aubergine in de groentelade… Toch? Nou niet helemaal dus, weet ik nu!
Ik ging aan de slag met mijn ‘bewaargewoonten’ en ik gaf mezelf de opdracht om bij elke groente- en fruitaankoop te checken waar het hoort: in de koelkast op erbuiten. Het bleek dus dat ik er heel vaak naast zat en dat mijn onderbuikgevoel niet klopte. In het lijstje hieronder laat ik in bold zien welke groente en fruit ik dus op de verkeerde plek bewaarde. Ik raadpleegde hierbij hulp: de bewaarwijzer van het Voedingscentrum is ideaal. Hoe zit het met jouw onderbuikgevoel?
Bewaartip voor groente en fruit
Groente en fruit kun je het beste in de originele verpakking bewaren. Veel mensen zijn tegen plastic, maar een plastic verpakking kan er juist voor zorgen dat het eten langer vers blijft. Check dit interessante artikel: de waarheid over plastic verpakkingen. Koop je groente en fruit onverpakt, dan kun je de houdbaarheid verlengen door het in een oude krant te verpakken of in een goede afsluitbare doos te doen. Of te vacumeren!
Groente in de koelkast
Welke groente bewaar je in de koelkast?
- Bleekselderij
- Bloemkool
- Boerenkool
- Bosui
- Broccoli
- Champignons
- Snijbiet
- Sla
- Sperziebonen, peultjes & sugarsnaps
- Spitskool
- Spinazie en andere bladgroenten
- Spruitjes
- Paksoi
- Prei
- Witlof
- Wortels (winterpeen buiten de koelkast)
- Zakjes (roerbak)groenten
Welke groente bewaar je buiten de koelkast?
- Aubergine
- Bieten
- Courgette
- Komkommer en andere vruchtgroenten
- Kool, koolrabi & koolraap
- Paprika
- Pastinaak
- Pompoen
- Tomaat
- Winterpeen
- Ui
Fruit in de koelkast
Welke fruit bewaar je in de koelkast?
- Appel
- Aardbei
- Druif
- Framboos
- Kiwi
- Peer
Welke fruit bewaar je buiten de koelkast?
- Avocado
- Banaan
- Citroen
- Sinaasappel
- Mandarijn
- Meloen
- Nectarine
- Tomaat
Nog een paar handige groente en fruit bewaartips
- Sommige soorten fruit kun je dus het beste in hun eentje bewaren. Het gaat ondere andere om appel, peer, banaan, tomaten, maar ook kiwi, meloen, passiefruit, abrikoos, mango, nectarine, perzik, pruim en avocado. Door het gas ethyleen worden nabijgelegen soorten sneller rijp en die zullen dus eerder bederven.
- Heb je groente met bladgroen? Dan is de tip om het groen er vanaf te snijden. De bladeren onttrekken vocht uit de groente, waardoor ze minder lang vers blijven.
Bewaar jij groente en fruit wel op de juiste plek?
Ik ben heel benieuwd hoe jij het ervanaf gaat brengen. Ga je de uitdaging aan? Tijdens mijn eigen challenge kwam ik nog een handig ezelsbruggetje tegen: groente en fruit uit warme landen – denk aan ananas, banaan, meloen – bewaar je meestal buiten de koelkast. Groente en fruit uit koudere gebieden (zoals Nederland) bewaar je doorgaans weer juist in de koelkast. Vandaar appel en peer in de koelkast!
Meer handige keukentips van thegreenlist.nl
- Bekijk ook: de beste koelkastindeling om je eten vers te houden.
- Bekijk ook: een frisse koelkast in een paar stappen.
- Bekijk ook: kruidentips!
Bronnen: Milieu Centraal, het Voedingscentrum. Photo credits: Karolina Grabowska (Pexels).