Een koelkast is reuze handig om eten lang vers en eetbaar te houden. Maar heb je ooit nagedacht over waar voedsel het beste kan liggen in je koelkast? Want dat maakt dus ook een heleboel uit. We hebben het allemaal voor je uitgezocht: dit is de beste koelkastindeling!
Een goede koelkastindeling?
Misschien heb je er tot nu toe weinig bij stilgestaan en vul je de koelkast vooral op gevoel, maar door een goede koelkastindeling te volgen, houd je eten en drinken langer goed. Bovendien verklein je hiermee de kans op bacterie- en schimmelgroei (ieuw, voedselvergiftiging is gruwelijk) én grote kans dat je energieverbruik ook omlaag gaat door een goede indeling.
Wist je bijvoorbeeld dat je door voedsel op de verkeerde manier te bewaren een kruisbesmetting kunt veroorzaken? Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als rauw voedsel (zoals vlees en vis) niet goed worden gescheiden van groenten en zuivel. Hier kun je hartstikke ziek van worden! Maar ook je energieverbruik kan omhoog gaan als de koelkast een rommeltje is. Omdat je niet snel vindt wat je nodig hebt, staat de koelkastdeur langer open en dat zie je terug op de energierekening. Of wat dacht je van vergeten producten die liggen te verpieteren in een koelkast, omdat je ze niet goed ziet? Voedselverspilling gebeurt overal en ook dat is een groot probleem in een wereld waar voedsel steeds schaarser wordt. Je leest het: voor je gezondheid, je portemonnee én de planeet is het geen gek idee om even wat meer tijd te besteden aan een zorgvuldige indeling van je koelkast.
Voor je begint: zorg voor een schone en koude koelkast
Voordat je aan de slag gaat met Tetris in je koelkast, is het belangrijk dat het apparaat goed schoon is. Dat is niet alleen fris, maar ook energiezuinig. Wist je dat een schone koelkast ook beter kan koelen? We schreven al eerder een artikel over het milieuvriendelijk schoonmaken (en houden) van je koelkast. Is die koelkast bij jouw thuis goed schoon? Check dan meten de temperatuur even, dat is ook niet onbelangrijk wil je eten lang goed houden. De Consumentenbond adviseert een temperatuur van 3 à 4°C. Op die temperatuur blijft voedsel het langste goed. Geeft je koelkast geen temperatuur aan? Overweeg dan een koelkastthermometer in je koelkast te leggen, zodat je kunt controleren of de temperatuur optimaal is.
Naast een goede koelkastindeling is het ook aan te raden om op de temperatuur van je koelkast te letten.
Dit is volgens experts de beste koelkastindeling
Ben je er klaar voor? De indeling van je koelkast is misschien niet het meest sexy onderwerp, maar geloof me: je bent blij als je het zaakje straks op orde hebt. Waar beginnen we? Met het indelen van de koelkast in vier secties: onder, midden, boven en de deur. Verder is het handig om vanaf nu te onthouden dat het achterin en onderin de koelkast kouder is.
Wat bewaar je onderin je koelkast?
Onderin vind je bij de meeste koelkasten een groentelade. Die lades zijn, en de naam zegt het al, bedoeld voor veel groenten en sommige fruitsoorten. Door de kou blijven deze producten op deze plek het langste goed. Waarom een lade? Groenten en fruit verliezen vocht tijdens het bewaren. Door een afgesloten lade drogen de groenten minder snel uit. Tip: bewaar je onverpakte bladgroenten (zoals sla, spinazie en paksoi) in een vochtige theedoek in de groentelade. Hiermee vertraag je het proces van uitdrogen. En let op: niet alle groenten en fruit horen in de koelkast. We hebben dit al eerder voor je op een rijtje gezet in dit artikel. Een handig ezelsbruggetje is dat groente en fruit uit relatief koude gebieden het beste in de koelkast bewaard kunnen worden. Soorten uit warme oorden gedijen het beste buiten de koelkast. Dus een Nederlands appeltje bewaar je daarom beter in de koelkast en een mango of ananas leg je in de fruitmand op tafel.
Als je een beetje een koelkast van formaat hebt, dan heb je onderin nog minstens een plank over. Op de overige onderste plank(en) bewaar je de meest bederfelijke producten zoals (plantaardige) zuivel, vers vlees en vis (want weet je nog, daar is het lekker koel). Zorg ervoor dat deze producten goed verpakt zijn in een gesloten verpakking of herbruikbare opbergdoos om kruisbesmetting en bacteriegroei te voorkomen. Bovendien blijft eten in een goed afgesloten doos véél langer goed.
Links: Nederlandse appels kun je beter in de koelkast bewaren. Rechts: slim bewaren met opbergers van Mepal.
Welke producten bewaar je midden in je koelkast?
Iets minder bederfelijke producten, zoals (plantaardige) kaas, kliekjes, restjes en bier en frisdrank, bewaar je prima in het midden van je koelkast. Zorg ervoor dat je open verpakkingen in het zicht houdt, zodat je ze niet vergeet. Om die reden is de tip om voor glazen opbergdozen te gaan (conservepotten zijn perfect) of voor opbergers met een inkijkvenster in de deksel. Het zou natuurlijk superzonde zijn als je dat lekkere kliekje uit het oog verliest en een week later met een laagje schimmel terugvindt.
Wat bewaar je boven in je koelkast?
Op de bovenste plank(en) van de koelkast bewaar je het beste (geopende) potjes met langer houdbare producten, zoals jam, broodsalade, potjes groenten en fruit en margarine. Deze producten hebben niet per se een constante temperatuur van 4°C nodig en zullen bovenin waar het minder (constant) koud is alsnog goed blijven.
Welke voedingsmiddelen bewaar je in de deur van de koelkast?
In menig huishouden vind je in de deur van de koelkast (plantaardige) zuivel. Maar wat denk je? Zuivel hoort eigenlijk helemaal niet thuis in de deur van je koelkast! Omdat de deur van de koelkast vaak open- en dichtgaat, zijn de temperatuurschommelingen daar het grootst. Het is veel beter om in je koelkastdeur de lang houdbare producten te bewaren, zoals een potje kappertjes of sambal. Maar oké, een ongeluk met een lekkend liggend pak melk of verse sap wil je ook absoluut niet, dus daarom heeft een plekje in de deur toch wel vaker de voorkeur dan liggend op een plank.
Als je ervoor zorgt dat deze verpakkingen binnen één of twee dagen worden genuttigd, dan is er weinig aan de hand. Heb je meer tijd nodig om deze dingen te nuttigen, dan is toch de tip om ze niet in de deur maar verder achterin te bewaren, daar waar de koelkast steady koeler is. Twijfel je of iets nog wel goed is? Je ogen en neus zijn hele goede raadgevers. Ziet het er goed uit en ruikt het ‘gewoon’, dan kun je het vaak nog prima opdrinken of -eten. Dit geldt overigens voor producten met een THT-datum (tenminste houdbaar tot). Heeft een product een TGT-datum (te gebruiken tot) dan is het een heel ander verhaal. Weg ermee! Wil je meer weten over de THT-datum? Ook dat hebben we helemaal voor je uitgezocht.
Extra tips voor een goede koelkastindeling
Met bovenstaande basistips ga je een heel eind komen, maar voor de echte enthousiastelingen hebben we nog een paar extra foefjes.
- Maak een vaste plek in je koelkast voor eten wat snel op moet. Heb je huisgenoten? Overweeg dan om een eet-mij-eerst-plank te maken. Deze plank kun je ook een label geven. Zo zorg je ervoor dat je huisgenoten jouw indeling ook begrijpen en verse producten of kliekjes niet verpieteren.
- Haal je eten uit de vriezer? Pak dit voortaan een dag van te voren uit de vriezer en laat het ontdooien in de koelkast. Zo voorkom je dat je de magnetron moet gebruiken om het te ontdooien (of stromend warm water). Bovendien hoeft, door de kou van je diepvriesproduct, je koelkast minder hard te werken en bespaar je energie. Hoppa!
- Andersom geldt ook: laat warme gerechten eerst afkoelen voordat je ze in de koelkast zet. Hierdoor warmt de koelkast minder op, en hoeft-ie minder hard te werken om weer koud te worden. En dat is, je raadt het al, weer goed voor je energieverbruik.
Voilà de beste koelkastindeling
Met dit stappenplan heb je alles in huis om die koelkast thuis beter te organiseren. Het is misschien niet het meest spannende onderwerp, maar met een paar simpele aanpassingen kun je veel meer uit je boodschappen en koelkast halen. Je vermindert voedselverspilling, het houdt je gezonder en het drukt de energierekening. Wie wil dat nou niet? Heb je een handige tip voor het indelen van je koelkast? Laat het dan vooral weten! Via de volg- en contactbuttons kun je met thegreenlist.nl in contact komen. We vullen het lijstje met handige tips met liefde aan, want alleen samen worden we slimmer én duurzamer.
Meer duurzame tips van thegreenlist.nl
- No waste: in dit artikel vind je nog meer tips om voedsel langer te bewaren.
- Kliekjeskoken? Deze ingrediënten zijn onmisbaar in je voorraadkast.
- DIY-tip: pannen opbergen en ruimte besparen in de keuken.
Bronnen: Consumentenbond, Dit is een goede gids – Marieke Eyskoot, Wat is de juiste koelkasttemperatuur? – Consumentenbond, Instock challenge – de beste koelkastindeling, Deze fout maken veel mensen bij het bewaren van melk in de koelkast – Libelle. Photo credits: hoofdbeeld: Ello (Unsplash), koelkastthermometer: Mascha Bongenaar, keuken: Charlotte May (Pexels), appels en koelkast met opbergers: thegreenlist.nl.