Pannen opbergen: PEG-board DIY organizer

DIY-tip: pannen opbergen en ruimte besparen in de keuken

Pannen handig opbergen in de keuken is altijd een uitdaging. In de meeste Nederlandse keukens liggen de pannen toch wel in een lade. Hoe leg je die pannen en deksels logisch weg zonder dat het in no-time weer een rommeltje wordt? Je kunt opbergers kopen, veelal zijn deze van kunststof, maar je kunt het ook zelf maken! En dus ging David, man van thegreenlist.nl, zelf aan de slag met hout en maakte vrij eenvoudig een DIY pegboard waarmee je orde kunt scheppen in de pannenlade.

DIY pegboard: de organizer voor elke ruimte, ook de keuken

Een pegboard is een bord met gaatjes (en stokjes) dat je in veel moderne en hippe interieurs tegenkomt. Er is geen goed Nederlands woord voor, dus ik laat het hieronder even aan je zien. Pegboards komen in verschillende maten en materialen, zoals hout, karton of metaal. Meestal worden ze aan een muur bevestigd waardoor je van alles aan de pegs (stokjes) kunt hangen: kleding, een fiets, gereedschap, boekenplankjes of keukengerei. Maar je kunt een pegboard ook neerleggen en op deze manier gebruiken als organizer voor het opbergen van pannen in de keuken. Ik vertel je hoe je dit heel makkelijk kunt doen.

DIY pegboard met donuts, een grapje. Een pegboard is een organizer voor elke ruimte, ook een keuken en je kunt deze makkelijk zelf maken.

Het keuken DIY-project voorbereiden

Pannen opbergen wordt nooit meer een frustratie met dit PEG-board dat je heel eenvoudig zelf kunt maken. Meet voordat je naar de bouwmarkt gaat eerst de lengte en breedte van de bodem van jouw keukenlade op. Heb je dit opgeschreven? Noteer dan de volgende artikelen op je boodschappenlijstje:

 1. Een mooie dikke multiplex plaat (vermijd hardhout, aangezien een speedboor hier niet doorheen komt. Ik koos voor 18mm populieren multiplex). Laat de plaat op maat zagen in de bouwmarkt.
 2. Een lange ronde stok met een diameter van 18mm
 3. Fijn schuurpapier (180 korrel)
 4. Potlood
 5. Meetlint
 6. Speedboor van 17mm. Let op: de diameter van de boor is bewust 1mm kleiner dan de stok!
 7. Handboor bij voorkeur met stekker
 8. Zaag (bij voorkeur met een verstekbak)

Pegboard maken: de pannen opberger voor in de keuken

 1. Afhankelijk van de maten van jouw plaat, moet je nadenken over het grid van je bord. Het grid is de afstand van de boorgaatjes waar later de stokjes (pegs) in komen. Een voorbeeld: mijn plaat is 58 x 106 cm. Ik kies een afstand van 5,25 cm tussen de gaten, zodat ik precies 10 gaten in de breedte kwijt kon (11 x 5,25 ≈ 58cm ).
 2. Teken dit ‘grid’ op de plaat met potlood en boor de gaten met de speedboor. Ik heb er uiteindelijk voor gekozen om alleen de gaten te boren die ik nodig had voor mijn spullen. Maar je kan uiteraard ook het gehele grid boren.
 3. Schuur de randen van de gaten zachtjes op met fijn schuurpapier. Ik gebruikte schuurpapier met een 180 korrel.
 4. Zaag de ronde stok in gelijke delen om als ‘pegs’ functie te doen. Ik koos voor een lengte van 10,5 cm en gebruikte een verstekbak om zeker van een rechte zaagsnede te zijn.
 5. Leg de plaat op de bodem van je keukenlade en zet de ‘pegs’ op handige plekken neer voor je spulletjes. Speel zachtjes hamertje-tik op de peg, zodat deze helemaal door je bord gaat.
 6. Richt de pannenlade opnieuw naar wens in en geniet van je opgeruimde Marie Kondo style keuken.

Pannen organizer: beste resultaat met speedboor

Een speedboor in plaatmateriaal kan snel een lelijk resultaat opleveren. Let daarom altijd op de volgende punten bij het gebruik van een speedboor voor als je aan de slag gaat met je DIY pannenopberger.

 1. Bij het doorboren wordt de achterkant vaak lelijk, zeker bij een multiplex plaat. Begin hierom altijd met je boor aan de kant die je wilt laten zien.
 2. Om te voorkomen dat de achterkant van de multiplex scheurt bij het boren, boor dan enkel diep genoeg totdat het puntje van je boorkop er doorheen is. Draai daarna de plaat om en boor vanuit de achterkant het gat uit.
 3. Een speedboor verwacht een hoog toerental (vandaar de naam). Neem bij voorkeur een boor met een stekker (niet een accuboor), die met hoge snelheid en kracht kan werken. Zet het puntje van de speedboor op je plaat, en laat de boor het maximale toerental bereiken voordat je de boor in het materiaal duwt.

Leuk een pannenopberger, maar zijn je pannen wel veilig en milieubewust?

Wil je meer weten over de impact van oude pannen op het milieu en je gezondheid? Mijn vrouw Saskia zocht het uit en deelt haar bevindingen inclusief duurzame pannentips in dit artikel. Bekijk dit artikel hier.

Milieuvriendelijke pannen

Een duurzame pannen organizer is leuk, maar heb je je pannen al onder de loep genomen? Vooral als je pannen met een anti-aanbaklaag hebt van voor 2015 is het raadzaam om deze te vervangen. Deze bevatten mogelijk (zeer waarschijnlijk) PFAS en door het gebruik kan deze laag loslaten en dat is niet goed voor je gezondheid. Na 2015 is PFAS verboden en komt deze stof niet meer in pannen voor. Wij hebben onlangs onze pannen hierom vervangen.

Meer DIY tips van thegreenlist.nl

Mijn nieuwe duurzame pannen handig opbergen doe ik met een DIY pegboard.
Saskia met onze nieuwe GreenPan die ze via een samenwerking met thegreenlist.nl kreeg.

Photocredit donuts Marissa Morton (Unsplashed)

Share

David Sampimon

David Sampimon

David houdt van Aziatisch koken. Hij is getrouwd met Saskia, oprichter van thegreenlist.nl. Door haar is hij aangestoken om groenere keuzes te maken in de keuken en om alles wat hij leert, te delen. Met al die extra tips zijn lezers heel blij mee.
David Sampimon

David Sampimon

David houdt van Aziatisch koken. Hij is getrouwd met Saskia, oprichter van thegreenlist.nl. Door haar is hij aangestoken om groenere keuzes te maken in de keuken en om alles wat hij leert, te delen. Met al die extra tips zijn lezers heel blij mee.

gerelateerde artikelen

Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact op!

Stuur gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je thegreenlist.nl volgen of in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als je via mijn link iets koopt, meestal is tussen de 3% en 10% . Een win-win situatie dus: jij als consument krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop thegreenlist.nl. Ik link uiteraard alleen naar producten en sites waar ik fan van ben en naar producten waar ik positieve ervaringen mee heb of op mijn verlanglijstje heb staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: