Binnen no-time bruine bananen of schimmel op een avocado. Dat is niet echt duurzaam en dus wil ik graag weten hoe ik de meest voorkomende groente en fruit het beste kan bewaren zodat ik de houdbaarheid verleng en verspilling voorkom. Want eigenlijk ik doe maar wat. Meestal gaat dat goed, maar het gebeurt helaas ook nog wel eens dat ik een verrot exemplaar uit de groentelade of fruitschaal moet vissen. Herkenbaar? Doe deze opdracht met jezelf en ontdek of je groente en fruit wel op de juiste plek bewaart. Goed bewaren voorkomt voedselverspilling!
Checklist groente en fruit goed bewaren
Uit cijfers van MILIEU CENTRAAL blijkt, dat een Nederlander gemiddeld 34 kilo aan eten en 45 liter aan drinken weggooit. Dat staat gelijk aan zo’n 120 euro op jaarbasis. Je gooit hiermee niet alleen geld weg, het is ook nog eens een hele onduurzame gewoonte om eten weg te gooien. Het heeft immers veel energie gekost om het eten te produceren en te vervoeren naar de consument. Voedselverspilling thuis verminderen vind ik een dankbaar onderwerp om mee aan de slag te gaan en om over te schrijven, want je kunt zelf heel veel doen om dit te verminderen én het is ook een mooie bespaartip.
Wij redden regelmatig eten via Too Good To go of in de supermarkt omdat het bijna over datum is. Kliekjes vriezen we in en meal prepping is wel aan ons besteed. Waar we minder bewust mee bezig zijn, is het juist bewaren van groente en fruit. Eigenlijk doen we maar wat op basis van gevoel en waar er nog plek is. En dat is zonde, want je kunt de houdbaarheid flink rekken door hier wat slimmer mee om te gaan. Ik heb de beste bewaarplek van de meest voorkomende groenten en fruit uitgezocht.
In het lijstje hieronder laat ik in bold zien welke groente en fruit wij dus op de verkeerde plek bewaarden. Ik kan je van harte aanbevelen om ook eens dit lijstje te checken dat ik met behulp van het Voedingscentrum heb samengesteld. Bewaar jij alles wel op de beste plek?

Meest verspilde groente en fruit
‘Komkommer, tomaat, sla, wortel en ui zijn de meest verspilde groente en fruit.‘

Groente in de koelkast
Een paar tips vooraf: groente en fruit kun je het beste in de originele verpakking bewaren. Veel mensen zijn tegen onnodig plastic om een groentje, maar een plastic verpakking kan er juist voor zorgen dat het eten langer vers houdt. Verder is er een handig ezelsbruggetje: groente en fruit dat uit warme landen komen, bewaar je meestal buiten de koelkast. Groente en fruit van hier bewaar je doorgaans weer juist in de koelkast.
Welke groente bewaar je in de koelkast?
- Bleekselderij
- Bloemkool
- Boerenkool
- Bosui
- Broccoli
- Champignons
- Snijbiet
- Sla
- Sperziebonen, peultjes & sugarsnaps
- Spitskool
- Spinazie en andere bladgroenten
- Spruitjes
- Paksoi
- Prei
- Witlof
- Wortels (winterpeen buiten de koelkast)
- Zakjes (roerbak)groenten
Welke groente bewaar je buiten de koelkast?
- Aubergine
- Bieten
- Courgette
- Komkommer en andere vruchtgroenten
- Kool, koolrabi & koolraap
- Paprika
- Pastinaak
- Pompoen
- Tomaat
- Winterpeen
- Ui
Fruit in de koelkast
Welke fruit bewaar je in de koelkast?
- Appel
- Aardbei
- Druif
- Framboos
- Kiwi
- Peer
Welke fruit bewaar je buiten de koelkast?
- Avocado
- Banaan
- Citroen
- Sinaasappel
- Mandarijn
- Meloen
- Nectarine
- Tomaat
Bewaar jij groente en fruit wel op de juiste plek?
Je ziet het: het lijstje laat zien dat ook wij thuis niet altijd scherp hebben waar groente en fruit het beste bewaard kan worden. Ik leg onterecht groente en fruit in de koelkast, terwijl dat niet altijd de beste plek is. Zo drogen komkommers en tomaten juist eerder uit in de koelkast, beter kan ik deze voortaan op een donkere plek bewaren. Wil je weten hoe lang je bepaalde groente en fruit kunt bewaren? Check dan de bewaarwijzer van het Voedingscentrum (onderaan de pagina).
Bewaartip voor aubergine en paprika
‘Leg aubergine en paprika buiten de koelkast, maar niet op de fruitschaal en niet bij de tomaten. Ze zijn gevoelig voor ethyleen, een gas dat tomaten en bananen (maar ook peren en appels) uitscheiden. Ze krijgen daardoor plekken en gaan bitterder smaken.‘

Nog een paar anti-verspil tips voor groente en fruit
Tot slot nog een aantal tips om groente en fruit langer te bewaren:
- Sommige soorten fruit kun je dus het beste in hun eentje bewaren. Het gaat ondere andere om appel, peer, banaan, tomaten, maar ook kiwi, meloen, passiefruit, abrikoos, mango, nectarine, perzik, pruim en avocado. Door het gas ethyleen worden nabijgelegen soorten sneller rijp en zullen dus eerder bederven.
- Heb je groente met bladgroen? Dan is de tip om het groen er vanaf te snijden. De bladeren onttrekken anders vocht uit de groente waardoor ze minder lang vers blijven.
Meer boodschappen tips van thegreenlist.nl
- KRUIDENTIPS: DEZE KRUIDEN HOREN THUIS IN ELKE VEGA(N) KEUKEN.
- TOO GOOD TO GO: ZO RED JE DE MOOISTE BOODSCHAPPEN.
- WAT IS ER MIS MET FAIR TRADE CHOCOLADE?
- DE BESTE KOELKASTINDELING OM JE ETEN VERS TE HOUDEN
- MILIEUVRIENDELIJK SCHOONMAKEN: EEN SCHONE EN FRISSE KOELKAST IN ENKELE STAPPEN
Photo credit: Karolina Grabowska (Pexels).