Zoek
Pannen opbergen: DIY organizer pegboard

DIY-tip: pannen opbergen en ruimte besparen in de keuken

Pannen goed opbergen in de keuken is altijd een uitdaging. In de meeste Nederlandse keukens liggen de pannen toch wel in een lade. Hoe leg je die pannen en deksels logisch weg zonder dat het in no-time weer een rommeltje wordt? Je kunt opbergers kopen, veelal zijn deze van kunststof, maar je kunt het ook zelf maken! En dus ging David aan de slag met hout. Hij maakte vrij eenvoudig een DIY pannenopberger (pegboard) om je pannenlade aan kant te brengen.

DIY pannenopberger

Al tijden ben ik op zoek naar een goede manier om onze pannen op te bergen. Onze laatste oplossing was gemaakt van plastic en ging snel stuk. Dat moet anders kunnen. Kan ik niet zoiets zelf maken? Jazeker! De oplossing is een pegboard. Daarmee kun je eenvoudig een pannenopberger maken en dit zelf bouwen, het is helemaal geen ingewikkelde klus.

Pegboard, een handige manier pannen te sorteren

Een pegboard heb je vast weleens gezien. het is zo’n bord met gaatjes (en stokjes) dat je in veel moderne en hippe interieurs tegenkomt. Er is geen goed Nederlands woord voor volgens mij, dus ik laat het hieronder even aan je zien. Pegboards komen in verschillende maten en materialen zoals hout, karton of metaal. Meestal worden ze aan een muur bevestigd waardoor je van alles aan de pegs (= stokjes) kunt hangen: kleding, een fiets, gereedschap, boekenplankjes of keukengerei. Maar je kunt een pegboard ook horizontaal neerleggen met de stokjes naar boven. En dan heb je ineens een handige pannenopberger gemaakt. Ik vertel je in stappen hoe je dit heel makkelijk kunt doen.

DIY pegboard.

Een pegboard zie je in hippe interieurs, maar in een keukenkast is het een perfecte manier om pannen op te bergen.

Pannen opbergen: DIY organizer pegboard
Afdrukken
No ratings yet

DIY keukenproject: zelf een pannenopberger maken

Pannen opbergen wordt nooit meer een frustratie met dit pegboard dat je heel eenvoudig zelf kunt maken. Meet voordat je naar de bouwmarkt gaat eerst de lengte en breedte van de bodem van jouw keukenlade op. Heb je dit opgeschreven? Kom, we gaan aan de slag!
Voorbereiden30 minuten
Maken45 minuten
Totale tijd1 uur 15 minuten
Trefwoord: diy, pegboard, keuken, klussen, pannen opbergen

Gereedschap

 • mooie dikke multiplex plaat (Vermijd hardhout, aangezien een speedboor hier niet doorheen komt. Ik heb gekozen voor 18 mm populieren multiplex. Laat de plaat op maat zagen in de bouwmarkt.)
 • lange ronde stok met een diameter van 18 mm
 • fijn schuurpapier (180 korrel)
 • potlood
 • meetlint
 • speedboor van 17 mm (Let op: de diameter van de boor is bewust 1 mm kleiner dan de stok! Handboor bij voorkeur met stekkerzaag (bij voorkeur met een verstekbak.)

Instructies

Pegboard maken

 • Afhankelijk van de maten van jouw plaat, moet je nadenken over het grid van je bord. Het grid is de afstand van de boorgaatjes waar later de stokjes (pegs) in komen. Een voorbeeld: mijn plaat is 58 x 106 cm. Ik kies een afstand van 5,25 cm tussen de gaten, zodat ik precies 10 gaten in de breedte kwijt kon (11 x 5,25 ≈ 58 cm).
 • Teken dit 'grid' op de plaat met potlood en boor de gaten met de speedboor. Ik heb er uiteindelijk voor gekozen om alleen de gaten te boren die ik nodig had voor mijn spullen. Maar je kunt uiteraard ook het gehele grid boren.
 • Schuur de randen van de gaten zachtjes op met fijn schuurpapier. Ik gebruikte schuurpapier met een 180 korrel.
 • Zaag de ronde stok in gelijke delen om als 'pegs' functie te doen. Ik koos voor een lengte van 10,5 cm en gebruikte een verstekbak om zeker van een rechte zaagsnede te zijn.
 • Leg de plaat op de bodem van je keukenlade en zet de 'pegs' op handige plekken neer voor je spulletjes. Speel zachtjes hamertje tik op de peg, zodat deze helemaal door je bord gaat.
 • Richt de pannenlade opnieuw naar wens in en geniet van je opgeruimde Marie Kondo style keuken.

Je pannenopberger wordt mooier met deze (speed)boortips

 • Bij het doorboren wordt de achterkant vaak minder mooi, zeker bij een multiplex plaat. Begin hierom altijd met je boor aan de kant die je wilt laten zien.
 • Om te voorkomen dat de achterkant van de multiplex scheurt bij het boren, boor dan enkel diep genoeg totdat het puntje van je boorkop er doorheen is.
 • Draai daarna de plaat om en boor vanuit de achterkant het gat uit.
 • Een speedboor verwacht een hoog toerental (vandaar de naam). Neem bij voorkeur een boor met een stekker (niet een accuboor), die met hoge snelheid en kracht kan werken.
 • Zet het puntje van de speedboor op je plaat, en laat de boor het maximale toerental bereiken voordat je de boor in het materiaal duwt.

DIY opberger voor pannen.

Pannen opberger met milieubewuste pannen

Zo die pannenopberger is af, maar wat bewaar je daar eigenlijk? Wat voor pannen heb je? Wist je dat veel oudere pannen met een anti-aanbaklaag slecht zijn voor het milieu en voor je gezondheid. Toen we dit ontdekten, hebben wij thuis alle pannen de deur uit gedaan en zijn we op zoek gegaan naar betere, milieuvriendelijke pannen. Alles over deze pannenzoektocht kun je hier lezen!

Meer keukentips van thegreenlist.nl

Photo credits: thegreenlist.nl (o.a. hoofdbeeld), donuts: Marissa Morton (Unsplashed).

Share

Picture of David Sampimon

David Sampimon

David houdt van Aziatisch koken. Hij is getrouwd met Saskia, oprichter van thegreenlist.nl. Door haar is hij aangestoken om groenere keuzes te maken in de keuken. Ook is hij ongevraagd gekroond tot onze gadgetexpert en klusjesman. Met al die extra tips zijn lezers heel blij.
Picture of David Sampimon

David Sampimon

David houdt van Aziatisch koken. Hij is getrouwd met Saskia, oprichter van thegreenlist.nl. Door haar is hij aangestoken om groenere keuzes te maken in de keuken. Ook is hij ongevraagd gekroond tot onze gadgetexpert en klusjesman. Met al die extra tips zijn lezers heel blij.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: